Türkiye krizi bulaşıcı değil

Güncelleme Tarihi:

Türkiye krizi bulaşıcı değil
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2001 01:51

The Economist, Türkiye ve Arjantin krizini karşılaştırdı. Buna göre, Arjantin'in dış borçlarını, Türkiye'nin ise iç borçlarını ödeyememesi söz konusu. Arjantin'in dış borç ödeyememesi, gelişen ülkeleri etkileyecek. Türkiye'nin iç borçları ödeyememesi, o kadar sorun çıkarmayacak.

The Economist’deki makalede, Arjantin krizinin şimdiden Brezilya'yı vurduğu ve Brezilya Reali'nin yılbaşından beri yüzde 25 değer kaybettiği kaydedildi. ‘‘Virüs nasıl yayılır’’ başlığını taşıyan makaleye göre, kriz iki yoldan gelişen ülke pazarlarına yayılıyor. Bunlardan birincisi geleneksel ticari yol, ikincisi ise finansal sistem. Economist, Türkiye ve Arjantin'in diğer gelişen ülkelere için önemli pazarlar olmadığını bu nedenle de her iki ülkedeki krizin bu ülkelerle ticaret yapan gelişen ülkeleri etkilemesinin sözkonusu olmadığı belirtildi. Ancak, Arjantin ve Türkiye krizlerinin gelişen ülke pazarlarında faaliyet gösteren yatırımcıları etkileyeceği belirtilerek kriz konusunda şu senaryolara yer verildi:

Türkiye ve Arjantin borç yapısı açısından farklılıklar gösteriyor. Arjantin'in dış borçları Türkiye'nin ise iç boçları yüksek. Bu nedenle Türkiye'nin borçlarını ödeyememe durumu iç borç ödemeleri üzerinde etkili olacak.

Arjantin'in ise dış borcu ve bu borçlarını döndürmek için gelişen ülke pazarlarına ihraç ettiği dolar cinsinden tahviller yüksek. Arjantin merkezli tahvillerin yüzde 20'si gelişen ülke pazarlarında işlem görüyor.

Dış borç baskısı altında bunalan Arjantin'e güven azalıyor. Arjantin'e güven azalması bu ülkeyi mali açıdan daha zor duruma sokuyor. Arjantin'in borçlarını ödeyememesi durumunda gelişen ülkelerin özellikle Brezilya'nın bu durumdan olumsuz yönde etkilenmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!