Türkiye Gübre Sanayi çiftliği

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Gübre Sanayi çiftliği
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2001 00:00


Süleyman DEMİRKAN/ANKARA
Haberin Devamı

Usulsüzlük nedeniyle uzaklaştırılanlar şimdi yönetici

Türkiye Gübre Sanayi Genel Müdürlüğü yöneticilerinin, daha önce aynı kurumda Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışan ve usulsüz işlem yaptıkları iddiasıyla görevden uzaklaştırılan kadrolardan oluştuğu ortaya çıktı.

Özelleştirme İdaresi (ÖİB) kapsamındaki Türkiye Gübre Sanayi Genel Müdürlüğü yöneticilerinin, daha önce aynı kurumda Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışan ve usulsüz işlem yaptıkları iddiasıyla görevden uzaklaştırılan kadrolardan oluştuğu belirtildi.

TÜGSAŞ'a ilişkin hazırlanarak, ilgili ve yetkili birimler ile denetim kurumlarına iletilen raporda çarpıcı bilgi ve iddialar yer alıyor. Buna göre, özelleştirme kapsamında olmasına karşın, cazibesinden ötürü başka kurumlardan 50 kişi yatay geçişle TÜGSAŞ'a alındı. Ayrıca, 50'nin üzerinde kişi liyakatlarına bakılmadan bir üst kuruma terfi ettirildi.

MÜDÜR YARDIMCISI AŞÇI

Ekonomik kriz ve uygulanan istikrar programı nedeniyle sıkıntıları artan köylü ve çiftçi için stratejik önemdeki kimyevi gübre sıkıntısının hat safhaya ulaştığı dönemde hazırlanan raporda şu iddia bulgular yer aldı:

AŞÇI MÜDÜR:

Yemekhanedeki aşçı müdür yardımcısı, berber ise uzman yapıldı. Bir yandan Özelleştirme İdaresi mevcut personel fazlalığı için ‘ihtiyaç fazlası’ formu doldurup Devlet Personel Başkanlığına bildirirken, diğer yandan torpilli 50'nin üzerinde personel başka kurumlardan bu kuruma atandı. Bir o kadarının da ataması için çalışmalar yürütülüyor. Yaklaşık 50 kişi de liyakat ve becerilerine bakılmadan terfi ettirildi.

PARAŞÜTÇÜ MÜDÜR:

Eski Genel Müdür ve Yönetim Kurulu üyesi Müjdat Aydın görevden alınıp, yerine Paraşüt Operasyonu'nda adı geçen Tarım Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Hasan Şahin Cengiz atandı.

ŞAİBELİ BAŞKAN:

TÜGSAŞ Yönetim Kurulu başkanlığına atanan Mustafa Çağlayan, 1990-92'de TÜGSAŞ Genel Müdür Yardımcısı idi. Soruşturma ve savcılığa suç duyurusuyla bu görevinden alındı. Daha sonra gübre ithalatı ve pazarlaması işi yaptı. Gübre İthalatçıları Derneği Başkanı iken TÜGSAŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına atandı. Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Seğmen'in Çağlayan'ın yakın arkadaşı ve eski TÜGSAŞ yöneticisi. Diğer üye Ali Aslan Hatipoğlu da eski ANAP milletvekili.

TORPİLLİ MÜDÜR:

Genel Müdür ve Yönetim Kurulu üyesi Hasan Şahin Cengiz de 1990-92'de TÜGSAŞ Gemlik fabrikasında genel müdürlük yaptı. Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığına alındıktan sonra Müjdat Aydın'ın yerine genel müdür atandı.

PARTİZAN ATAMA:

Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlarda DMS (Devlet Memurları Sınavı) zorunluluğu olmadığından, açıktan atamayla mevcut kadrolar dolduruluyor. Satış aşamasındaki fabrika ve genel müdürlüğe güvenlik görevlisi alımı çalışmaları sürdürülüyor.

TORPİLLİ FİRMALARLA İTHALAT:

TÜGSAŞ'ta üretim yerine ithalata ağırlık verilerek, alımlar yönetime yakınlığıyla bilinen firmalara yönlendiriliyor. İthal edilen gübreler fabrikaların bulunduğu iskelelerden çok, başka limanlara getirtiliyor. Buralarda tahliye, depolama ve nakliye hizmetleri, yönetim kurulu başkanının gübre ticareti yaptığı dönemdeki ortağı Mustafa Şimşekli'ye ihale ediliyor, her yıl yüzbinlerce dolarlık çıkar sağlanıyor.

BAY JOVANNİ:

Başka şirketler daha yüksek teklif verse bile, ithalatta yönetim kurulu başkanının ticari yakını Bay Jovanni'nin firmasına öncelik veriliyor. Bu ayrıcalık, Ağustos 2000'deki amonyum nitrat alımında görüldü.

KARABORSAYA FIRSAT:

Ülkenin en büyük gübre dağıtıcısı Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği'nin ihalesine ciddi teklif verilmeyerek, gübre tüketim sezonunda özel üretici ve ithalatçıların çiftçi aleyhine gübre fiyatlarını istedikleri gibi oluşturmalarına imkan veriliyor.

LOJMAN LÜKSÜ:

Kurumun lojmanları satışta olduğu halde genel müdürün taşınacağı daire için tasarruf tedbirlerine rağmen milyonlarca liralık usulsüz tadilat ve tamirat yaptırıldı. İş avansları usulsüz kapatıldı.

EŞLERE KIYAK:

Kurumun işleyişiyle yakından ilgisi olmayan yurtdışı gezilerine Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri ile genel müdür'le birlikte eşleri de katılıyorlar. Giderleri yer yer TÜGSAŞ müteahhitleri karşılıyor.

Gökalp, Ecevit'i uyarmış

Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'in, TÜGSAŞ'taki yolsuzluklar ile çiftçinin yüzyüze bulunduğu gübre sıkıntısını hazırladığı bir raporla Başbakan Bülent Ecevit'e bildirdiği öğrenildi. Sorunu, Bakanlar Kurulu gündemine de getiren Gökalp, bu konuda şu açıklamayı yaptı:

‘‘Bakalık olarak hiçbir yetkimiz olmamasına rağmen, köylü ve çiftçi adına mücadele ediyorum. Bakanlar Kurulu'na ve Başbakana konuyu ilettim. Gübre çifçinin en temel girdisi. Tarım girdi fiyatlarının yüksekliğinde gübrenin çok büyük bir payı var. Köylü ve çiftçi, gübredeki fiyat artışını kaldıramaz noktada. Fiyat artışı hammadde veya üretim unsurlarından değil, tekelleşmeden kaynaklanıyor. Çiftçiye ucuz gübre iletilemiyor. Fiyat artışları Türkiye'de yüzde 250 artıyor. Dünya piyasalarından ucuz gübre alınabilecekken tekelleşme nedeniyle bu yapılamıyor.’’

Zirai Donatım Kurumu kapatıldığı, Tarım Kredi Kooperatifleri özerk olduğu için, Tarım Bakanlığı'nın gübre sorununa müdahale etme ve yönlendirme imkanı bulunmadığını anlatan Gökalp, ‘‘Üretici mağdur edilmesin diye feryat ediyorum. Mağdur çiftçiler üzerinden geçmiş yıllarda büyük vurgunlar yapıldı. Gübre usulsüzlükleriyle ilgili 258 dosyanın incelemesi yapıldı. Bugünkü değerlerle devletin 30 trilyon zararının önüne geçildi’’ dedi. Gübre fabrikalarının yüzde 40-50 kapasite ile çalıştığını anlatan Gökalp, ‘‘İhtiyacın yüzde 50'si ithal ediliyor. Tekelleşmeyi Rekabet Kurumu'na (RK) bildirdik. RK da, Başbakanlığa görüşünü bildirdi. Türkiye, her ülke gibi çifçisine ucuz gübreyi sağlamak durumunda’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!