Türkiye Irak'a yaptığı elektrik ihracatını artırıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Iraka yaptığı elektrik ihracatını artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2005 15:54

2004 yılında en cok artan ihracat kalemi olan Elektrik Enerjisi ihracatında yeni gelişmeler umut veriyor. Türkiye, Irak'a yaptığı elektrik ihracatını 200 MW’ tan 1000 MW’ a çıkarıyor.

Haberin Devamı

2003 yılından beri Irak’a “Dostluk Enerjisi” adı altında elektrik ihracatını gerçekleştiren KARTET, Irak  hükümetinden gelen talep üzerine ihracatını 1000 MW’ a çıkartan yeni bir anlaşma  imzalayarak bu yöndeki yatırımlarına başladı.

Irak’ın toplam elektrik ihtiyacının dörtte biri Türkiye’den özel sektör eliyle sağlanacak. Bir yandan Türkiye ile Irak arasında mevcut elektrik iletim hattının maksimum kapasitede kullanılmasına çalışılırken diğer yandan Irak yönetiminin talebi üzerine hat kapasitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalara hız verildi.

Türkiye’nin ilk ve tek özel sektör ihracatı olarak 2003 yılında 44 MW ile başlayan elektrik ihracatı Türkiye’deki arz imkanları ve Irak’ın talebi ve teknik şartları çerçevesinde, karşılaştığı bazı bürokratik engellere rağmen artarak zaman içerisinde 200 MW’ a ulaştı.

Haberin Devamı

Türkiye’den ihraç edilen elektrik, savaş koşulları altındaki Irak halkının, başta sağlık ve güvenlik olmak üzere uzun zamandır ihtiyaç duyduğu temel gereksinimlerinin karşılanmasında önemli rol oynayıp, vazgeçilmez bir yer edindi.

Türk firması Kartet’in bu geçen süre zarfındaki özverili ve güven veren çalışmalarından da  memnun kalan Irak Elektrik Bakanlığı Kartet’in mevcut sözleşmesinin en az 2011 yılına kadar uzatılarak iki aşamada  1000 MW ve üzeri elektrik enerjisi alımına yönelik artırılmasını  talep etti.

Irak’a elektrik ihracatının 1000 MW çıkması ile bu ülkenin toplam elektrik ihtiyacının dörtte biri Türkiye’den karşılanmış olacak. Başta Bağdat ve  Musul civarında olmak üzere 5 milyondan fazla Irak vatandaşının elektrik ihtiyacı ise Türkiye’den karşılanmış olacak. Irak Elektrik Bakanlığı, elektrik konusunda Türkiye ile işbirliğinin geliştirilmesini daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yapılmış protokol ve mutabakatlar çerçevesinde öncelikle değerlendirmiştir. Türkiye’de bölgedeki stratejik ve ekonomik liderlik rolünü üstlenerek   Ürdün, Kuveyt ve İran  gibi ülkelerin önünde Irak’ın temel elektrik tedarikçisi konumuna gelmiştir.

Türkiye, elektrik gibi yaşamsal bir ürünün ihracatı ile bölgesel olarak stratejik ve ekonomik bakımdan da büyük güç elde etmiştir. Bağdat’a kadar elektrik tüketiminin tamamının karşılanması, gelecekte zengin primer kaynaklara sahip Irak ve Ortadoğu ülkelerinden ucuz enerji alabilme imkanını arttıracaktır. Bulgaristan, Gürcistan ve İran’dan olası enerji alımları ile uluslararası enerji ticareti (re-export) ile sağlanacak güç ve prestij, Güneydoğu’da yapılacak kamu ve özel sektör yatırımlarının sağlayacağı iş imkanlarını artıracak, bölge halkına refah sağlayacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!