Türkiye bir seçim sarmalına girdi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye bir seçim sarmalına girdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2010 00:00

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin seçim sarmalına girdiğni, bu dönemde yapısal reformların yapılmasının çok zor olduğunu söyledi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen “Ekonomiye Değer Katanlar 2010” ödül töreninde girişimcilerin desteklenmesi, sanayicinin önündeki sorunların kaldırılması gerektiği üzerine bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin önünde bir seçim bulunduğuna da dikkat çekti.

Yapısal reformlar acıdır

“Yapısal reformlar yapmalıyız ama bizim sıkıntımız şu; Türkiye bir seçim sarmalına girmiştir” diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Yapısal reformların yapılabilmesi seçim sarmalında çok zordur. 2011 milletvekilliği seçimi, 2012’de var mı yok mu daha hala tartışmalı Cumhurbaşkanlığı seçimi, 2014 yerel seçim, 2015 genel seçim. Türkiye bir seçim sarmalına girmiştir. Bu devrede yapısal reformu yapabilmek de zordur. Çünkü yapısal reformlar acıdır, memnuniyetini 2-3 sene sonra görürsün. Onun için de siyasetin bu işten, yapısal reformlardan uzak durmasının ana nedeni budur. Ama buradan sanayiciler, tüccarlar olarak siyasileri morallendirmemiz, cesaretlendirmemiz gerekir. Yapısal reformlar yapılamazsa rakiplerimiz bizi geçecek haberiniz olsun. Bunun için de benim sizden ricam, yapısal reformları her ortamda dile getirmeniz. Çünkü, bizim rekabet gücümüzü artıracak yer burasıdır.”

50 model ticaret kanunu

Yapısal reformların başında ise Ticaret Kanunu sayan Hisarcıklıoğlu, şunları dile getirdi: “Yapısal reform açısından 1950 model Ticaret Kanunumuzu 2010 modele çevirmemiz lazım. Meclisteki partilerimizin 3’ü de buna hazır. Bir iradenin bunlara ‘hadi’ demesi lazım. Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Perakende Sektörü Kanunu çıkartıyor olmamız lazım. Rakiplerimizin kullandığı, bizim bu güne kadar sıfır kullanabildiğimiz ihracat sigorta mekanizmalarının kurulması lazım. Devletimizin bizi ihracat konusunda koruması lazım. Enerji borçlarından, vergi borçlarından, hatta stopaj borçlarından yeni bir sayfa açmamız lazım.”

Çelik: Bazı alanlarda kriz öncesini geçtik

BURSA’daki ödül törenine katılan Devlet Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’nin kalkınmasının, güven ortamının tesisi ile mümkün olabileceğini, milletin bu gerçeği her ortamda ortaya koyduğunu dile getirdi. Ülkede güven ortamının olmamasının huzursuzluğa neden olacağını vurgulayan Çelik, bu kriz döneminde ortaya çıkan Türkiye’nin şu özelliğine dikkak çekti. “Ülke olarak ilk özelliğimiz, o krize en son giren ve ilk çıkan ülkelerin başında olmamız. Şimdi tüm göstergelere bakıyoruz, kriz öncesine hızla dönülüyor. Bazı alanlarda kriz öncesini geçtik. Büyümede, ihracatta, işsizlikte, enflasyonda ivme devam ediyor.”

Bektaş: Kadınlar toplumun yarısı ve hepsi mağdur

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, Türkiye’de kadının konumuna dikkat çekerek, “Biz kadınlar, toplumun yarısı olarak mağduruz. Eğer girişimcilikte de istihdamda da adımız yoksa, o zaman kadının adının adı olmayan bir toplum nereye kadar gidebilir” diye konuştu. Bektaş, Dünya Ekonomik Forumu’nun son 5 yılı kapsayan raporuna göre, Türkiye’nin kadın ve erkeğin fırsat eşitliği açısından dünyada 126, ekonomiye katılım açısından da 129’uncu sırada olduğuna dikkat çekti.

Hızımız azalıyor

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, düşük kur, yüksek girdi ve istihdam maliyetlerinin hâlâ sanayicinin ayağını bağladığını belirterek, “Geciken yasal düzenlemeler hızımızı azaltıyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!