Türk girişimci patenti sevdi

Güncelleme Tarihi:

Türk girişimci patenti sevdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2012 11:47

Yeni buluş ve icatlarını tescil ettirerek patent ve faydalı model belgesi alanların sayısı her geçen yıl artıyor.

Haberin Devamı

Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) bu yılın ilk yarısında verdiği patent belgesi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 4 bin 86'ya ulaştı.

Türkiye'de son yıllarda teknolojik gelişimi sağlamaya yönelik çalışmaların teşvik edilmesi ve bu konuda maddi destek sağlanması, girişimcileri yeni buluş ve icatlar konusunda hareketlendirdi.

 TPE 2012 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu'ndan derlenen verilere göre, bu yılın ilk yarısında yapılan patent başvuru sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 5 bin 464 oldu. Bu dönemde TPE'ye 2 bin 105 yerli, 3 bin 359 adet de yabancı patent başvurusu yapıldı. Yapılan değerlendirmelerin ardından belge verilen yerli patentlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 462'ye; yabancı patentlerin sayısı ise yüzde 19 artarak 3 bin 624'e yükseldi.

Haberin Devamı

Faydalı model başvuruları da önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 15,5 artarak 2 bin 37 oldu. Patent ve faydalı model başvuruları birlikte değerlendirildiğinde 2012 yılının ilk yarısında TPE'ye 4 bin 112'si yerli olmak üzere toplam 7 bin 30 başvuru yapıldı.

Yeni buluş ve icatlarını tescil ettirerek patent belgesi alanların sayısı, geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 19 arttı ve 4 bin 86 olarak belirlendi.

TPE, bu yılın ilk yarısında toplam 4 bin 86 patent belgesi, 1.103 adet de faydalı model belgesi verdi.

Patent ve faydalı model başvurularında 2012 yılı sonunda, geçen yıla göre ortalama yüzde 20 oranında bir artış bekleniyor.

Marka başvuruları da arttı

Bu arada marka başvuruları da hız kesmedi. Bu yılın ilk yarısında 59 bin 83 adet marka tescil başvurusu yapıldı. Bunların 24 bin 971'i tescil edildi. Yıl sonu itibariyle yaklaşık 50 bin adet marka tescil belgesi verilmesi bekleniyor.

TPE'nin raporunda, Türk tasarımcılarının ve tasarımlarının dünya pazarında tercih edilir konuma getirilmesi, tasarımcı ve sanayici işbirliğinin sağlanması amacıyla eğitim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yönelik çalışmaların sürdürüleceği, bu bağlamda tasarım eğitimi veren üniversiteler ile orta dereceli okulların yer alacağı bir eğitim ve etkinlik programı yürütülmesinin planlandığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!