Türk modası Moskova'da gövde gösterisi yaptı

Güncelleme Tarihi:

Türk modası Moskovada gövde gösterisi yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Moskova'da düzenlenen Deri ve Moda Fuarı, Türk deri ve konfeksiyon sektörünün gövde gösterisine dönüştü. 3 gün boyunca günde 3 seans defile ile ürünlerini tanıtan Türk firmaları, hükümetin Rusya'ya yönelik ihracat konusunda önlem almasını istedi.

TÜRKEL Fuarcılık hizmetleri tarafından Moskova Fuar Merkezi Expocenter'da düzenlenen fuar, Türk deri ve tekstil sektörünün önde gelen 120 firmasının gövde gösterisine dönüştü. Deri ve Moda fuarındaki büyük başarının yanı sıra, ünlü mankenlerin her gün düzenli olarak podyumda yaptıkları defileler, Ruslar tarafından büyük alkış aldı. Didem Uzel, Esin Moralıoğlu, Buket Saygı, Çağla Şıkel gibi mankenlerin yanı sıra, ünlü Rus mankenlerde fuarda görev aldı.

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Turgut Koşar, devletin desteklerine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Koşar, deri sektöründe şu an 100 bin işçinin işten çıkartıldığını ve şu anki ihracaat zararlarının 20 milyar dolar olduğunu söyledi. Deri sektöründe yüzde 20 kapasiteli çalışma yapıldığını da kaydeden Koşar, acil şekilde bavul ticareti ile ilgili masanın devlet tarafından kurulmasını ve İtalyan hükümetinin uyguladığı formüllerden uygulanması gerektiğini söyledi.

GÜNDE 3 DEFİLE

Moskova'daki iki fuar, Türk deri ve tekstil ihracatçılarına yeni fırsatlar doğurdu. Düzenlenen ‘‘Le Show 98 ve Fashion Days’’e, deri ve tekstil sektöründen 120 Türk firması katıldı. Türkiye'nin tanıtımı için de önemli bir etkinlik olan fuarda, günde 3 seans defileler düzenlendi. Koreografisini Uğurkan Erez'in yaptığı defileler, Ruslar tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Türkel Fuarcılık yetkilileri, 1999 organizasyonunun da hazırlıklarına şimdiden başladıklarını söylediler.

Moskova'da düzenlenen ‘‘4'üncü Moda Günleri Fuarı’’ kapsamındaki organizasyonda 300'e yakın deri ve tekstil sektöründen işadamı katıldı. Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Turgut Koşar, deri ve tekstil sektörünün gelişiminde büyük etkisi olan bavul ticaretinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi

Hiçbir hükümetin beş yıldır kendileriyle ilgilenmediğini söyleyen deri ve tekstilciler, Türkiye'de her yıl 20 milyar dolar olan ihracaatlarının 3 milyar dolara düştüğünü, bu nedenle de Türkiye'nin çok büyük zarar gördüğünü söylediler.

Rusya’ya ikinci moda çıkarması ekimde

BU yıl ilk kez mart ayında Moskova Moda Fuarı'na katılan İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) ekim ayında tekrarlanacak fuara da kalabalık bir ekip ile katılıyor. Fuara katılım için şu ana kadar İTKİB'e 45 firma başvurdu. Fuara toplam 55 Türk firmasının katılması beklenirken mart ayındaki fuara 35 firma katılmıştı.

Böylelikle İTKİB tıpkı Düsseldorf ve Köln Fuarlarıda olduğu gibi yoğun katılımla Moskova'da da Türk deri ve konfeksiyon ürünlerini tanıtacak. 12-15 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek fuar, Moskova'da düzenlenen uluslararası nitelikteki en önemli moda fuarı olarak nitelendiriliyor. Fuara İtalya, Almanya gibi Avrupa ülkelerinden de yoğun katılım oluyor. VVC Exihibition Center'da düzenlenecek fuara İTKİB organizisayonunda deri firmaları da katılacak. Fuardaki türk standı bin 305 metrekare olarak belirlendi.

DEVLET DESTEĞİ

İTKİB fuarda Türk deri ve konfeksiyon ürünlerinin daha etkili tanıtılabilmesi için Moskova'da bir tanatım kampanyası başlattı. Bunun için de Moskova'daki profosyenel reklam ajanslarıyla anlaşan İTKİB, billboardla tanıtımın yanı sıra Rus televizyon kanallarına ve günlük gazetelere de reklam verecek. Bu arada Rus basınından temsilciler de Türkiye'ye davet edilerek Türkiye, deri ve tekstil konfeksiyon sektörü hakkında bilgi verilecek. İTKİB yetkilileri Fuara katılacak firmalara son yayınlanan 97/3 sayılı Tebliği çerçevesinde devlet yardımı da yapıldığını belirttiler. İTKİB'den verilen bilgiye göre destek sonra net metrekare maliyetleri KOBİ'ler için 278 Dolar büyük firmalar için de 320 Dolar. Bu fiyatlara özel harcamalar dışında, inşaat, dekorasyon, nakliye, gümrükleme de dahil olacak. Böylece moskova Fuarı'ında marka ve ürünlerini tanıtmak isteyen Türk firmalarına stand yapımından, dekorasyona, gümrüklemeye kadar devlet desteği verilmiş olacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!