Türkiye’de ’muazzam fırsat’ gördü en modern fabrikayı Gebze’ye kurdu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de ’muazzam fırsat’ gördü en modern fabrikayı Gebze’ye kurdu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2009 00:00

Kartal’daki 50 yıllık fabrikasının dar gelmesi üzerine 100 milyon Euro’ya Gebze’de yeni yatırım yapan Siemens, Türkiye’nin yeşil bina sertifikasına aday ilk fabrikasını hayata geçirdi. Siemens AG Enerji Sektör CEO’su Wolfgang Dehen, "Bu büyük tesis dünyanın en modern Siemens fabrikası oldu" dedi. Tesiste enerjiden yüzde 25, sudan ise yüzde 50 tasarruf sağlanacak.

Haberin Devamı

SIEMENS’in Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde toplamda 100 milyon Euro yatırımla hayata geçirdiği üretim tesisi Türkiye’de yeşil bina sertifikasını (LEED Gold) almaya aday ilk fabrika oldu. Siemens AG Enerji Sektör CEO’su Wolfgang Dehen büyüme stratejisi doğrultusunda 150 bin metrekarelik alanda yapılan bu büyük tesisin dünyanın en modern Siemens fabrikası olduğunu söyledi. Kartal’daki 50 yıllık tesisin dar gelmesi sonucunda hayata geçirilen bu tyeni tesis aydınlatma, ısıtma, soğutma ve havalandırma gibi uygulamalarda yüksek verimli sistemlerin kullanılması ile enerjiden yüzde 25, sudan ise yüzde 50 tasarruf sağlayacak.

Türkiye’de krizden korkmuyoruz

/images/100/0x0/55ead983f018fbb8f89aae16

Haberin Devamı

Siemens olarak mevcut ekonomik durgunluktan korkmadıklarını dile getiren Siemens AG CEO’su Peter Löscher "Tecrübelerimize dayanarak söyleyebilirim ki her krizin bir sonu vardır ve her kriz fırsatları da beraberinde getirir. Türkiye’deki büyük fırsatları görmeye de devam ediyoruz. Enerji teknolojileri alanında çarpıcı gelişmeler oluyor. Teknolojik yenilikler ve tamamen yeni sistem modelleri ile insanlığın gelecekte yeterli enerjiye sahip olmasını sağlamanın temellerini atıyoruz. Temiz, verimli, sürdürülebilir ve uygun maliyetli enerji. Gebze’deki yeni tesisimiz geleceğe önemli bir katkı sağlayacak."

Zor zamanda yatırım

Siemens A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Gelis ise Siemens’in Türkiye’de pek çok ilke imza attığını ifade ederek şöyle konuştu: "Kartal’fabrika 50 yıl önce yapıldı. Orası artık bize dar gelmeye başlamıştı. En uygun yer Gebze oldu ve yatırıma başladık. Tamamı 100 milyon Euro’ya mal olacak. 2 bin kişilik istihdam yartacak. Zor zamanlarda ülkemize yatırım yaptık. Kartal’dan sonra Gebze tesislerinde yaratacağımız üretim ve istihdam ile Türkiye’ye sağladığımız katma değeri daha da artıracağız." Çalışanlarına sağlıklı bir ortam yaratması hedeflenen tesis, doğal kaynakların verimli şekilde kullanılması sonucunda enerji maliyetlerinde de önemli ölçüde tasarruf sağlayacak.

Haberin Devamı

 1 numaralı partnerimizsiniz

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart    Cuntz da Türkiye’nin Almanya ile doğal partner olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Türkiye çalışkan insanıyla geçmiş ve geleceğe sahip genç ve dinamik bir ülke. Türkiye büyümesiyle   Avrupa Birliği’ne giden bu yolda kararlılıkla yürüyor. Almanya da Türkiye’nin bir numaralı ekonomik partneri. 2008’de 25 milyar Euro ticaret hacmi gerçekleşmiş. Ayrıca turizmde de büyük artış yaşanıyor. "

Gelin Türkiye’de rüzgar türibini üretimi de yapın

 ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Alman firması Siemens’in yaptığı yatırımın önemli olduğunu, bu tür firmalar sayesinde Türk-Alman dostluğunun daha da pekiştiğini söyledi. Siemens’in Türkiye küresel finansal kriz döneminde yatırımlarına hız kesmeden devam ettiğini ifade eden Güler, enerjide özellikle önümüzdeki dönemin, yatırım dönemi olacağını belirtti. Güler, "2020 yılına kadar Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu enerji yatırımı tutarı 120 milyar dolar, bunun 105 milyar doları elektrik enerjisine ait. Yenilenebilir enerjide önemli yatırımlar yapıyoruz. Hidrojen ve jeotermal enerji ile boşa akan sulardan elektrik üretme projelerimiz sürüyor. Yakın döneme kadar Avrupa’da rüzgar enerjisinde 35 ülke arasında sonuncu iken, şu anda  12’nciyiz. Hedefimiz ise ilk iki" dedi. Siemens yetkililerine yenilenebilir enerji üretimi konusunda önerilerde bulunan Güler, şöyle devam etti: "Türkiye’de bir de rüzgar türbini tesisi kurun. Çevreci özelliklere sahip yeni fabrikanızda güneş enerjisini suyu ısıtmak için kullanıyorsunuz. Bu binada güneş enerjisinden elektrik üretmeye de bakın. Almanya’da 150 bin çatıda güneş enerjisi elektriğe dönüşüyor. Burada da yapın."

Haberin Devamı

İlginizi çekebilir: Türkiye'deki tüm iş fırsatları

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!