Türkiye ciddi sosyal bedel ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ciddi sosyal bedel ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2001 02:04

Türkiye'nin mali performansının, IMF'den gelecek ek mali desteğe kilitlendiğini belirten Devlet Bakanı Kemal Derviş, ‘‘Ancak bunun ciddi sosyal bedeli var. Bunun yapılması çok kolay olmamakla birlikte başka seçenek olduğunu zannetmiyorum’’ dedi.

Devlet Bakanı Kemal Derviş, Türkiye'nin mali performansının Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) sağlanacak ek kaynağa kilitlendiğini söyledi. Derviş, ‘‘Ancak bunun ciddi sosyal bedeli var. Bunun yapılması çok kolay olmamakla birlikte başka seçenek olduğunu zannetmiyorum’’ dedi.

Kemal Derviş, New York'ta ünlü finans ve danışmanlık firması J.P Morgan'ın düzenlediği ve çok sayıda ABD'li yatırımcının da katıldığı toplantıda Türkiye'deki ekonomik duruma ilişkin son gelişmeleri anlatan bir konuşma yaptı.

Derviş, konuşmasında IMF İcra Direktörleri kurulunun geçen hafta gerçekleştirdiği gayri resmi bir toplantıda, Ocak ayından başlayacak şekilde Türkiye'ye yeni bir stand-by anlaşması önerdiğini ve düşünülenek desteğin 10 milyar dolar olduğunu hatırlattı.

İHRACATIMIZ İYİ

Türkiye'nin programındaki mali politika ayarlama çabalarını çok güçlü olduğuna, ancak siyasi muhalefetle karşılaşıldığını belirten Derviş, ‘‘Herşeye rağmen bu mali politikayı işletebilmek çok olumlu bir faktör. Çok fedakárlık yaptık. Başka ülkelerle kıyaslayınca, mesela Arjantin, mali hedeflerine ulaşmada büyük problem yaşıyor. Bizim endişemiz ise mali düzenlemenin kalitesi’’ dedi.

Dünya ekonomisindeki gerilemeye rağmen Türkiye'nin ihracat performansının çok iyi olduğunu belirten Derviş, son 10 yılda ihracat sektörünün yüzde 15-20 daha fazla rekabetçi konuma geldiğini kaydetti.

İhracatta yüzde 14'lük bir büyüme beklendiğini de belirten Derviş,turizm sektörünün iyi gitmesine karşılık 11 Eylül olaylarının buna sekte vurduğunu ancak belli bir zaman içinde turizm sektöründe iyileşme beklendiğini söyledi. Kemal Derviş, 11 Eylül'ün Türk ekonomisi üzerinde hemen olumsuz etkilerinin görüldüğünü de kaydetti.

Derviş, ekonomiyi düze çıkarmak için Türkiye'nin mali politikasına bağlı kalacağını, hedeflerine bağlı kalmayı sürdürürse piyasanın buna olumlu tepki vereceğini de belirtti.

Derviş, IMF'nin 11 Eylül'den sonra hızlı hareket ederek Türkiye ile görüşmesi, gayri resmi toplantıda Türkiye'ye 10 milyar dolar önermesi ve Türkiye'nin programının devam edeceğini belirtmesinin Türkiye'ye duyulan güvenin göstergesi olduğunu söyledi.

Bankacılık yeni yıla temizlenerek girecek

Devlet Bakanı Kemal Derviş, J.P. Morgan'ın organizasyonunda düzenlenen toplantıda, Türk bankacılık sistemine yönelik önemli mesajlar da verdi. Derviş, Şubat ayında yaşanan krizden sonra bu krize neden olan en önemli etkenlerden bankacılık sektörü başta olmak üzere pek çok reformun gerçekleştirildiğini belirterek, Türkiye'nin 2002 yılına bankacılık sistemini temizlemiş olarak gireceğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!