Türk ve Yunan operatörlerin iştahını yerli turist kabarttı

Güncelleme Tarihi:

Türk ve Yunan operatörlerin iştahını yerli turist kabarttı
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2016 12:07

Türkiye ile AB arasında Suriyeli sığınmacılara yönelik sorunlara çözüm getirebilmek amacıyla yapılan zirvede Türkiye’nin son dakika hamleleri yeni bir gündem yarattı.

Haberin Devamı

En önemli maddelerden biri de daha önce eylül 2016 olarak konuşulan ‘vizesiz Avrupa’ konusunda Türkiye’nin “Madem geri kabulü hazirandan sonra başlatıyoruz o zaman vize serbestisini de hazirana alalım” önerisi oldu.

Vize serbestisi ile ilgili şu an net bir tarih ortada yok ancak bundan sonra atılacak adımların yerli turistin tatil alışkanlığını nasıl değiştereceği merak konusu olurken turizmci içeride fiyat avantajına güveniyor.

Habertürk Gazetesi’nin haberine göre Türkiye İstatistik Kurumu’nun rakamlarına göre 2015 yılında yurtdışına giden Türk vatandaşlarının sayısı 9 milyonu aşmış durumda. Bunun yaklaşık 2.7 milyonu tercihini AB ülkelerinden yana yapmış gözüküyor.

AB’ye seyahat için giden Türk vatandaşlarının yaklaşık yüzde 30’unun tatil, gezi ve eğelence amacı ile yolculuk yaptığı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

İşte bu rakamlar vizeler kalktığında Türklerin tatil tercihinin ne olacağı konusunda hem merak hem de bir miktar tedirginlik yaratıyor.

Bu kitle şimdiden komşu Yunanistan’ı bile umutlandırmış durumda. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın İzmir ziyareti sırasında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Yunanistan iş konseyi ortak kongresindeki açıklamalar da buna en güzel işareti veriyor. Toplantıda hazır bulunan Türk-Yunan Ticaret Odası Başkanı Panagiotis Koutsikos, turizm alanındaki potansiyelin Türkiye’ye yönelik vizenin kaldırılmasıyla harekete geçeceğini savunarak

5 MİLYON TAHMİNİ

“Türkler Avrupa’ya vizesiz girebilmeli. Böylece Yunanistan ile Türkiye arasında turizm sektörü canlanacaktır. Türkiye’den Yunanistan’a gelen turist sayısı son yıllarda 1 milyona yaklaştı. Vize kalkarsa bu rakamın 5 milyona yaklaşacağı tahmin ediliyor” diyerek beklentisini ortaya koyuyor.

Komşu vizelerin kalkması ile ciddi bir turizm hareketi beklerken Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Murat Ersoy başta olmak üzere turizmciler gelişmelerden endişe duymadıklarını dile getiriyorlar.

Vizelerin kalkması ile birlikte kısa süreli yurtdışına çıkışların artacağına işaret eden Ersoy, “Tabii ki bugünden yarına rakamlar patlamaz. Ancak bu sadece turizmi değil ticareti de artıracak. Yurtdışına iş için giden Türklerin sayısı da yükselmiş olacak. Benim beklentim Türkiye’de kültür turlarının bir miktar etkilenmesi ancak kum, güneş turizminde yerli turist yine Türkiye’den vazgeçemez” diyor.

Haberin Devamı

Ersoy turizm tesislerinde yüzde 15’lerde olan yerli turist oranının bu yıl yüzde 20’lere çıkmasını beklediklerini de dile getirerek özellikle fiyat avantajına dikkat çekerken şöyle devam ediyor: Şu anda fiyatlar Türk Lirası bazında 2014 rakamları ile aynı seviyede. Yüzde 45’lere varan erken rezervasyon indirimleri de eklendiğinde bu yıl fiyatlar oldukça cazip”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!