Türkiye’nin en büyük riski petrol fiyatları

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en büyük riski petrol fiyatları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2006 00:00

Uluslararası yatırım bankası Deutsche Bank, cari işlemler açığının finansmanında bir sorun bulunmadığını, ancak petrol fiyatlarının, açığın önündeki en büyük risklerden biri olduğunu söyledi.

Deutsche Bank tarafından yapılan Türkiye analizinde, Cari İşlemler Açığı’nın şu anda sürdürülebilir bir finansmanının olduğu belirtilerek, petrol fiyatlarının varil başına 60 dolar civarında seyretmesi halinde, Türkiye’nin Cari İşlemler Açığı’nın, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) yüzde 6.2’si düzeyinde gerçekleşeceğinin tahmin edildiği ifade edildi.
YABANCI SERMAYE GİRİŞİ SÜRECEK: Küresel likidite düzeyinin şu andaki seyrinde devam etmesi durumunda, açığın finansmanının sağlanacağı da kaydedildi. Ham petrolün varil fiyatının 70 dolar düzeyinde seyretmesi halinde ise cari açığın, GSYİH’nin yüzde 7’sine çıkacağı vurgulandı. Analizde, Türkiye’ye doğrudan yabancı sermaye girişinin 2006 yılında da artarak devam edeceği, özelleştirmelerle birlikte 12 milyar dolar düzeyinde bir doğrudan yabancı sermaye girişinin yaşanabileceği, ancak 2007 yılında, doğrudan yabancı sermaye girişinin azalabileceği kaydedildi.

ENFLASYONA PETROL BASKISI: Enflasyon ile mücadelenin, yılın ilk çeyreğinde zor olabileceğinin vurgulandığı analizde, yüksek petrol fiyatlarının devam etmesi ile hizmet sektörü fiyatlarındaki katılığın devam etmesinin, enflasyonun yüzde 5’lik hedefinden sapmasına neden olabileceği vurgulandı. Deutsche Bank analizinde, enflasyonun, ilk çeyrekte, hedeflerin üzerinde yüksek çıksa bile, ikinci çeyrekten itibaren düşmeye başlayacağı ve yılın üçüncü ve son çeyreğinde ise hedeflere paralel seyredeceği, ancak petrol fiyatlarının seyrinin, enflasyon üzerinde önemli etkide bulunacağı ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!