Türkiye çıkışa geçti treni kaçırmadan geldik

Güncelleme Tarihi:

Türkiye çıkışa geçti treni kaçırmadan geldik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2001 02:18

Alman Yatırım ve İş Geliştirme Kuruluşu DEG'in Başkanı Josef Flosbach Türkiye'nin çıkışa geçtiğini ve Türkiye'ye yatırım için en iyi zaman olduğunu söyledi. DEG'in 30 milyar euro kaynağı ve 4.2 milyar euroluk sermaye ortaklığı bulunan dev bir kuruluş olduğunu belirten Flosbach, ‘‘Türkiye'de yatırımlarımızı, gıda, tekstil ve hafif sanayi alanlarında sürdüreceğiz’’ dedi.

Penguen Gıda'ya 10 milyon dolarla ortak olduklarını belirten Flosbach, Türkiye'nin gerekli yasal düzenlemeler ve özelleştirme konularında sağlam adımlar attığını, bu adımların devam etmesi halinde Türkiye'ye yabancı yatırımın geleceğini söyledi.

Yabancı yatırımcının bir ülkeye yatırım yaparken; şeffaflık, uluslararası muhasebe sistemine uygunluk, ekonominin özel sektörün elinde olması gibi özellikler aradığını kaydeden Flosbach, ‘‘Ayrıca uluslararası yatırımcıyı çekmek için Kalkınma Ajansları kurun’’ dedi.

TEK MASA, TEK İMZA

Türkiye'nin uluslararası yatırımcılara tanıtılması ve yabancı yatırımcının özendirilmesi gerektiğini belirten Flosbach şöyle devam etti:

‘‘Yabancı yatırımcıyı çekmek için tek masa, tek imza sistemini getirin, yatırımcılar başvurularına en kısa zamanda yanıt alsınlar. Başvurularını bir merkeze yapsınlar ve lisanslarını aynı yerden alsınlar.’’

Flosbach Türkiye'nin uluslararası yatırımcılar açısından avantajlarını ise şöyle sıraladı:

‘‘Türkiye'nin büyük bir iç pazarı, iyi eğitimli işgücü, gelişmiş bir özel sektörü var. Bunlar yabancı yatırımcı açısından önemli özellikler.’’

Flosbach, DEG'in Türkiye'de 18 şirkete dağılmış 100 milyon Euro'luk yatırımı bulunduğunu, Penguen Gıda'yı güvenilir buldukları için sermaye ortaklığına gittiklerini söyledi.

Penguen Gıda Başkanvekili Turhan Gençoğlu ise, 2002 senesi ciro hedeflerinin 115 milyon mark olduğunu söyledi.

Gençoğlu, DEG'in katılımı ile kendilerinin uluslararası finans ve gıda piyasalarındaki tecrübelerinden de yararlanarak, hem finansal olarak güçleneceklerini hem de planladıkları yeni ürün yatırımları ile iç pazarda olduğu kadar dış pazardaki cirolarında da çok ciddi artış sağlayacaklarını kaydetti. Turhan Gençoğlu, ‘‘Hedefimiz sektörümüzde Avrupa'nın en büyük birkaç kuruluşu arasında yer almak‘‘ dedi.

DEG ile yapılan 10 milyon Euroluk anlaşmanın 5 milyon eurosunun direkt sermaye ortaklığı olup, diğer 5 milyon eurosunun ise en geç ikiyıl içerisinde sermayeye dönüştürülebileceğini ifade eden Gençoğlu, bu ortaklığın DEG'in bugüne kadar Türkiye'deki en büyük sermaye ortaklığı olarak Türk-Alman ekonomik ilişkilerinde önemli bir yer alacağını kaydetti.

Penguen, 50 milyon konserve üretiyor

Bursa'da 72 bin metrekare kapalı alanda kurulu bulunan Penguen fabrikası yılda 50 milyon adet konserve üretiyor. Sebze-meyve konservesi, salça, turşu, reçel ve çeşitli gıda hatları ile Penguen yılda 10 bin ton donmuş ürün işliyor. İhracat ağırlıklı çalışan şirketin 2001 yılı cirosu 70 milyon mark düzeyinde bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!