Türk müteahhitler ‘‘dünya’’nın inşaatını yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Türk müteahhitler ‘‘dünya’’nın inşaatını yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yurt içinde büyük projeler gerçekleştiren Türk müteahhitler son yıllarda dışa açıldılar. Özellikle son yıllarda Türk müteahhit firmaları yurtdışında otoyollar, toplu konutlar, oteller, iş merkezleri ve hastane projelerine imza attılar.

İnşaat sektörü, Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Özellikle son yıllarda Türk müteahhit firmaları hem içeride hem de dışarıda büyük başarılara imza attılar. Birçok Türk firma, Libya'dan, Rusya'ya Almanya'dan Pakistan'a kadar birçok ülkede baraj, otoyollar, hastaneler, oteller ve konut yapımı gerçekleştirdiler.

25 yıllık geçmiş

Türk inşaat sektörü, yol, köprü, baraj, endüstriyel ve sosyal tesisler, konut ve bina gibi sektör içi çalışma alanlarının tümünde faaliyet gösteren müteahhitlik kuruluşları ile birlikte sektöre doğrudan veya dolaylı olarak malzeme, makina, araç-gereç üreten yaklaşık 300 çeşit sanayi grubuna ait üretici işletmeleri kapsayan önemli bir sektör haline geldi.

Yaklaşık 25 yıl içinde sadece yurtiçinde faaliyet gösteren müteahhitlik kuruluşları bu süre içinde, yurt içinde ve dışında tek başına ya da yerli ve yabancı firmalarla ortaklık ve konsorsiyumlar kurarak en önemli ihalelelere dahi iştirak edebilecek düzeye geldiler.

Bu kısa süre içinde gerek geniş iş çevresi edinilmesi ve gerekse taahhüt edilen işlerin süresinde ve istenilen kalitede bitirilmesi, yetişmiş Türk işçisinin becerisi ile Türk işadamlarının kazandıkları deneyim, Türk inşaat sektörünün dış rekabet gücünü oluşturdu.

Türk inşaat sektörü başka konularda da Türk ekonomisinin önünü açtı. Türkiye'de üretilen çeşitli inşaat malzeme ve ekipman yurtdışı taahhütlerde kullanılmak üzere ihraç edilir hale geldi.

İnşaat sektörü yarattığı istihdam ve katma değerle, sağladığı dövizlerle, inşaat malzeme ve ekipmanlarıyla, ileri teknoloji ve çağdaş yönetim anlayışı ile yetişmiş insan gücü, sağlıklı finans ve işveren ilişkileriyle, atılımcılığı, yaratıcılığı, dinamizmi ve müteahhitlik dışı hizmet alanlarının hemen hepsinde faaliyet gösteren şirket grupları ile tarım sektöründen sonra gelen önemli bir sektör konumuna ulaştı.

Ne var ki olumsuz ekonomik etkenler ve buna bağlı olarak kamu yatırımlarının yetersizliği ile yüksek enflasyon inşaat sektörünün mevcut potansiyeline uygun iş arzının oluşmasına imkan vermediğinden, sektörde zaman zaman durgunluk yaşanmasına sebep oluyor.

KİM YURTDIŞINDA İŞ YAPIYOR?

Türk inşaat firmaları yurt içinde gösterdikleri başarıyı yurt dışında da tekrarlıyorlar. Baytur İnşaat, Çarmıklı Şirketler Grubu, Bayındır Holding, Enka İnşaat yurtdışında birçok projeye imza atan şirketler arasında bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!