Turizme 1 milyon dolarlık hançer

Güncelleme Tarihi:

Turizme 1 milyon dolarlık hançer
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2001 01:47

Air Alfa'nın Belçika Temsilcisi European Flight Center'ın sahibi Ercan İlbay, 8 bin yolcunun bilet paralarıyla kaçtı. Havayolu şirketlerine 1 milyon dolar borcu olan İlbay, Avrupa'da ‘‘Turizm şampiyonu’’ ilan edilen Türkiye'nin imajına büyük bir darbe indirdi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Kombassan Holding'e bağlı Air Alfa'nın şubesi olarak hizmet veren European Flight Center (EFC) adlı firma, 8 bin yolcuyu yolda bıraktı.

Belçika da dahil, Avrupa'daki basının Türkiye'yi bir numaralı tatil ülkesi olarak manşetlere taşıdığı bugünlerde yaşanan skandal, turizm imajımıza gölge düşürdü.

8 BİN YOLCU ZORDA

EFC'nin sahibi Ercan İlbay, bir bölümü Türkiye'de, bir bölümü de Belçika'da olmak üzere 8 bin yolcunun ödediği uçak bileti paralarıyla kayıplara karıştı. Bu olay, geçen yıla göre yüzde 55 oranında artış olan Belçika'dan Türkiye'ye yönelik turizm faaliyetlerine büyük darbe vurdu.

EFC'nin, 28 Temmuz Cumartesi günkü Brüksel-İstanbul seferini yapamadığı duyulunca, yolcular biletlerini aldıkları acentelere akın etti. EFC'den parasını alamayan MNG, Air-Alfa ve Anadolu Havayolları, ellerinde EFC'nin biletini taşıyan yolcuları uçağa almadı. EFC'nin uçak şirketlerine toplam 1 milyon dolar borcu olduğu ortaya çıktı.

Olayı, Belçika polisine ileten seyahat acentesi yetkililerinden biri şunları söyledi:

‘‘European Air, son zamanlarda uçaklarını rötarlı olarak uçuruyordu. Bizlerden bilet parası talep ettiklerinde biz de sattığımız biletlerin parasını kendilerine teslim ettik. Ancak şu an büyük bir skandalla karşı karşıyayız. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Çoğunluğu Türkiye'de 8 bin yolcu ortada kaldı. Belçikalı ve Türk yetkililerden çözüm getirmelerini bekliyoruz.’’

SKANDALIN YÜKÜ ACENTELERE

Bu arada, Türkiye'ye gidiş-dönüş bileti alan yolcuların da tatili zehir oldu. Seyahat acenteleri sahipleri, 2 milyon 700 bin Belçika Frangı (yaklaşık 78 milyar lira) toplayarak, ilk etapta Brüksel-İstanbul seferini yapamayan yolcuları Air Alfa'dan kiraladıkları bir uçakla Türkiye'ye taşıdı. Ancak, sezon sonuna kadar ellerinde geçerli bileti olan yolcuların ne olacağı netlik kazanmadı.

Skandal şirketin sahibi zimmetten gözaltına alınmış

Üç ay önce Kombassan Holding'e ait parayı zimmetine geçirmekle suçlanan Ercan İlbay, Belçika Mali Polisi tarafından gözaltına alınmış ve 11 gün sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Ercan İlbay'ın Belçika'dan Türkiye'ya charter seferlerini yapan European Air adına 8 uçağı bulunan MNG Havayolları'ndan uçakları kiraladığı fakat ücretleri ödemediği için şirketin seferleri durdurduğu ve bu durumu seyahat acentelerine bir yazıyla bildirdiği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!