Türk müteahhitleri dünya devleri arasında

Güncelleme Tarihi:

Türk müteahhitleri dünya devleri arasında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2006 11:41

Dünyanın önde gelen 225 inşaat-taahhüt firması arasında, 14 Türk firması bulunuyor. 2005'in ilk 11 ayında dış müteahhitlik hizmetleri aracılığı ile ülkeye giren döviz miktarı 775 milyon ABD Doları olarak gerçekleşti.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, yaptığı açıklamada, Türk müteahhitlerinin bugüne kadar yurtdışında üstlendikleri toplam iş hacminin 75 milyar dolara yaklaştığını söyledi.

Halen TMB üyesi 138 firmadan 82'sinin yurtdışında iş yaptığını belirten Eren, şunları kaydetti: “2005'te yurtdışında alınan iş tutarı 9,3 milyar dolardır. Bu performans yıl sonu için belirlenmiş olan 7 milyar dolarlık hedefin yüzde 33 oranında aşılmış olduğunu ve ayrıca, 2004'deki 5,8 milyar dolarlık iş hacminde yüzde 60 oranında artış kaydedildiğini ortaya koymaktadır. 2004 yılında dış müteahhitlik hizmetleri aracılığı ile ülkeye giren döviz miktarı 724 milyon dolar olmuştur. 2005'in ilk 11 ayında ise bu meblağ 775 milyon ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. İşçi ücretleri nedeniyle ülkeye giren döviz bu meblağa dahil değildir.”

225 FİRMADAN 14'Ü TÜRK

Eren, her yıl Engineering News Record (ENR) dergisi tarafından bir önceki yıl performansı esas alınarak yapılan değerlendirme sonucunda ”www.enr.com” adresli sitesinde dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firmasının isimlerinin yayınlandığını anlattı.

2005'de yayınlanmış olan listeye göre bunlar arasında 14 Türk firmasının yer aldığına dikkati çeken Eren, şunları kaydetti:  “Müteahhitlerimizin bu listede yer alması ve söz konusu firmaların tümünün TMB üyeleri olmaları memnuniyet vericidir. Esasen anılan dergi ile sürekli irtibat halinde olmaları ve yaptıkları işler hakkında düzenli bilgi akışı sağlamaları halinde, anılan listeye 14'den daha fazla sayıda TMB üyesinin girebileceğine kesin gözüyle bakılmaktadır. TMB üyeleri işi sözleşme sürecinden önce teslim eden, kaliteli ve uygun fiyatla üretim yapan güvenilir iş ortaklarıdır.”

“BAŞKALARININ YATIRIM BÜTÇESİNDEN İSTİHDAM YARATILMAKTA”

Erdal Eren, Türkiye'de kamunun kaynak kıtlığı nedeniyle yatırım yapamaz duruma geldiğini dile getirerek, şunları söyledi:  “Yurtdışında iş yapan müteahhitler başkalarının yatırım bütçesinden istihdam yaratmaktadır. 2004'te yapılan bir incelemede TMB üyelerinden sadece 5 firmanın yurtdışı şantiyelerinde çalıştırdıkları Türk işçisi sayısının 28 bin 823 olduğu görülmüştür. Yurtiçinde bir kişilik istihdam yaratmak için gereken kaynağın 128 bin YTL olduğu dikkate alındığında söz konusu 28 bin 823 kişilik istihdamı yaratabilmek için yapılması gereken yatırım tutarı Türkiye'nin 2005 yatırım bütçesinin üçte biri kadardır. İşsizliğin rekor düzeylerde seyrettiği ülkemizde, GSYİH'den yatırıma ancak yüzde 2,5 oranında kaynak ayırabilen hükümetimizin bu sektörün istihdam potansiyelinin taşıdığı önemini teşhis etmesi ve halen olduğundan çok daha fazla harekete geçirmesi gerektiği açıktır.”

Türk müteahhitlerin halen yurtdışında aldıkları iş tutarı, ülkeye kar olarak transfer edebildikleri meblağ ve yurtdışında yarattıkları istihdamın gerçek potansiyellerinin çok gerisinde olduğuna işaret eden Eren, “Teminat mektubu sorununun çözümlenmesi halinde 2006 için belirlenmiş olan 12 milyar dolarlık hedefin ve 2007 için hedeflenen 15 milyar doların da aşılması ve yaratılan net döviz girdisi ile istihdamın ikiye katlanması mümkündür” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!