Turkcell Hazine payları için mahkemeye gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Turkcell Hazine payları için mahkemeye gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2001 10:46

Turkcell, ara bağlantı gelirlerinden de yüzde 15'lik kamu payı istenmesine karşı yasal yollara başvuracağını açıkladı.

Turkcell'den yapılan yazılı açıklamada, şirketin, Hazine Müsteşarlığı'na gönderdiği bir yazıyla, bir mobil şebekeden çıkıp, diğer mobil şebekede sonlanan çağrılar ile Türk Telekom'dan çıkıp mobil şebekede sonlandırılan çağrılardan kaynaklanan ara bağlantı gelirlerinin brüt gelir tanımı içinde yer almayacağına işaret edildiği anımsatıldı.

Açıklamada, bu gerekçeye dayandırılarak 2000 Kasım ayı sonunda "sehven ödenen" yasal faiz hariç 88 trilyon liranın iadesinin talep edildiği kaydedildi.

Şirketin, Hazine'ye gönderdiği başka bir yazıyla da 1 Mart 2001 tarihinden itibaren arabağlantı gelirlerini yüzde 15'lik Hazine payı kalemleri arasından çıkaracağını bildirdiği belirtilen açıklamada, alınan bu kararın da şirket tarafından uygulamaya koyulduğu kaydedildi.

Bu taleple ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı'nca Danıştay'dan istişari görüş istendiği vurgulanan açıklamada, Danıştay Birinci Dairesi'nin "ara bağlantı gelirlerinin, GSM işletmecilerinin her biri için ayrı ayrı brüt gelir olduğu ve her bir işletmecinin bu gelirleri de kapsayan brüt gelirlerinin yüzde 15'ini Hazine payı olarak ödemesi gerektiği" yönünde görüş bildirdiğine dikkat çekildi.

Bu karar üzerine Hazine Müsteşarlığı'nın Turkcell'e gönderdiği bir yazı ile Danıştay'ın görüşü doğrultusunda brüt gelire esas teşkil edecek matraha ara bağlantı gelirlerinin dahil edilerek Hazine paylarının yeniden hesaplanmasını ve oluşan farkın, ödemenin gerçekleşeceği tarih itibariyle kamu alacaklarına uygulanan yasal faiz taahhuk ettirilmek yoluyla ödenmesini istediği ifade edildi.

Şirketin konuyla ilgili görüşünü koruduğu vurgulanan açıklamada, Hazine Müsteşarlığı'nın söz konusu talebine karşı gereken yasal yollara başvurulacağı bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!