Türkiye kamu harcamalarına az kaynak ayırıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye kamu harcamalarına az kaynak ayırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2006 11:19

KESK tarafından yapılan araştırmada, Türkiye'nin kamu harcamalarına son derece az kaynak ayırdığı, buna bağlı olarak kamu alanında ciddi bir istihdam eksikliği yaşandığı belirtildi.

KESK Araştırma Merkezinin (KESK-AR) araştırmasında, kamu harcamalarının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) içindeki payının OECD ülkelerinde ortalama yüzde 41 olduğu ifade edildi.
Türkiye'de konsolide bütçe için 2005'te yüzde 30.8 olarak belirlenen bu oranının 2006'da yüzde 29'a düştüğüne işaret edilen araştırmada, 2006 yılında faiz hariç kamu harcamalarının oranının yüzde 20 civarında olduğuna, askeri harcamalar da düşüldüğünde bu oranın yüzde 17'ye kadar gerilediğine dikkat çekildi. Araştırmada, bu konudaki OECD ortalamasının yüzde 34 olduğu kaydedildi.
“Türkiye kamu harcamalarına son derece az kaynak ayırıyor” tespitine yer verilen araştırmada, kamu harcamalarına ayrılan payın az olmasının, kamu hizmetlerinin yetersiz düzeyde kalmasına neden olduğu dile getirildi.
Araştırmada, kamu harcamalarının GSYİH payının İsveç'te yüzde 58, Danimarka'da yüzde 56, Fransa'da yüzde 52, Avusturya'da yüzde 51, Belçika ve Finlandiya'da yüzde 50, Almanya'da yüzde 49, Norveç ve Macaristan'da yüzde 48, Hollanda'da yüzde 47, Yunanistan'da yüzde 45, İngiltere'de yüzde 41, İspanya'da yüzde 38 olduğu belirtildi.

-“KAMU EMEKÇİSİNİN İŞ YÜKÜ FAZLA”-

Araştırmada ayrıca, Türkiye'de kamu alanında ciddi bir istihdam eksikliği yaşandığı belirtildi.
OECD verilerine göre, Türkiye'deki kamu emekçisi sayısının toplam istihdam ve nüfusa göre oranının oldukça alt sıralarda kaldığına dikkat çekilen araştırmada, kamu emekçilerinin toplam istihdam içindeki payının Kanada'da yüzde 17.5, Almanya'da yüzde 12.3, İspanya'da yüzde 15.2, Finlandiya'da 24.3, Fransa'da 21.3, İrlanda'da 14.6, ABD'de 14.6, Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 15.4, Macaristan'da yüzde 21.4, İtalya'da yüzde 15.2, Türkiye'de ise yüzde 9.1 olduğu bilgisine yer verildi.
Araştırmada, Türkiye'de bir kamu emekçisinin Kanadalı kamu emekçisine göre 2.5, Finlandiyalı kamu emekçisine göre 3.3, Fransalı kamu emekçisine göre 2.6, Macaristanlı kamu emekçisine göre 2.4, Çek Cumhuriyeti kamu emekçisine göre 2.2, ABD'li kamu emekçisine göre 2.3 kat daha fazla kişiye hizmet verdiği kaydedildi.

-“KAMU EMEKÇİLERİ AÇLIĞA MAHKUM EDİLİYOR”-

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de kamu harcamalarını azaltmaya yönelik yıllardır sürdürülen politikaların kamu emekçilerini açlığa, halkı yetersiz kamu hizmetlerine mahkum ettiğini savundu.
Kamu hizmetlerinin genişletilmesinin, adaletli bir vergi sistemi, kayıtdışı ile etkin mücadele ve bütçedeki faiz harcamalarının sınırlandırılması ile mümkün olduğunu anlatan Tombul, şunları kaydetti:
“Hükümet, böyle bir tercih yapmak yerine, bütçeyi baskı altında tutmakta, kamu hizmetlerinin niteliksizleşmesi, personele duyulan ihtiyacın kronikleşmesi ve yatırımların durması pahasına gerekli tedbirleri almamaktadır. AKP kendisini iktidara taşıyan rant çevrelerine, uluslararası tekellere ve tefeci örgütlere sırtını dönmektense, yoksul halk kitlelerine sırtını dönmeyi tercih etmektedir. Hükümeti bu politikalardan vazgeçmeye çağırıyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!