Türkiye IMF'den 6 milyar dolar kaynak sağladı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye IMFden 6 milyar dolar kaynak sağladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2007 11:18

Türkiye, Uluslararası Para Fonundan (IMF), 19. stand by düzenlemesi çerçevesinde şimdiye kadar yaklaşık 6 milyar dolarlık kaynak sağladı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin, gelecek yıl sona erecek olan stand by düzenlemesi çerçevesinde, yaklaşık 4 milyar dolarlık bir kredi alma imkanı daha bulunuyor.

IMF İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'nin, Stand By düzenlemesi çerçevesindeki 6. Gözden Geçirme ve 4. madde görüşmelerini ele almak üzere yarın toplanacak.

IMF İcra Direktörleri Kurulunun, 6. Gözden Geçirmeyi onaylamasının ardından, yaklaşık 1,2 milyar dolarlık kredi diliminin Türkiye'nin kullanımı için serbest bırakılması bekleniyor.
İcra Direktörleri Kurulu ayrıca, mutad 4. Madde görüşmelerinin sonuçlarını da değerlendirecek.

YENİ HESAPLAMA SİSTEMİ VE KOTA ARTIŞI

Bu arada yeni hesaplama sistemiyle Türkiye'nin IMF'deki kotası, dolayısıyla alabileceği kredi miktarı daha da artacak.
Türkiye'nin kotasının arttırıldığını, ancak yeni hesaplama yöntemiyle kotasının daha da fazla artırılacağını belirten yetkililer, eski formülle bile Türkiye'nin kotasında artış olurken, IMF'nin yeni hesaplama sistemiyle Türkiye'nin kotasının daha da artacağını vurguluyorlar.

STAND BY'DA 3 GÖZDEN GEÇİRME KALDI

11 Mayıs 2005'te yürürlüğe giren 19. Stand By düzenlemesi, 10 Mayıs 2008'de sona erecek.
En uzun ömürlü stand by'lardan birisi olarak gösterilen 19. stand by düzenlemesindeki toplam dokuz gözden geçirmenin altısı şimdiye kadar yapılırken, bu yıl içinde 7 ve 8'inci, gelecek yıl ise 9'uncu ve son gözden geçirmenin gerçekleştirilmesi gerekiyor.
IMF programı ile Avrupa Birliği (AB) ekonomik uyum kriterlerinin benzerlik göstermesi nedeniyle, AB'nin, İlerleme Raporlarını hazırlarken, IMF'nin gözden geçirme raporlarından da faydalanacağı belirtiliyor.

NİYET MEKTUBU

Öte yandan Niyet Mektubunda, IMF ile 2007 yılı Mart ayı içinde gerçekleştirilmiş olan görüşmelerde birçok alanda mutabakat sağlanırken, “KİT'lerin orta vadede kamu maliyesi program hedefleriyle uyumlu bir performans sergilemesine katkıda bulunacak kısa, orta ve uzun dönemli yapısal içerikli düzenlemelere yönelik teknik çalışmaların yapıldığı” Niyet Mektubu'nda vurgulandı.

Haberin Devamı

IMF Heyeti ile üzerinde mutabakata varılan çalışmalar çerçevesinde, programda ortaya konan kamu maliyesi hedeflerine KİT'lerin yapacağı katkıyı desteklemek üzere, KİT ve Merkezi Yönetim Bütçesi harcamalarında GSMH'nin yüzde 0,2'si oranında tasarrufa gidilmesi kararlaştırılmıştı.
Ayrıca kısa vadede KİT'lerin tahsilat sistemlerini daha sağlıklı bir yapıya kavuşturacak, orta vadede ise maliyet yapılarında meydana gelen kalıcı nitelikteki değişikliklerin bu kuruluşların mali performanslarını bozmamasını sağlayacak yapısal nitelikli adımların atılması üzerinde görüş birliğine varıldığı da Niyet Mektubunda vurgulanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!