Türkiye’de bankacı olmak ayrıcalık

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de bankacı olmak ayrıcalık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2010 00:00

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Binbaşgil, Türk bankalarının yıllardır yurtdışında geliştirilen inovatif fikirleri ve teknolojik alt yapısı için örnek alındığını belirterek, “Ama şimdi bundan farklı olarak artık Türk bankaları mali güçleri, şeffaflığı ve güçlü bilanço yapıları ile de örnek alınıyor. Şu anda Türkiye’de bankacı olmak bir ayrıcalık. Bizler çok şanslıyız” dedi.

Türkiye’de bankacılık sektörüne gelecek açısından bakıldığında da yine diğer ülkelere göre daha şanslı gördüğünü kaydeden Binbaşgil, şunları söyledi: “Çünkü Türkiye diğer ülkelerden farklı olarak yüzü büyümeye dönük bir ülke. Bankacılık sektörü çok daha hızlı büyüyebilir. Bütçe açığı, kamunun borçlanma oranı Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile kıyaslandığında çok daha iyi bir noktada. Bankaların iyi risk yönetimini sürdürmeleri halinde büyümeye devam edecekleri açık.”
Öncelik Türkiye pazarı
Binbaşgil, Türkiye’de bankacılık sektörü açısından hala büyüyecek çok alan olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti: “Yurtdışından kredi için bankalar ya kendileri yada büyük proje sahipleri ile işbirliği yaparak geliyorlar. Ancak bizim önceliğimiz Türkiye’de büyümek. Türkiye’de 25 milyon civarında bankacılık hizmeti alan müşteri olduğu belirtiliyor oysa Türkiye’nin nüfusu 73 milyon. Bu bankacılık hizmeti alabilecek daha bir 25-30 milyon yeni müşteri demek. Bizim için önemli olan bu potansiyeli hayata geçirebilmek.”
3-4 milyar dolara alırlar
Türkiye’nin şu sıralar bankacılık açısından büyümeye en uygun pazarlardan biri olduğuna dikkat çeken Hakan Binbaşgil, şunları söyledi: “Türkiye’de şu anda yurtdışında 3-4 milyar dolara banka alabilecek güçte bankalar var. Bu güçlerini nasıl kullanacakları çok önemli. Türkiye pazarı hala çok cazip bir Pazar. Türk bankalarının yurtdışında banka almaları elbette ki olumlu bir gelişme olur. Ancak stratejik olarak bakıldığında şu dönemde en hızlı büyüyecek olan bölgelerin başında Türkiye geliyor. Yurtdışında fırsatlar olursa elbette değerlendirilmeli ama Türkiye pazarı da göz ardı edilmemeli. Öncelikle Türkiye’de büyümenin yollarına bakmak lazım. Bu arada yurtdışında uygun bir banka bulunursa, alınabilir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!