Türk ekonomisine yabancı bankalardan tam destek

Güncelleme Tarihi:

Türk ekonomisine yabancı bankalardan tam destek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

New York’ta basına kapalı olarak düzenlenen bankalar toplantısında Türk ekonomisine "tam destek" mesajı çıktı.

Dar bir çerçevede ve basına kapalı olarak yapılan toplantıya Türk tarafından Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, başkan yardımcısı Şükrü Binay ve Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Aydın Karaöz katıldı. Toplantıda IMF temsilcileri ve Citigroup Başkan Yardımcısı William Rhodes ile Chase, J.P. Morgan, Merrill Lynch, Salomon Bros gibi ABD’nin önde gelen 14 özel finans kuruluşunun üst düzey temsilcilerinden oluşan yaklaşık 30 kişi hazır bulundu.

Toplantının bitiminde yapılan yazılı açıklamaya göre Merkez Bankası başkanı Gazi Erçel, "uluslararası finans toplumunun güçlü desteğini görmekten mutlu olduğunu" belirtirken, toplantıyı düzenleyen Citigroup Başkan Yardımcısı William Rhodes da, "Uluslararası finans toplumu, Türk hükümetinin ekonomik reform programını başarıya ulaştıracağına inandığı için gerekli desteği verdi" açıklamasında bulundu.

Toplantıda bir konuşma yapan Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel "Hükümetin, Türk ekonomisini güçlendirmek amacıyla aldığı önlemler" hakkında bilgi verdi.

Erçel "bu önlemlerin öncelikle bankacılık sektörünün istikrarını sağlamaya ve özelleştirme çabalarını hızlandırmaya yönelik olduğunu" kaydetti. Merkez Bankası Başkanı, "alınan önlemlerle enflasyon ve cari harcamalar açığının düşürüleceğini" de söyledi. "Enflasyonla mücadele programının başarıya ulaşması için IMF’in gerekli katkıyı yaptığına" işaret eden Erçel, "programın, özel sektörden gelecek desteğe de ihtiyacı bulunduğunu" belirtti.

Erçel, uluslararası bankaların temsilcilerinden, "gönüllü olarak, Türkiye’ye destek vermeleri" talebinde bulundu. Erçel’in bu talebinin hazır bulunan banka temsilcileri tarafından olumlu karşılandığı ve toplantıdan, Türkiye’nin hazırlamış olduğu ekonomik programa destek verilmesi görüşünün çıktığı öğrenildi. Citigroup Başkan Yardımcısı Rhodes da toplantı bitiminde yaptığı açıklamada, "Türkiye bankacılık sistemini güçlendirdiği ve özelleştirme programına hız verdiği ölçüde, ekonomik açıdan daha güçlü bir konuma yükselecektir" diye konuştu.

Toplantıya katılan öteki üst düzey temsilcilerin de, ekonomik istikrar programının uygulanması süreci boyunca, Türkiye Merkez Bankası ile sıkı temas halinde olacakları ve özel sektör olarak programa destek verecekleri belirtildi. Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel’in Perşembe günü Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!