Türkiye en düşük faizle Eurobond çıkardı, beş milyar Euro’yu gördü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye en düşük faizle Eurobond çıkardı, beş milyar Euro’yu gördü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2010 00:00

Haberin Devamı

HAZİNE Müsteşarlığı, 10 yıl vadeli Euro cinsinden tahvilin artırımı için çıktığı ihalede, gelen 5 milyar Euro’ya yaklaşan taleple resmen şov yaptı. Yılın son Eurobond ihracında Hazine, faizi tarihinin en düşük seviyesine çekmesi dikkatleri çekti. Faizin düşüklüğüne karşın 500 milyon Euro’luk borçlanma miktarına 10 kat talep alan Hazine’nin, elde ettiği sonuçlarla özellikle uluslararası reyting kuruluşlarına mesaj vermek istediği yorumları yapılıyor.
Hazine, dün Euro cinsinden 2011 yılı dış borçlanma programının ön finansmanı amacıyla 18 Mayıs 2020 vadeli tahvilin artırımı (reopening) için, bugün BNP Paribas, Deutsche Bank ve HSBC;ye ortak lider bankalar olarak yetki verdi. Bir ihtiyacı olmamasına karşın, aynı vadeli kağıdı ikinci kez ihraç eden Hazine’nin, bunu yabancı bankaların bu yöndeki istediğini geri çevirmemek için yaptığı dile getiriliyor.
Sıfırcı hocalara mesaj
Yabancı bankaların, “Göstergeleriniz çok iyi, Türkiye bu dönemde yeni yatırımcı bulabilir” yönündeki tavsiyesini değerlendiren Hazine, bu ihaleyle Türkiye’nin kredi notunu bir türlü artırmayan reyting kuruluşlarına da mesaj verdi. Faiz, yüzde 4.25-4.35 aralığında tarihinin en düşük seviyesinde olurken, gelen talep hem faize hem de beklentilere göre oldukça yüksek oldu. Hazine’nin 500 milyor Euro’luk borçlanmaya çıkmasına karşın, gelen talep 5 milyar doları yaklaştı.Hazine’nin yılın son Eurobond’unu ihraç etmek için çok uygun bir zaman seçtiğine dikkat çeken bankacılar, Türkiye’nin risk priminin (CDS) çok düşük seviyelerde bulunduğuna dikkat çekti. Bankacılar, “Ortam bu borçlanma için çok uygundu. CDS’lerin düşük seviyede olmasıda bu ortamı yarattı’ diyen bankacıların, dikkat çektiği bir diğer nokta da, İspanya, Portekiz gibi Avrupa Birliği (AB) ülkelerin daha yüksek faiz vermelerine karşın böyle talep toplayamadığı oldu.
İkinci kez ihracı gerçekleştirilen tahvilin ilk ihracı nisan ayında gerçekleşmişti. Bu ihraçta toplam borçlanma 1.5 milyar Euro tutarında gerçekleşmişti. Tahvilin kupon oranı yüzde 5.125, yatırımcıya getirisi yüzde 5.204 olmuştu.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!