Türk şarapları Londra'da tanıtıldı

Güncelleme Tarihi:

Türk şarapları Londrada tanıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2011 15:17

Türk şarapları, düzenlenen konferans ve tadım etkinliği ile Londra'da tanıtıldı.

Türk Şarapları Platformu (Wines Of Turkey) tarafından organize edilen “Discover The Roots - from Silvestris to Vinifera Inaugural Wines of Turkey Conference & Tasting 2011” etkinliği, şarap konusunda birçok uzmanı Londra'da bir araya getirdi. Etkinlikte Türk şaraplarının kalite açısından dünya ile rekabet edebilecek düzeyde olduğu vurgulandı.

Platform Direktörü Taner Öğütoğlu, konferans sırasında Türk Şarapları Platformu'nun organize ettiği etkinliğin, Londra'da Türk şaraplarıyla ilgili yapılan en önemli çalışma olduğunu belirterek, “Daha da önemlisi bu konferans ve tadım etkinliği, dünyada şarapçılık üzerine yapılmış olan en kapsamlısı” dedi.

Konferansın hem ticari tarafı bulunduğunu, hem de entelektüel ve akademik bir konuyu ele aldığını anlatan Öğütoğlu, etkinliğin şarapçılığın dünyadaki tarihini, en eski yerel üzümlerini, DNA çalışmalarını ele aldığını ve bu konuda dünyanın en önemli uzmanlarını bir araya getirdiğini söyledi.

Etkinliğin konuşmacıları arasında yer alan “Ancient Wine” ve “Uncorking The Past” kitaplarının yazarı Dr. Patrick McGovern'in, şarap ve alkollü içkiler tarihi konusunda dünyanın bir numaralı ismi olduğunu ifade eden Öğütoğlu, yine konuşmacılar arasında yer alan Jancis Robinson'un da İngiltere'nin ve dünyanın en önemli şarap uzmanlarından olduğunu söyledi. Etkinlikte, Neuchatel Üniversite'sinden Dr. Jose Vouillamoz'un DNA konusunda önemli çalışmalarını paylaşacağını, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu'nun da yerli bağcılık konusunda katılımcıları bilgilendireceğini anlatan Öğütoğlu, şöyle devam etti:

“Dolayısıyla bu konferansta Türkiye'nin, coğrafyasıyla, tarihiyle, üzüm çeşitliliği ile ilgili konuşabilecek en önemli insanlar bir araya geldi. Konferansa büyük ilgi var. Kapasitemiz 125 kişiydi ancak bu sayıyı 145'e çıkardık. Şu anda buraya İsviçre'den, Almanya'dan, Danimarka'dan gelen katılımcılar var. ABD'den gelemeyen ancak konferansın videosunu izlemek istediklerini belirtenler de var. Gerçekten bu etkinlik dünyadaki şarap tarihi, üzüm çeşitliliği açısından çok önemli bir konferans.

Türkiye olarak böyle birşeye imza atmaktan dolayı gurur duyuruyoruz. İleride farklı konularda, yine şarapçılığımızla Türkiye'yi bir şekilde öne çıkartacak konularla ilgili bu derinlikte ve kalitede etkinlikler yapacağız. Gelecek yıl muhtemelen gastronomiyi de içine alan bir etkinlik gerçekleştirebiliriz. Çünkü bizim tarihimiz ve yerel üzüm çeşitliliğimiz en önemli farklılık yaratan konular.”

ARTIK KALİTELİ ŞARAP ÜRETİYORUZ”

Taner Öğütoğlu, Türk şarap sektörünün artık kaliteli şarap üretmeye başladığını ifade etti. Türkiye'nin 800 farklı çeşit üzümü bulunduğunun, yerel üzümlerin dünyada büyük ses getireceğinin altını çizen Öğütoğlu, “Biz insanların beğenisini kazanır, bir farklılık yaratırsak büyük bir sıçrama yapabiliriz” dedi.

Şu anda Türkiye'nin şarap ihracatının 10 milyon dolar civarında bulunduğunu bildiren Öğütoğlu, bunun sembolik küçük bir rakam olduğunu söyledi. Şarapçılığın dünyada çok gelişen bir pazar olduğuna dikkati çeken Öğütoğlu, geleneksel olarak çok tüketilen biradan şaraba geçildiğini anlattı.

Öğütoğlu, gelişmiş bir takım pazarlarda şarap tüketiminin hızla artmaya başladığını, Hindistan ve Çin gibi şarap tüketmeyen ülkelerde ise tüketimin başladığını söyledi.

Ucuz şarap tüketilen pazarların yanı sıra kaliteli şarap tüketiminin öne çıktığı pazarların da bulunduğuna dikkati çeken Öğütoğlu, “Biz de Türkiye olarak önceliğimizi daha kaliteli şarabın tüketildiği pazarlara veriyoruz. Çünkü biz her ne kadar dünyanın en büyük dördüncü büyük üzüm üreticisi olsak da şarapçılık anlamında çok küçük bir ülkeyiz” dedi.

“BAĞCILIK VE ŞARAPÇILIK KEŞFEDİLMEMİŞ BİR MADEN”

Türk şarap sektörünün dünya üretiminde çok küçük paya sahip olduğunun ancak çok büyük katma değer yaratılabileceğinin altını çizen Ögütoğlu, şöyle devam etti:

“Çok kaliteli, katma değeri yüksek şarap üreterek dünyada bir yerlere gelebiliriz. Çünkü bunun tarihi bizde, çok farklı yerel üzümler bizde. Geniş mutfağa da sahibiz. Bütün bu katma değerleri bir araya getirerek hem mutfağımızı, hem şarabımızı dünyada belli bir noktaya getirebiliriz. Bunu yaparken de çok büyük hacme oynamadan kaliteli ve katma değeri yüksek şarap üretebiliriz. Sabırlı olacağız, yavaş ve emin adımlarla ilerleyeceğiz. Türkiye'de bağcılık ve şarapçılık, şu anda keşfedilmemiş bir maden aslında. Dünyanın en önemli uzmanları bunu teyit ediyor. Bağcılık, bilimsel anlamda çiftçiyi bir yere sıçratır. Şarapçılık tarımdan başlayıp turizmde bitiyor. Türkiye ekonomisinin cari açık ve işsizlik gibi sorunları için birebir ilaç. Bu sorunlara çok büyük katkı sağlar.”

“İHRACATTA POTANSİYEL ÜRÜNLERDEN BİRİSİ DE ŞARAP”

Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Yüksel Akça da, İngiltere'nin, Türkiye'nin dış ticaretinde en büyük pazarlardan biri olduğunu hatırlatarak, geçen yıl bu ülkeye 7,2 milyar dolar ihracat yapıldığını söyledi.

İhracatı daha da geliştirmek için potansiyel ürünlerden birinin de şarap olduğunun altını çizen Akça, şunları söyledi:

“En önemli şarap pazarlarından birisi İngiltere'de. Ne yazık ki buraya ihracatımız çok az. Yalnız Türkiye'ye giden yaklaşık 2,7 milyon İngiliz turisti göz önüne aldığımızda ve onların Türk şarabını tadıp memnun olarak ayrıldıklarını düşündüğümüzde pazarın ne kadar büyük olduğunu görebiliriz. Bugün burada düzenlenen etkinlikle sektör Londra gibi bir şehirde boy gösterisi yapıyor. Sektörün devletin desteği ile ihracatını daha çok artıracağını düşünüyorum. Buradaki en önemli nokta dağıtım kanallarına ulaşabilmek. Buradaki Türk lokantaları ve diğer lokantalar bizim için önemli pazarlar. Bunların şarap listelerinde yer almak bizim hedefimiz olmalı.”

Katılımın yoğun olduğu etkinliğin sonunda Türk Şarapları Platformu üyeleri Doluca, Kavaklıdere, Kayra, Likya, Pamukkale, Selendi, Sevilen ve Vinkara markalarının şaraplarının tadımı gerçekleştirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!