Türk şirketleri Avrupa’da ‘final’e gidiyor, THY Messi keyfi yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Türk şirketleri Avrupa’da ‘final’e gidiyor, THY Messi keyfi  yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2010 00:00

Türk şirketlerinin dünya spor sponsorluklarındaki payı yükselirken, markalar da finallerde boy gösteriyor. THY, Şampiyonlar Ligi finalinin kapısını Barcelona’lı Messi’yle aralarken, Acıbadem Fenerbahçe’yle Şampiyonlar Ligi finaline çıktı. Avrupa basketbolunda ise Efes Pilsen 2012 yılına kadar finalde yer alacak.

Haberin Devamı

TÜRK şirketleri Barcelona’dan Manchester United’a, NBA’den Avrupa basketboluna, Rusya Milli Takımı’ndan Alman futboluna kadar dünyanın bir çok spor kulübüne ve liglerine sponsor oluyor. Şampiyonlar Ligi’ne Manchester United ile veda eden THY, bu kupada finalin kupasını Barcelona’nın yıldızı Messi ile açıyor. Acıbadem ise Fenerbahçe Acıbadem Bayan Voleybol takımıyla Şampiyonlar ligi finalinde boy gösterdi. Efes Pilsen Avrupa basketbolunun 2012 yılına kadar resmi sponsoru olarak bu kupada 3 yıl daha finalde yer alacak.
Messi’yle finale doğru
Yurt dışı sponsorluklarında tarihi bir anlaşmaya imza atan THY, Avrupa sporuna en çok para yatıran Türk şirketi oldu. Futbolcu değerleri bakımından dünyanın en değerli 5 kulübü arasında yer alan Barcelona ve Manchester United kulüplerine sponsor olan THY, 3 yıl için bu kulüplere yaklaşık 19 milyon Euro sponsorluk bedeli ödeyecek. Önceki gece Manchester United’ın Şampiyonlar Ligi’nden elenmesine rağmen THY’yi Barcelona’nın yıldızı Messi sevindirdi. Barcelona yarı finali de geçerse THY Şampiyonlar Ligi finalindeki ilk Türk şirket olacak.
Efes Avrupa basketbol liginde
Türk basketbolunun en büyük destekçilerinden biri olan Efes Pilsen de yurtdışındaki markalarıyla yabancı ülkelerde çeşitli sponsorluk anlaşmalarına imza atıyor. Türkiye’de basketbola yatırım yapan Efes Pilsen Rusya’da yerel markasıyla futbol endüstrisine destek veriyor. Rusya’nın en çok satan bira markası Stary Melnik ile Rusya A Milli Futbol Takımı’na sponsor olan şirket, Avrupa basketboluna da kendi adıyla giriyor. Efes Pilsener Euroleague’de şirket anlaşmayı 2012 yılına kadar uzattı.

Haberin Devamı

43.5 milyar dolarlık yatırım

DÜNYA sponsorluk harcamaları her yıl hızla artıyor. Firmalar sadece spora yaptıkları yatırımların yanı sıra son dönemlerde, eğlence sektörüne de önemli kaynak ayırıyor. Amerika’daki sponsor firmalar toplam pastanın yüzde 69’unu spor faaliyetlerine ayırırken, eğlence sektörü bu pastadan yüzde 10’luk bir pay alıyor. Sanat faaliyetlerinin payı yüzde 5’i bulurken, çeşitli festivallerin payı yüzde 3’te kalıyor. Geçtiğimiz yıl tüm dünyada gerçekleşen sponsorluk harcamaları 43.5 milyar dolarken bu rakam 2002 yılında sadece 22 milyar dolar seviyesindeydi.

Haberin Devamı

Dünya sponsor harcamaları

2002 22  milyar dolar
2003 25  milyar dolar
2004 28  milyar dolar
2005 30  milyar dolar
2006 34  milyar dolar
2007 37.7 milyar dolar
2008 43.5 milyar dolar

Garanti NBA sponsorluğu için 600 bin dolar harcadı

ABD’de bulunan profesyonel basketbol ligi NBA’in ilk Türk sponsoru Garanti Bankası oldu. Türkiye’de de basketbola önemli bir kaynak aktaran Garanti Bankası, NBA ile 2 yıllık bir anlaşma yaptı. Yaklaşık 600 bin dolarlık bu anlaşmaya göre NBA ile çeşitli organizasyonlara imza atılacak.

Acıbadem Fener’le finale gitti

ACIBADEM, Voleybol Indesit Bayanlar Şampiyonlar Ligi final maçında Fenerbahçe ile yer aldı. Fenerbahçe Acıbadem Bayan Voleybol takımı bu kupada, İtalya’nın Volley Bergamo takımına 3-2 yenilerek 2’nci oldu. Acıbadem, Fenerbahçe ile 2007 yılında sponsorluk anlaşması imzaladı. Kulüp mali açıdan güçlenince voleybol takımıda son dönemlerde Avrupa’da önemli başarılara imza attı.

Haberin Devamı

Beko, Alman basketbol ligi Bundesliga’ya girdi

2006 yılında stratejik bir kararla spor sponsorluklarında basketbola yönelen Beko, bugün Avrupa basketbolunun en önemli sponsor firmaları arasında yer alıyor. Beko, Türkiye’de bu yıl düzenlenecek olan Dünya Basketbol Şampiyonası’nın da sponsor şirketleri arasında bulunuyor. Almanya’nın basketbol ligine ismini veren Beko en önemli sponsorluk anlaşmalarınadn birine imza attı. Ligin adı “Beko Basketball Bundesliga” oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!