Türk sigarası vergide Avrupa zirvesine oynuyor

Güncelleme Tarihi:

Türk sigarası vergide Avrupa zirvesine oynuyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2003 01:39

Tütün mamüllerine uygulanan ÖTV'nin artırılmasıyla, sigara üzerindeki vergi yükü birçok Avrupa ülkesini geçti. AB ülkelerinde ortalama oran yüzde 73.2, aday ülkelerde ise yüzde 52.5 düzeyindeyken, bu oran Türkiye'de yüzde 74.5'e çıktı.

HÜKÜMETİN tütün ve alkollü içkilerde ÖTV'yi (Özel Tüketim Vergisi) artırmasıyla fiyatının yüzde 20-25 oranlarında yükseleceği hesaplanan sigaradan alınan vergilerin toplam oranı yüzde 70'ten yüzde 74.5'e çıktı. Yani, sigaraya verilen her 100 liranın 74.5 lirası vergiye gidecek.

Yapılan hesaplara göre, ÖTV sonrası Tekel 2000'nin fiyatı 2 milyon liradan 2 milyon 500 bin liraya, uzun Malboro'nun ise fiyatı 2 milyon 500 bir liradan 3 milyon liraya çıkacak. Tekel 2000 tiryakilerinin vereceği 2 milyon 500 bin liranın 1 milyon 862 bin 500 lirası, Malboro içicilerinin vereceği 3 milyon liranın da 2 milyon 235 bin lirası vergi olarak ödenecek.

Türkiye, sigaradan alınan yüzde 74.5'lik vergi oranı ile Avrupa'nın en yüksek oranına ulaşamasa da yüzde 73.2'lik AB (Avrupa Birliği) ortalamasının 1.3 puan üstüne çıktı. Türkiye bu oranla yüzde 52.5 olan AB'ye aday ülkeler ortalamanı ise 22 puan aştı.

EN YÜKSEK İNGİLTERE

Sigaraya uygulanan vergilerin perakende satış fiyatına oranları karşılaştırılınca İngiltere yüzde 78.7 ile bu konuda pek çok ülkeye fark atarken, yüzde 77.6 ile İrlanda ikinci, yüzde 76.9 ile Danimarka üçüncü sırada. Bu ülkeleri Yüzde 76 ile Fransa, yüzde 75.5'lik oranla Finlandiya ve yüzde 75'lik oranla da Portekiz izlerken, diğer AB ülkelerinde bu oran Türkiye'nin altında.

AB'ye aday 10 ülkeler arasında ise, sigaraya uygulanan vergi oranı konusunda Türkiye'yi geçen yok. Bu ülkelerde en yüksek oran yüzde 70.9 ile Malta'da.

SATIŞLAR ETKİLENİR

Ek kaynak paketi çerçevesinde 1.2 katrilyon liralık vergi beklentisiyle yapılan bu artış, sigara üreticilerine göre amacına ulaşmayacak. Üreticilerin tahminleri, yeni vergi oranları tüketicinin alım gücünü zorlayacağı için düşük fiyatlı ürünlere yönelim başlayacak, bu da devletin vergi gelirlerini azaltıcı bir etki yapacak. Bunun sonucunda 2002 yılında sigaradan toplanan 3 milyar dolara yakın verginin de toplanması imkansızlaşacak. Vergi gelirlerinin azalmasının yanı sıra, özelleştirme sürecindeki Tekel'in de gelirleri olumsuz etkilenecek.

Sigara üreticilerinin bu konudaki bir iddiası da, sahte ve kaçak ürünlerin Türkiye'ye girişi yeni vergi oranlarıyla daha da artacak.

ÖTV'nin hepsi bütçeye gidecek

BAKANLAR Kurulu, özel tüketim vergisi (ÖTV) gelirlerinden çeşitli kamu kuruluşlarına pay verilmesi uygulamasını durdurdu. Resmi Gazete'de yayınlanan kararname ile, ÖTV gelirlerinden Savunma Sanayi, Milli Eğitim Bakanlğı, Sağlık Bakanlığı ile Sosyal Hizmetler ve Gençlik Spor Genel Müdürlügü'ne pay verilmesi uygulaması son buldu. ÖTV gelirleri 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere tamamen bütçe içinde kalacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!