Türk şarabına bronz madalya

Güncelleme Tarihi:

Türk şarabına bronz madalya
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2008 09:53

Uluslararası, “Chardonnay Du Monde” şarap yarışmasında Kavaklıdere firmasının, “Vin-Art Narince-Chardonnay 2005” şarabı, bronz madalya kazandı.

Haberin Devamı

Kavaklıdere Şarapları Murahhas Azası Ali Başman, yaptığı açıklamada, kaliteli şarap için, kaliteli üzüm gerektiğini kaydederek, “Biz de yatırımlarımızı fidandan itibaren yapıyor ve bunun neticesini de uluslararası yarışmalarda görüyoruz” dedi.

Daha kaliteli şarap üretiminde en önemli hammaddenin üzüm olduğunu vurgulayan Başman, bu nedenle kendi bağları için, fidan üretmeye karar verdiklerini kaydetti.

Başman, şarap sektöründe kullanılan üzümde talebin artması ve sadece kalite ağırlıklı yerine, miktar ağırlıklı talep olmasından üzüm temininde sıkıntılar yaşandığını bu nedenle, kaliteli şarap için kaliteli bölge bağcılığı (teroir) anlayışıyla, Kapadokya, Ege, Elazığ, Kırşehir, Denizli, Ankara ve Akyurt'ta olmak üzere, toplam 7 bölgede bağcılık yapmaya başladıklarını anlattı.

Son beş yılda bağcılığa yılda 5 milyon avroluk yatırım yaptıklarını, her yıl yeni bağlarla büyüdüklerini de ifade eden Başman, şöyle konuştu:

“Bugün 5.500 dönümlük bağa sahibiz. Bu da kaliteli üretimimizin ciddi bir yüzdesini oluşturuyor ve kalitenin artacağına işaret ediyor.

Ayrıca bağlarımızın hemen yanında üretim tesisleri ile de uluslararası piyasa kalite kriterlerine varılmaya başlanmıştır. Önümüzdeki günlerde Türkiye'nin gerçek kaliteli terroir şaraplarımız piyasaya çıkacak.”

Kalite üretimde kullandıkları üzümlerin yüzde 25'inin kendi bağlarından olduğunu belirten Başman, kalan ihtiyaçlarını dışarıdaki bağlardan karşıladıklarını söyledi.
Başman, müstahsiller ile ortak çalıştıkları bağlar olduğunu ifade ederek, “Onlara bağ bakımı gibi konularda teknik yardım yapıyoruz. Hasatta bir yıl boyunca kontrol ettiğimiz ürünü alıyoruz. Türkiye'nin her şaraplık üzüm yöresinden kaliteli üzüm almaktayız. Üretim tesis sayımızın çok olması bize bu kapsamda avantaj veriyor” dedi.

Fidanlara ilginin arttığını da gördüklerini kaydeden Başman, önümüzdeki dönemde ihtiyaçları olan fidan miktarını karşıladıktan sonra, bağcılık yatırımı yapmayı düşünen herkese fidanların sunulabileceğini de söyledi.

TÜRK ŞARABINA BRONZ MADALYA

Başman, dünyadaki birçok Chardonnnay şarabının yarıştığı “Chardonnay du Monde” 2008 şarap yarışmasında, Kavaklıde'nin “Vin-art Narince-Chardonnay 2005” şarabının bronz madalya almaya hak kazandığını kaydetti.

Bu yarışmada Türkiye'den tek ödül alan Chardonnay şarabının “Vin-art Narince-Chardonnay 2005” olduğunu belirten Başman, “Aldığımız ödül ile Türkiye'yi temsil etmekten gurur duyuyoruz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!