Türk iş dünyası vergi ödemek için yılda 254 saat harcıyor

Güncelleme Tarihi:

Türk iş dünyası vergi ödemek için yılda 254 saat harcıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2006 00:00

Dünya Bankası ve Pricewaterhouse Coopers’ın yaptığı araştırma, Türk iş dünyasının vergi ödemek için dünya ortalamasının altında zaman harcadığını ortaya koydu. Buna göre, Türk iş dünyası vergi ödemek için yılda 254 saat harcarken, dünyadaki ortalama süre 332 saati buluyor.

DÜNYA Bankası ve Pricewaterhouse Coopers’ın yaptığı araştırmaya göre Türk iş dünyası vergilerini ödeyebilmek için yılda 254 saat ayırıyor. Bu sonuç 332 saat olan dünya ortalamasının altında bulunuyor. Araştırmada, Türkiye’nin vergi gelirlerini artırmanın yolunun basit ve şeffaf vergi rejiminden geçtiği bildirildi. ’Vergi Tahsilatı: Küresel Görünüm’ adını taşıyan araştırmada, karmaşık vergi sistemleri ve iş dünyasının ödediği toplam vergi konusundaki bilgi eksiklikleri yüzünden Türkiye’de vergi gelirlerinin olması gerekenden düşük düzeyde kaldığına dikkat çekildi.

EN YÜKSEK VERGİ AFRİKA’DA: Dünya genelinde iş dünyası vergi ödemelerini gerçekleştirmek için 332 saat harcıyor. Bu süre de ülkeler arasında önemli ölçüde değişim gösteriyor. Brezilya’da bir şirket vergi ödemeleri için 2 bin 600 saat harcarken İsviçre’de ise 68 saatini ayırması yetiyor. Rapora göre en düşük vergi oranları Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da uygulanıyor. En yüksek şirket vergisi ise yüzde 60’ın üzerinde vergi oranlarının olduğu Aşağı Sahra Afrika Bölgesi’nde bulunuyor.

TÜRKİYE’DE 18 FARKLI VERGİ: Rapora göre vergilerini ödeyebilmek için yılda 254 saat mesai ayıran Türkiye’deki şirketler her yıl 18 farklı vergi ödüyor. Bunların 2’si kurumlar vergisi, 2’si istihdam vergisi. Diğer 14 vergiyi ise emlak vergisi gibi farklı vergiler oluşturuyor. Vergi sayısında en çok ödemeyi 130 vergiyle Özbekistan’daki şirketler yapıyor; kurumlar ve istihdam vergisinin olmadığı Maldivler’de ise şirketler yılda sadece bir kez vergi veriyor.

VERGİ BEYANNAMESİ: Araştırma kapsamında ele alınan 175 ekonomide iş dünyasının mevzuata uymak için yılda ortalama 35 sayfalık vergi beyannamesi hazırladığı belirlendi. Ancak ülkeler arasında büyük farklılıklar bulunuyor. Örneğin Kamerun’da şirketler için vergi beyannamesi 172 sayfayı bulurken Avusturya’da 17 sayfa yeterli oluyor.

KAZAN-KAZAN ODAKLI: Rapora göre, kurumlar vergisinde artış sağlanması tüm vergi gelirlerinin artışı anlamına gelmeyebiliyor. Bu nedenle vergi oranları konusunda hükümetlerin sadece kurumlar vergisi oranlarına değil, işle ilgili toplam vergi gelirlerini artırmaya odaklanması gerekiyor. Raporda hükümetler ve iş dünyası, işbirliği içerisinde çalışırlarsa vergi sistemlerinin basitleştirilmesi ve gelir tahsilatını geliştirme konusunda ’kazan-kazan’ sonucu yaratabilecekleri vurgulandı. Bunun özellikle ekonominin kayıtdışı ve vergi kaybının yüksek olduğu gelişmekte olan ülkeler için geçerli olduğu vurgulandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!