Türkiye ile İtalya arasında ihracat krizi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ile İtalya arasında ihracat krizi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2015 15:32

Türkiye ile İtalya arasında arasında ihracat krizi yaşanıyor. 7 milyar dolarlık ihracat pazarı ile Türkiye'nin önemli partnerlerinden biri olan İtalya'ya ihracatın durma noktasına geldiği açıklandı. Bu ülkeye 15 günden bu yana taşıma yapılamıyor. Gerekçe ise, İtalya tarafının kotalar konusunda yarattığı 'kriz' olarak ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdür yardımcısı Hüseyin Yılmaz'ın başkanlığını yaptığı Türkiye heyeti, İtalya’daki toplantıdan anlaşma yapmadan ayrıldı.

En son 2008'de 2 bin arttırılarak 31 bin 000 adet olarak belirlenen geçiş belge kotası, aradan geçen 7 yıl zarfında iki ülke arasındaki ticaret yüzde 45 artmış olmasına rağmen, geçiş belgesi artırılmadı. İkişer aylık dönemler halinde dağıtılan yetersiz kotalar sebebiyle İtalya’ya 15 günden beri taşıma yapılamıyor.

Ocak ayında dağıtılan geçiş belgeleri 15 Şubat’ta bitmiş durumda.Taraflar, yoğun girişimler sonrası 12 Şubat'ta bir araya geldi. Türk tarafı, 14 bin belgeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti. İtalya tarafı ise 1000 ilave belge önerisinde bulundu. Taraflar bir uzlaşıya varamayınca, toplantıda bulunan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) masayı terk etti.

Haberin Devamı

'HER İKİ TARAFA DA ZARAR'

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Toplantı bizim için tam bir hayal kırıklığı oldu. Gümrük Birliğine taraf olmuş malların serbest dolaşımı hakkına sahip olan Türkiye’nin İtalya’ya ihraç edeceği malları götürmek için yeterli izin belgesinin olmaması akıl alacak bir şey değil. 2008 yılında yapılan son toplantıda 2.000 ilave belge tahsis edilmiş ve akabinde 7 yıl toplantı yapılmadı. Her yıl toplantı yapılmış olsa bugün ihtiyaç duyulan 14.000 belge otomatik olarak temin edilmiş olacaktı. Bu durum hem ihracatla büyüyen ülkemize, hem de İtalyan ekonomisine zarar veriyor. Durumu İtalyan bürokratlara aktarmaya çalıştık ancak inatlarını sürdürdüler. Bu inat yüzünden İtalya ile olan ticaretimiz, taşıma sorunu yaşamadığımız Almanya, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelere göre yarı yarıya daha az artıyor.”

Protesto konusuna da değinen Şener “İtalyan heyetinin iki ülke arasındaki ticareti engelleyen bu tavrı Türkiye’den çok İtalyan ekonomisine zarar veriyor. Türkiye’nin AB ülkelerine yaptığı ihracatın yüzde 10’u Türkiye’de yerleşik İtalyan firmaları tarafından yapılıyor. Bu firmalar İtalya’dan da önemli ölçüde hammadde ve yarı mamul ithal ediyorlar. Bizim araçlarımız her iki ülkenin ekonomisini taşıyor. İtalya yıllardan beri evrensel bir hakkımız olan transit geçişlerimizi de engelliyor. Bu böyle sürdürülemez. İtalyan ulaştırma bürokrasisi bu inadına ve bir son vermek zorunda” dedi.

Haberin Devamı

İtalya’nın doğuya ihracatının risk altında olduğunu ifade eden Şener, “İtalya’dan Türkiye ardı ülkelere taşımacılık yapılmasına imkân sağlayan izin belgesinin verilmemesi, bu bölgelere İtalyan araçlarının da gitmek istememesi sebebiyle İtalyan ürünlerinin bu pazarlara ulaşmasını imkânsız hale getiriyor. Buna imkân vermeyen İtalyan bürokrasisi kendi ekonomisine zarar veriyor” şeklinde konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!