Türk futbolu 5 yılda yüzde 56 büyüdü 1 milyar dolara yöneldi

Güncelleme Tarihi:

Türk futbolu 5 yılda yüzde 56 büyüdü 1 milyar dolara yöneldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2010 00:00

TKYD tarafından hazırlanan “Türk Futbol Kulüpleri Yönetim Rehberi” futbol kulüplerini ekonomik ve kurumsal anlamda aydınlatmayı hedefliyor. Türk futbol pastasının son 5 sezonda yüzde 56 büyüdüğüne işaret eden TKYD Başkanı Tayfun Bayazıt, 525 milyon Euro’luk pastanın gelecek sezon 1 milyar doları (714 milyon Euro) geçeceğini söyledi.

TÜRKİYE Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) tarafından hazırlanan “Türk Futbol Kulüpleri Yönetim Rehberi” futbol ekonomisinin son geldiği noktaya işaret ederken, futbol kulüplerine de kurumsallık anlamında yol gösteriyor. Son 5 yılda Türk futbol pastasının yüzde 56 büyüdüğüne işaret eden TKYD Başkanı Tayfun Bayazıt, “Geçtiğimiz günlerde tamamlanan yayın ihalesiyle birlikte Türk futbol ekonomisinin değeri önümüzdeki yıl 1 milyar doları (714 milyon Euro) geçecek” dedi. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Ergo Grubu tarafından da desteklenen rehberin önemine dikkat çeken UEFA Tahkim Kurulu Üyesi Levent Bıçakçı, “En büyük hedefimiz Türk futbolunu ekonomik anlamda Avrupa’nın en değerli 5 ligi arasında görmektir” dedi.

Sponsorluğu etkiliyor

Yapılan çalışmanın İngiltere’den sonra ilk kez Türkiye’de gerçekleştiğinin altını çizen Tayfun Bayazıt, şöyle konuştu: “Halka açık şirket, spor kulübü, en azından SPK kuralları, yatırımcıya saygı açısından asgari koşulların yerine geliyor olması lazım. Eğer kurumsal yönetim ilkelerine sahip çıkılırsa buraya sponsorlar daha fazla ilgi duyuyor.”

Süper Lig 6’ncı sırada

Hazırlanan rehbere göre Türk futbol pastası son 5 yılda Avrupa futbol pastasının büyümesine paralel gelişti. Son 5 sezonda Türk futbol ekonomisinin büyüklüğü 336 milyon Euro’dan 525 milyon Euro’ya yükseldi. Aynı dönemde Avrupa futbol pastasının büyüklüğü ise yüzde 46’lık artışla 10.2 milyar Euro’dan 14.6 milyar Euro’ya çıktı. Bu dönemde Türk futbol pastasının, Avrupa’daki içerisindeki payı yüzde 3.2’den yüzde 3.5’a geldi. Bu büyümeyle Turkcell Süper Lig Avrupa’nın ekonomik anlamda en büyük 6’ncı lig oldu.

Pasta büyüyecek

UEFA Tahkim Kurulu Üyesi Levent Bıçakcı, Türk Futbol Kulüpleri Rehberi’nin özümsenmesi gerektiğine dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Önümüze 2 yıllık süre koyduk, dünyada tanınan bütün kişi ya da tüzelkişileri kurumsallaşma açısından Türkiye’ye getirmek veya Türkiye’den birtakım kişileri yurtdışına götürerek birlikteliği sağlayacağız. Türk futbolunun ekonomik büyüklüğü 525 milyon Euro. Ancak bu belirlendikten sonra havuz ihalesi yapıldı. Önümüzdeki günlerde bir ihale daha yapılacak. Böylelikle rakam yükselecek.”

Avrupa futbolunda 14.6 milyar Euro dönüyor

AVRUPA futbol kulüplerinin en önemli gelir kalemleri arasında Şampiyonlar Ligi bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda UEFA, başarıya prim veren bir ekonomik model kurup, lig gelirlerini kulüplerle paylaşma yoluna gitti ve model gelişerek ciddi bir gelir kalemi haline geldi. Bu dinamikler sayesinde geçtiğimiz sezon Avrupa futbol pastasının boyutu 14 milyar 600 milyon Euro’yu buldu.

Real Madrid’in borcu Perez öncesi 300 milyon Euro’ydu

TKYD’nin hazırladığı rehberde Avrupa’nın önemli kulüplerinden de kurumsallık örnekleri bulunuyor. Rehberdeki verilere göre, Avrupa’nın en değerli kulüplerinden biri olan Real Madrid’in Başkanı Florentino Perez’in 2000’li yıllarda kulübün başına geçtikten sonra çizdiği ekonomik stratejiye yer veriliyor. Perez öncesi Real Madrid kulübünün borcu 300 milyon Euro’yu buluyordu. Yıllık zarar ise 23 milyon Euro’yu geçiyor, ticari gelir 39 milyon Euro’da kalıyor, sponsorluk payı ise yüzde 5’in altındaydı. Perez yönetiminin stratejik adımlarla kulübe finansal esneklik kazandırması bugün dünyanın en büyük markalarından birinin doğmasını sağladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!