Türkiye net turizm gelirinde dünya üçüncüsü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye net turizm gelirinde dünya üçüncüsü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2006 09:25

Türkiye 12 milyar dolarla İtalya’yı geride bırakarak İspanya ve Fransa’dan sonra dünyanın üçüncü en fazla net turizm geliri elde eden ülkesi oldu. Türkiye’nin İspanya'nın deneyiminden ders çıkarması durumunda, bu ülkenin sahip olduğu geliri yakalayabileceğine işaret edildi.

Türkiye’nin turizm çeşitliliği açısından benzer özellikler gösteren İspanya’yı örnek alması gerektiğini belirten İktisatçı Mustafa Sönmez, böylelikle 40 milyar dolara yakın turizm geliri elde edilebileceğini ve net turizmci liginde ilk sıraya çıkabileceğini kaydetti.

Sönmez, ülkelerin net turizmg eliryeriyle ilgğili olarak yaptığı araştırmada, turizmin her ülke için hem gelir hem de harcama kalemi olduğunu belirterek, bir ülkenin turizm gelirlerinin harcamalarının üstünde olması durumunda "net turizmci", aksi durumda ise "net turist" tanımının kullanılabileceğini bildirdi.

Dünya Turizm Örgütünün verilerine göre ABD’nin 2002-2004 döneminde yılda ortalama 60 milyar dolarlık turizm harcamasına karşın 68 milyar dolarlık turizm geliri elde ettiğine işaret edilen araştırmada, ABD’nin net turizm gelirinin yılda ortalama 8 milyar dolar olduğunu "net turizmci" denilebileceği belirtildi.
2002-2004 dönemine ilişkin verilerden yapılan elirlemelere görde, İngiltere yılda 48 milyar dolarlık turizm harcaması yaparken, 23 milyar dolarlık turizm geliri elde ediyor. Bu durumda, İngiltere için, "net turist" tanımı uygun düşüyor. İngiltere’nin turizm harcamaları turizm gelirlerinden 25 milyar dolar daha fazla düzeyde bulunuyor. Turizmin bir endüstri ve yeterince potansiyeli olan birçok gelişmiş ya da azgelişmiş ülkeler için önemli bir geçim kaynağı olduğu ifade edilen araştırmaya göre ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya hem turizm gelirinde ilk sıraları paylaşan hem de turizm için en çok harcayan ülkeler arasında yer alıyor.

İSPANYA "NET TURİZMCİ"

"Net turizmci" ülkelerin başını ise İspanya çekiyor. İspanya, yılda 39 milyar dolar turizm geliri elde etmesine karşın 9 milyar dolarlık turizm harcaması yapıyor ve yılda 30 milyar dolarlık net turizm geliri elde ediyor. Fransa da yılda 17 milyar dolarlık net gelirle "net turizmci" ülkeler arasında yer alıyor. İtalya’da 11 milyar dolarla net turizm geliri sağlayan ülke olarak gözüküyor. Çin’in "net turizm" geliri ise 5 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

Türkiye ise 2002-2004 döneminde yılda ortalama 14 milyar dolarlık turizm geliri elde etti. Ancak söz konusu dönemdeki yıllık ortalama turizm harcamaları ise 2 milyar dolar olarak hesaplandı. Buna göre, Türkiye İspanya ve Fransa’dan sonra yıllık 12 milyar dolarla en çok net turizm geliri elde eden ülke oldu. Söz konusu net gelir İtalya’nınkinin 1 milyar dolar, Çin’inkinin 7, ABD’ninkinin de 4 milyar dolar üzerinde gerçekleşti.

Türkiye’nin turizm konusunda kendisine İspanya’yı örnek alması gerektiğini savunam Sönmez, "Turizm çeşitliliği açısından benzer özellikler gösteren İspanya’da turizm endüstrisinin gelişim çizgisi, Türkiye için önemli derslerle dolu" dedi. Türkiye’nin bu ülke deneyiminden gerekli dersleri çıkarması durumunda, İspanya’nın sahip olduğu yılda 40 milyar dolara yakın geliri çok daha yakın sürede yakalayabileceğine işaret eden Sönmez, Türkiye’nin net turizmci liginde ilk sıraya sıçrayabileceğini söyledi. Sönmez, "Bu bir temenni değil, bir potansiyel imkan. Mesele turizme böyle bir optikten bakabilmekte" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!