Türk bilişimi 11 milyar dolara ulaştı, ’ortak akıl’ arıyor

Güncelleme Tarihi:

Türk bilişimi 11 milyar dolara ulaştı, ’ortak akıl’ arıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2006 00:00

Toplam 11 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan Türk bilişim sektörü, ’ortak akıl’ arayışında. Ankara’da 7-10 Kasım tarihleri arasında Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen Bilişim ’06 etkinliklerinde eğitimden spora bilişim teknolojilerinin girdiği her alan masaya yatırılacak.

TÜRK bilişim sektörü, Türkiye’nin bilgi toplumu olması için atılması gereken adımları, öncelikleri ve izlenmesi gereken politikaları bugüne kadar yapılan en geniş katılımlı zirve ile tartışacak. Türkiye Bilişim Derneği (TBD) 7-10 Kasım tarihleri arasında Ankara’da "ortak akıl" ana teması altında Bilişim ’06 etkinliğini düzenliyor. Türkiye’nin bilişim alanında gelecekte olması gereken yer için yapılabileceklerin tartışılacağı ve çözümlerinin üretileceği Bilişim ’06 etkinliği kapsamında, 23’üncü Ulusal Bilişim Kurultayı, Bilişim Teknolojileri Işığında Eğitim, Spor ve Bilişim ana etkinliklerinin yanı sıra sektörel çözümlerin tartışılacağı özel oturum ve günleri de yer alıyor.

ERDOĞAN AÇACAK: Açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak etkinlikte, Avrupa’da bilişim konusunda gelişme kaydetmiş ülkelerin başarı öyküleri Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener moderatörlüğünde ülkelerin teknoloji bakanları tarafından anlatılacak. Türkiye’de ulusal ve uluslararası şirketlerin CEO’larının konuk olduğu özel bir panelde, Türkiye’nin bilişim sektörüne yön verilecek. e-dönüşüm, savunma sanayii, iletişim teknolojileri başlıkları altında belirlenmiş özel konularda da oturumlar düzenlenecek. Son olarak TBD’nin 30 üniversitede örgütlü olan yeni gücü TBD Genç, 10 ilden 500 bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencisinin katılımıyla Bilişim 06’ ya farklı bir soluk getirecek.

E-DEVLET BAKANI GELİYOR: Bilişim’06 çerçevesinde yapılacak 23’üncü Ulusal Bilişim Kongresi’nin açılış oturumuna Letonya’nın e-devlet Hizmetleri Bakanı Ina Gudela da yer alacak. Oturuma Gudela’nın yanısıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık ve Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi Müdür Yardımcısı Mustafa Kutlay katılacak.

NEDEN ’ORTAK AKIL’ TBD Başkanı Doç. Dr. Turhan Menteş, Bilişim’06 etkinliğinin ’ortak akıl’ başlığı ile gerçekleştirilmesinin nedenini şöyle açıkladı: "Geleceğe bireysel çabalarla ulaşılamayacağını biliyoruz. Başarıya hep birlikte, çabalarımızı ve fikirlerimizi birleştirerek uzanabileceğiz. Kullanıcılar, şirketler ve devlet kurumlarımızın oluşturacağı ortak akılla bilinç seviyemizi hep beraber yarınları yakalayacak düzeye getirmek istiyoruz."

11 MİLYAR DOLAR: Türkiye’de iletişim sektörü ile beraber bilişim sektörünün toplam 11 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu belirten, Menteş şöyle konuştu: "Bilişim sektörünün son birkaç yıl içinde aldığı yola baktığımızda telekomünikasyon sektörünün serbestleştiğini, numara taşınabilirliğinin hayata geçmesi için adımların atıldığını, firmaların 3G’ye olumlu yaklaştıklarını görüyoruz. Hatta Türkiye’de şu anda sadece yüzde 18’lerde olan bilişim okur yazarlığı için kampanyalar düzenlendiği gibi Türkiye’nin tüketen değil üreten bir toplum olması yönünde de Ar-Ge çalışmaları hız kazanmış durumda. Tabii bu süreci hızlandırmak ve sektörün gelişimini sağlamak için de Türkiye’nin hayata geçirmesi gereken öncelikli hedefleri bulunuyor. Uluslararası rekabet koşullarının belirlenmesi, ulusal katma değer yaratma ve innovasyon kültürünün oluşturulması, teknoloji üretme ve gerekliliğinin karar vericilere benimsetilmesi bu öncelikler arasında yer alıyor. Öte yandan orta ve uzun vade hedeflerini ise bölgede güçlü ticari bağlar oluşturmak ve uluslararası rekabete hazır teknoloji şirketleri yaratmak oluşturuyor."

Erdoğan’a ’e-toplum raporu’ verilecek

TBD Başkanı Turhan Menteş, Bilişim ’06 kapsamında, akademisyenler, özel sektör temsilcileri ve basın mensuplarından oluşan 69 kişilik bir Danışma Kurulu olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Danışma Kurulumuzla hazırlayacağımız sektör raporunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunacağız. Bu bağlamda sektörümüzde geçen yıl neler yapıldı, eksik kalanlar neydi, sektörün gelişmesi için neler yapılması gerekiyor soruarının yanıtlarının olacağı rapor, bilişim sektörünün gelişimi açısından önemli bir yapı taşı olacak.

Sayılarla Türk bilişim sektörü

Sektörün büyüklüğü 11 milyar dolar.

Bilgisayar sektörü 3.5 milyar dolar.

Bilgisayar sahipliği yüzde 18.

İnternet kullanım oranı yüzde 15.

55 milyon cep telefonu.

Sektörde 8 bin firma var.

25 bin kişi bilişim sektöründe çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!