Türkiye FAO Konseyi üyeliğine seçildi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye FAO Konseyi üyeliğine seçildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2013 09:56

Türkiye, merkezi Roma’da bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Konseyi üyeliğine hak kazandı.

Haberin Devamı

FAO'da hafta başında başlayan 38. Genel Konferans çerçevesinde dün yapılan oylamaların ikinci turunda Türkiye, oylamaya katılan 155 ülkenin 116'sının oyunu alarak Temmuz 2013-Temmuz 2016 dönemlerinde FAO’nun üst yönetimi olan konsey üyeliğini elde etti. İlk tur oylamada 162 ülkenin 142'sinin oyunu alan Rusya seçilirken, ikinci turda Türkiye ile Macaristan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni (GKRY) geride bırakarak FAO Konseyi'ne girmeyi başardı.

Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada,

“Seçimlere, ülkemizin de dahil olduğu Avrupa Bölgesel Grubu’nda temiz liste oluşturulamaması üzerine gidilmiştir. Ülkemizin yanı sıra, Rusya, GKRY, Macaristan ve Lüksemburg üç koltuk için adaylığını ilan etmiştir. Bilahare Lüksemburg adaylığını geri çekmiştir. Ülkemizin seçilmesinde Latin Amerika, Afrika, Orta Doğu ve Asya ülkelerinden aldığı destek önemli rol oynamıştır. Ayrıca, bazı AB ülkelerinden de adaylığımıza destek verilmiştir” denildi.  

Haberin Devamı

ÜLKEMİZE DUYULAN GÜVEN TESCİL EDİLDİ

Açıklamada, Türkiye’nin FAO Konseyine seçilmesinin, gıda güvenliği, sürdürülebilir kalkınma, tarım, açlığın önlenmesi ve kırsal kalkınma alanlarındaki uluslararası rolünün ve çabalarının bir tezahürü ve bu meyanda yürüttüğü çok taraflı diplomasinin bir neticesi olduğu vurgulandı.

“Bu neticeye erişilmesinde Büyükelçiliğimizin FAO üyesi ülkeler nezdinde Roma'da sürdürdüğü yoğun lobi faaliyetlerinin de büyük etkisi bulunmaktadır” diye devam edilen açıklamada, “Ayrıca FAO seçimleri, geniş bir coğrafyadan destek alarak seçilen ülkemize uluslararası alanda duyulan güveni bir kez daha tescil etmiştir” ifadelerine de yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!