Türkiye’deki NATO askerine 58 litre vergisiz içki hakkı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’deki NATO askerine 58 litre vergisiz içki hakkı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2009 00:00

NATO ile 6 yıldan beri sürdürülen müzakereler sonucu, NATO çalışanlarının vergisiz satın alabileceği içki, araç miktarları ve bazı diplomatik ayrıcalıkları tanımlandı. 1951’den beri yasal statüleri bulunan Türkiye’deki NATO personeline sağlanan “ev sahibi ülke desteği” açık hükümlere bağlandı. Türkiye’deki tüm müttefik karargâhlar ile NATO askeri birimlerine atanan personelin ayrıcalıklarını düzenleyen uluslararası anlaşma, Ankara Anlaşması’nın eki olarak TBMM’ye sunuldu.

KDV ve ÖTV yok

Anlaşmaya göre karargâhlarda görevli personel, KDV ve ÖTV ödemeden motorlu araç, akaryakıt, alkollü içki satın alabilecek. Ayrıca bu personelin posta hizmetlerine diplomatik kurye ve çantalara uygulanan ayrıcalıklar uygulanacak. NATO mühürlü paketler, ücretsiz ve yasaksız gümrük kontrolüne tabi olacak. NATO çalışanları, yalnızsa bir, eşleri bulunuyorsa iki motorlu aracı vergi ve harçlardan muaf olarak satın alabilecek veya ithal edebilecek. Bu kişiler, bir motosikleti de vergisiz alabilecek. Vergi ve harçlardan muaf bir karavan ve motorsuz gezinti teknesi de alabilecek.

Hangi içkiden ne kadar

Karargâhlarda çalışanlar ayda 40 litre bira, 12 litre şarap, 6 litre rakı veya likör ile 600 adet sigarayı vergisiz alabilecek. Bu vergisiz satışlar sadece NATO askeri kantinlerinde yapılacak.

Diğer ülkeler de silah gönderecek

TÜRKİYE, aynı anlaşmayla NATO ülkelerinin silah ve mühimmat gönderme uygulamasını genişletti. Buna göre NATO askeri birimleri ile uluslararası karargâhlara personel sağlayan devletler Türkiye’ye silah, mühimmat ve teçhizat gönderecek. Bu gönderimler NATO askerinin statüsünü belirleyen SOFA’ya göre yapılacak. Devletler, silahların varış tarihini bir ay önce Türkiye gümrüğüne bildirecek. Bu malzemenin Türkiye içinde talim ve atış amacıyla nakliye yöntemlerini Genelkurmay belirleyecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!