Türkiye dolaylı vergide dünyada ilk üçe girdi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye dolaylı vergide dünyada ilk üçe girdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2007 00:00

Denetim, vergi ve danışmanlık şirketlerinden KPMG tarafından dünya çapında gerçekleştirilen ve Türkiye’nin de dahil olduğu yıllık vergi oranları araştırmasına göre Türkiye, dolaylı vergilerin toplam gelir vergileri içindeki payı en yüksek olan iki ülkeden biri.

KPMG Türkiye, "Türkiye’de ve Dünyada Kurumlar Vergisi ve Dolaylı Vergiler Araştırması" sonuçlarını düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı. 2007 yılı başında, aralarında Türkiye’nin de dahil olduğu 92 ülkede kurumlar vergisi oranları üzerinde yapılan incelemede, Avrupa, kurumlar vergisinin en düşük fakat katma değer vergisi ile mal ve hizmetler vergilerinin en yüksek olduğu bölge. Kurumlar vergisinde OECD ülkelerindeki ortalama oran yüzde 27.8, Latin Amerika ülkelerinde yüzde 28 ve Asya pasifik ülkelerinde yüzde 30.1 iken, AB’deki ortalama oran yüzde 24.2 düzeyinde.

2006 İNDİRİMİ: Türkiye, 2006 yılında yaptığı indirim sonrası sahip olduğu yüzde 20 oranındaki kurumlar vergisi ile Avrupa ülkeleri ortalamasının da altında. KDV veya mal ve hizmet vergisi oranları ise OECD’de yüzde 17.7, Latin Amerika’da yüzde 14.2 ve Asya Pasifik’te sadece yüzde 10,8 olmasına karşın, Avrupa ülkelerindeki ortalama oran yüzde 19.5. Yüzde 18 KDV oranı ile OECD ülkeleri KDV oranları ortalamasına çok yakın olan Türkiye, dolaylı vergilerin toplam gelir vergileri içindeki payı en yüksek olan iki ülkeden biri. Türkiye’nin dışındaki en yüksek paya sahip olan ülke ise Meksika. KPMG Türkiye vergi ortaklarından Ferruh Tunç basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Türkiye’nin Meksika ile birlikte vergi gelirleri içinde dolaylı vergileri en yüksek olan ülke. Meksika’da yüzde 50 olan oran Türkiye’de yüzde 70" dedi. Kurumlar vergisindeki düşüşün vergi rekabetine işaret ettiğini söyleyen Tunç, dünyada 1997 yılında yüzde 33 olan kurumlar vergisi oranı ortalamasının 10 yılda yüzde 26.,8’e düştüğünü, AB’de yüzde 35.5’ten yüzde 24.2’ye Latin Amerika’da yüzde 29.8’den yüzde 28’e, OECD ülkelerinde yüzde 36’dan yüzde 27.8’e düştüğünü belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!