Türk iş adamlarına 1.5 milyar dolarlık çağrı

Güncelleme Tarihi:

Türk iş adamlarına 1.5 milyar dolarlık çağrı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2015 19:13

Pakistan'ın Pencap eyaletinde yapılması planlanan yaklaşık 1,5 milyar dolarlık "Pencap Karayolları Ağının Yenilenmesi Projesi" Türk iş adamlarına tanıtıldı.

Haberin Devamı

TOBB Plaza'da gerçekleştirilen toplantıda Türk işadamlarına "Yaklaşık 15 bin kilometrelik yolun iyileştirilmesi, 5 bin kilometre yeni yol yapımı ve Pencap eyaletinin 36 ilçesinde bu yolların birleştirilmesini" içeren projenin tanıtımı yapıldı.


Toplantıda konuşan Pencap Eyaleti İnşaat ve Çalışma Bakanı Tanveer Aslam Malik, "Bu proje, tarihte karayoluna ilişkin görülmüş en kapsamlı proje.
Karayolları otoban ve küçük yollarla birbirine bağlanacak ve bu projenin bütün
finansmanını eyaletimiz üstlenecek" dedi.


Toplamda 15 bin kilometre yolun yenileneceğini ve yeni karayolları yapılacağını dile getiren Malik, ağustosa kadar projenin 400 milyon dolarlık bölümünün ihale edileceğini aktardı.


Malik, "Pakistan'daki ortaklarla veya tek başınıza bu girişimi üstlenmeniz için buradayım. Türkiye'deki kardeşlerimizin uzmanlığından ve deneyimlerinden yararlanarak bu projeyi hayata geçirmek istiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı


Vardan: "Bu projeyi rahatlıkla yapabiliriz

Türk iş adamlarına 1.5 milyar dolarlık çağrı


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, iki ülke arasında geçmişe dayanan derin bir dostluk bulunduğunu belirterek, bu organizasyon için Türkiye'yi seçtikleri için yetkililere teşekkür etti.


Pakistanlı yetkililerin Türkiye için çok güzel ifadeler kullandığını dile getiren Vardan, "Bu güzel ilişkiler ticaretimizin de aynı güzellikte gelişmesine yansımalı. Bu saatten sonra bunu gerçekleştirmemiz lazım. Ben bu
toplantının, bu çalışmaların bir başlangıç olacağına inanıyorum" diye konuştu.


Vardan, Pakistan'da faaliyet gösteren büyük Türk şirketlerinden bahsederek, "Burada iş yapmanın önünde hangi engel varsa onları ortadan kaldırıp birliğimize, kardeşliğimize, samimi duygularımıza yakışır şekilde işbirliğimizi gerçekleştirmemiz lazım" dedi.


Türk müteahhitlerin dünyanın farklı ülkelerindeki başarısından bahseden Vardan, bu başarıyı Pakistan'a da taşımak gerektiğini söyledi.


Vardan, "Pakistan'da iş yapmadık değil, yapıyoruz ama bu işbirliğini daha da geliştirmemiz lazım. Bu karayolu ağının yenilenmesi projesini biz rahatlıkla yapabiliriz. Hem kaliteli yapabiliriz, hem çabuk yapabiliriz, hem de istediğiniz fiyatlara yakın yapabileceğimizi umuyorum. Firmalarımız mutlaka tatmin edeceğiniz cevabı verecektir. Bu çalışmalar bu projeyle sınırlı kalmamalı" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı


Mahmud: "Türklerin, kalkınmamızda ortağımız olmasını istiyoruz"


Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Süheyl Mahmud ise iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin farkında olduklarını belirterek, ülkeler arasındaki karşılıklı ilişkilere değindi.Ülkelerin Başbakanlarının bir araya geldiği son ekonomi toplantısında "güçlü ekonomik iş birliği taleplerini" yenilediğini anlatan Mahmud, "Sağlam ekonomideki en önemli unsur iki devletin fırsatların farkında olmasından geçer.
Biz burada Türkiye'de neler yapılabilir ona bakıyoruz" dedi.Mahmud, Pakistan'ın ekonomisinin son dönemde iyiye gittiğini ve ekonomik rakamların iyileştiğini kaydederek, ülkedeki gelişmenin kredi kuruluşlarını dahi etkilediğini söyledi.Ülkelerinin projelerinden bahseden Mahmud, başka ülkeler ile Sincap Eyaleti arasında konut, geri dönüşüm ve yol projeleri konularında işbirliği bulunduğunu bildirdi.Mahmud, "Türklerin, kalkınmamızda ortağımız olmasını istiyoruz. Umarım ki beraber güçlü bir ikili olacağız. Verimli çalışmaları görmeyi umut ediyorum" diye konuştu.Özdemir: "Pencap hükümetini yanımızda görmek yatırım içi bizi heyecanlandırıyor"

Haberin Devamı

Pakistan'ın İstanbul Başkonsolosu Cüneyd Yusuf da hükümetlerinin göreve başlamasından sonra geçen 20 ayda ekonominin hızla geliştiğini belirterek, daha önce ekonominin kötü durumda olduğunu söyledi.

Son 20 ayda büyüme rakamlarının, kişi başına milli gelirin ve ihracatın arttığını, özel sektörün ise büyümesiyle beraber cari açığınazaldığını anlatan Yusuf, "Ancak ekonomimiz hala istediğimiz seviyede değil. İstikrar var ve cari açık daha da düşecek. Bankalara güven ise artmış durumda. Türkiye ile Pakistan kardeş iki ülke. Son 5 yılda ben istediğim düzeyde ilişkileri geliştiremedim. Ticarette hatalar var. Pakistan enerji ve altyapı alanlarında kalkınma potansiyeline sahip. Pencap'ın bu projenin bütün finansmanını üstlenmesi çok önemli" ifadelerini kullandı.DEİK Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkan Vekili Yağmur Özdemir de Pancap'ta yatırım ortamının iyileştiğini belirterek, "Umut ediyorum ki bu ortam ile fırsatlar cenneti Pencap'ta daha fazla Türk yatırımı gerçekleştirilecektir. Yatırımcı dostu Pencap hükümetini yanımızda görmek, büyük projeler ile ilgili
bilgi almak bizleri bu eyalete yatırım yapmak için daha da heyecanlandırıyor"
diye konuştu.Konuşmaların sonrasında Türk iş adamlarına projenin detaylı sunumu yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!