Türk müteahhitleri dışa açılma öncüsünü kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Türk müteahhitleri dışa açılma öncüsünü kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2001 00:00


Haberin Devamı

İnşaat sektörünün duayenlerinden, Türk müteahhitlerine Libya kapısını açan Çarmıklı Holding'in kurucusu Ali Rıza Çarmıklı 81 yaşında hayata veda etti. Libya'da 7 bin konut, sosyal tesisler, okullar inşa eden Çarmıklı, uzun süre Libya'daki müteahhitlerin başkanlığını yapmıştı.

TÜRK müteahhitlik sektörünün yurtdışına açılmasında öncülük eden işadamlarından Çarmıklı Holding'in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Çarmıklı, 81 yaşında hayata veda etti.

İnşaat sektörünün duayenlerinden Ali Rıza Çarmıklı, 1975 yılından itibaren Türk müteahhitlik sektörünün başta Libya olmak üzere yurtdışına açılmasında öncülük etti. Bir dönem Libya'daki Türk Müteahhitleri Birliği'nin de başkanlığını üstlenen Çarmıklı, binlerce Türk işçisine yurt dışında istihdam imkanı sağladı. 1920 yılında Arhavi'de doğan ve 17 yıl aralıksız Türkiye vergi rekortmenleri arasında yer alan Çarmıklı'nın, 4 kızı, 6 torunu vardı.

Ali Rıza Çarmıklı, Trabzon ve Kars liselerinde okudu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ndeki eğitimini yarım bırakarak, 1948 yılında Bayburt İçme Suyu İhalesi'yle iş hayatına atıldı.

Yurtiçinde binlerce konut, fabrika, tesis, sanayi bölgesi ve altyapı (yol, su elektrik) inşaatına imza attı. Çeşitli sanayi tesisleri ve bankalarda hisselere sahip oldu.

1975 yılında yurt dışına açılan Ali Rıza Çarmıklı, hem Türk teknolojisini ve inşaat malzemesini yurtdışına tanıttı, hem de binlerce Türk işçisine yabancı ülkelerde istihdam olanağı yarattı.

Çarmıklı, Libaş adlı inşaat şirketi kanalıyla Libya'nın çeşitli bölgelerinde 7 bin konutun yanısıra, okullar, kültür merkezleri, sosyal tesisler ve alt yapılarıyla toplu yaşam merkezleri inşa etti.

Kendisine ait 2 bin dönümlük Batıköy arazisinin bir bölümünde Emlak Bankası ile ortaklık kurarak Mimaroba Evleri Projesi'ni gerçekleştirdi.

Çarmıklı, 1993 yılında Fransızlar'la ortak açtığı Euro Credit Bank'ı, 1994 krizinin patlamasıyla birlikte satmak zorunda kaldı. Son yıllarda yeniden yurtdışındaki projelere yönelen Çarmıklı, bu amaçla Nijerya'da bir şirket kurmuştu.

Çarmıklı, doğum yeri Arhavi'ye sosyal ve kültürel hizmetler getirmek amaçıyla Arhavi, Çarmıklı, Eğitim ve Kültür Vakfı'nı kurmuştu. Çarmıklı'nın bu vakıftan başka kurduğu A.R Çarmıklı Eğitim ve Kültür Vakfı da her düzeyde öğrenciye burs olanağı sağlıyor.

Çarmıklı, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, Türk Mikrocerrahi Vakfı, A.K.M. Vakfı, Darülaceze Vakfı, Doğu Yatırım Holding, Türk-Avrupa Topluluğu Derneği gibi birçok kuruluşun üyeleri arasındaydı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!