Türkiye’de 2 yıl sonra elektrik olmayacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de 2 yıl sonra elektrik olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2006 00:00

Enka Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Şarık Tara, enerji ihtiyacının karşılanması için yeterince önlem alınmadığını ve Türkiye’de 2 yıl sonra elektrik olmayacağını savundu.

KURDUĞU doğalgaz santralleriyle Türkiye’nin elektrik enerjisi tüketiminin yüzde 15’ini karşılayan ENKA Holding Kurucusu ve Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Şarık Tara, enerji ihtiyacının karşılanması için yeterince önlem alınmadığını ve Türkiye’de 2 yıl sonra elektrik olmayacağını ileri sürdü. Tara, 20 yıldan fazla süreyle yüzde 80’leri bulun enflasyonla mücadele eden Türkiye’de, son yıllarda ekonomik göstergelerin iyiye gittiğini, 1980’lerde 3 milyar dolar olan ihracatın 73 milyar doları bulduğunu, bu yıl ise 80 milyar dolarlık ihracat hedeflendiğini ancak, sorunun bununla bitmediğini anlattı. Adapazarı-Gebze ve İzmir Doğalgaz santralleriyle yılda toplam 32 milyar kilovat saat elektrik enerjisi üreten ENKA’nın bu üretiminin Portekiz’in tüm santrallerinde üretilen enerjiye veya Yunanistan’ın yıllık toplam enerji üretimine oldukça yakın olduğuna dikkati çeken Tara, şunları söyledi:

EN UCUZUNU ÜRETTİK: "Biz Türkiye’nin en ucuz enerjisini üreteceğimizi söyledik ve bunu başardık. Ancak, Türkiye’de enerji ihtiyacının karşılanmasında sorun yaşanmaması için yeterince önlem alınmıyor. Şunu kesinlikle ve yüzde 100 iddia ediyorum, Türkiye’de 2 yıl sonra elektrik olmayacak. Çünkü, bu konu hep ihmal ediliyor. Enerji çeşitliliğinin sağlanması gerekir. Buna rağmen Türkiye’de çok eleştirilen doğalgaz santralları var. Bu alanda yatırım yapan sanki buna pişman ediliyor. Bence, önce şu suale cevap vermek lazım; endüstri mi elektriği, elektrik mi endüstriyi bekleyecek? Bence elektriğin endüstriyi beklemesi lazım. Ayrıca, enerjide yedek olması gerekir."

YABANCI YATIRIMCI: Başta Moskova olmak üzere dünyanın birçok yerinde milyar dolarlarla ifade edilen yatırımlarda bulunduğunu anlatan Tara, Türkiye’nin yabancı yatırımcıya bakışını değerlendirirken de şunları kaydetti: "Türkiye, gerek coğrafi konumu, gerek iklimi ve diğer avantajlarıyla yatırımcı cenneti. Biz Türk yatırımcılar olarak Moskova’da 250 metrelik 58 katlı bina yapıyoruz, bizi baş üstünde taşıyorlar, İstanbul’da bir yabancı yatırımcı 300 metrekarelik bina yapmaya kalktı kıyamet koptu. Yatırım için lüzumlu olan kanunlarımız eksik. Bunları düzelttiğimiz zaman yatırımcı gelir. Moskova’da biz bir haftada şirket kuruyoruz, Türkiye’de de kısa sürede kurulur ama şirket kurmakla iş bitmiyor. Gelen yatırımcıya önce (hoş geldiniz) demek lazım. Yabancı yatırımcı istiyorsak, bırakın kolaylık göstermeyi, zorluk çıkarmayalım yeter. Yatırımcı seve seve gelir." Tara, Türkiye’nin kişi başı milli gelirinin Avrupa ülkeleri seviyesine gelmesi için 250 milyar dolara ihtiyaç olduğuna dikkati çekerek, "Bu para ne devlette, ne özel sektörde ne yabancı sektörde var. Türkiye’de her şey zamanında yapılır, geç kalınmazsa sorun çözülür, aksi takdirde üyesi olmak istediğimiz AB ülkelerinin seviyesine gelemeyiz" diye konuştu. Tara, Türkiye’nin nüfusunun yüzde 7’sinin 18 yaşın altında olduğunu, genç bir nüfusa sahip olduğunu, hiçbir Avrupa ülkesinde bu imkanın bulunmadığını ifade ederek, bunların değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Tüpraş’ın sebebini pek anlayamadık

TÜPRAŞ’ın satışının Danıştay tarafından iptal edilmesine de değinen Şarık Tara, "Tüpraş Koç’a satılıyor, Danıştay’dan geri dönüyor. O zaman şartları en baştan koymak lazım. Böylece Danıştay’ın durdurma teşebbüsü olmasın. Danıştay bunu yaptı, sebebini de pek anlayamadık" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!