Turizmde tedirginlik yaşanıyor

Güncelleme Tarihi:

Turizmde tedirginlik yaşanıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2013 00:00

‘GEZİ Parkı’ eylemi, turizm sektörü ve turistleri de etkiledi. Yaşanan olaylar sebebiyle birçok turistin Taksim ve civarındaki otelleri terk ettiğini ifade eden TUROB Başkanı Timur Bayındır, turistlerin birçoğunun Sirkeci ve Sultanahmet’e yerleştiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 6 gündür Taksim’de yaşanan protestolar, bölgede bulunan turistleri bir hayli tedirgin etti. Turistlerin otellerden çıkamadıkları için kendilerine çok sayıda şikâyet geldiğinin altını çizen Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı (TUROB) Tİmur Bayındır, “Özellikle bölgedeki otellerden yoğun kaçış yaşanıyor. Büyük otellerde yüzde 30’lara varan iptaller oldu. Şu an için Türkiye genelinde yaşanmıyor. Ancak olaylar bir an önce bitmezse daha büyük iptaller olabilir. Turistler atılan gazlardan çok rahatsız oldu. Bazıları otel değiştirdi ama ülkeyi terkedenler de var” dedi.

İPTALLER BAŞLADI

/images/100/0x0/55eaf631f018fbb8f8a1ee5d


Turizm sektörünün barışla iç içe hareket ettiğini ifade eden Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, özellikle Taksim ve çevresi için sorunlar olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin bir çok yerinde yapılan eylemlerin şenlik havasında geçtiğine dikkat çeken Ayık, “Özellikle Antalya’da durum sakin. Vatandaşın yaptığı bu eylemler turistleri rahatsız etmiyor. Ama olaylar büyür ve istenmeyen şeyler olursa kıyı şeridinde dahi bazı iptallerle karşılaşabiliriz” diye konuştu. Bugünkü durum itibariyle İstanbul’da bazı iptaller yaşandığı bilgisini veren Ayık, “Bir tur şirketi ile görüştüm. 300 civarında iptal yaşandığını söylediler. Ancak turistler sadece tur şirketleri ile gelmiyor. Münferit gelenler de var. Bunların hepsini takip etmek mümkün değil” ifadelerini kullandı. Ayık, yaşanan olayların orta ve uzun vadede turizmi etkileyebileceğini belirtti.

İSTANBUL ETKİLENDİ
Taksim Gezi Parkı’ndaki olayların devam etmesi halinde turizm sektörünün de etkileneceğini söyleyen Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık,
 
Turizmde iptaller başladı

AMERİKAN-Türk Konseyi’nin 32. Yıllık konferansı nedeniyle Washington’da toplanan Türk işadamlarının da bir numaralı gündem maddesi Gezi Olayları oldu. Olayların uzaması nedeniyle şu anda ilk darbeyi yiyen ise turzim işletmeleri. VIP Turizm’in CEO’su Ceylan Pirinçcioğlu, Hürriyet’e olaylar nedeniyle iptallerin başladığını açıkladı. Hükümete sorunun çözümü diyalog kurma çağrısında bulunan Pirinçcioğlu şunları söyledi:

DİYALOGLA ÇÖZÜLEBİLİRDİ “Böyle bir tansiyon yaratmanın Türkiye’ye zarar verdiğini düşünüyorum. Bu konu diyalogla rahatlıkla çözülebilirdi. Halkın sesini de dinlemek lazım, Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, demokrasi sadece seçimle olmuyor. Bu konuda da gerekli diyalogun kurulmadığını, kurulmayan diyalogdan sonra da olayların birbirinin arkasına geldiğini gözlemliyoruz.

ALKOLDE DE AYNISI OLDU Alkol konusunda da yayınlanan şekliyle farklı bir algı oluştu yurt dışında. Sanki saat 22.00’den sonra içki içilemeyecekmiş gibi bir hava oluştu. Yanlış bir algı. Onun da doğru iletişiminin kurulmadığını düşünüyorum. Turizm açısından da olay bizde endişe yarattı. Ümit ederim ki kısa zamanda konu sakinleşir. Olaylar sokakta kalırsa, karşılıklı gerginlik içerisinde devam ederse, tabii insanlar ürkerler. Çoluğunu çocuğunu alıp gelirken de, konferans için de, iki kere düşünürler. Bir-iki tane iptal oldu da. Yakın zamanda olanlar. Şu anda da devam eden konularımızda katılımlar azaldı.

GİTME İSTANBUL’A Sabah kalkıp televizyonda görünce, eşi bile ‘Gitme İstanbul’a’ diyebiliyor. Yurtdışından iptaller. Başkaları da soruyorlar. Biz de olayın demokratik bir direniş olduğunu, aslında problem olmadığını, bazı yanlış algılamalardan dolayı bir-iki olay olduğunu ifade etmeye çalışıyoruz. Yumuşatmaya çalışıyoruz. Ama ne kadar olsa da... Bugün New York Times’ın kapağında çıktık. Milyonlarca dolar Turizm Bakanlığı olarak harcama yapılıyor. Seyahat acenteleri, otelciler, yatırım yapıyorlar, promosyon için. Ama bu olaylar promosyona gölge düşürüyor. Bunun bir an önce diyalog içerisinde çözülmesini arzu ediyoruz.”

“Taksim Gezi Parkı protestosuna destek nedeniyle Antalya ve diğer şehirlerde yaşanan olayların turizme nasıl etki edeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Son günlerde yaşanan olaylardan İstanbul turizmi etkilendi. Olayların merkezi İstanbul. İstanbul’daki müşteri tipi biraz farklı. Konaklama süreleri Antalya’ya göre daha kısa, bireysel seyahat ve iş seyahatleri de çok fazla. Bu son olaylar İstanbul’daki turizm hareketini kıyılara göre daha çok etkileyebilir. Olaylar devam ederse turizm sektörü etkilenir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Turizm iptallerini önleme çabası

Haberin Devamı

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, tüm ülkede devam eden eylemlerin ardından turizm gezisi iptallerinin yaşandığını söyledi. Ulusoy, şöyle konuştu: “Biz tırnağıyla dişiyle turizmi bir noktaya getirmiş yatırımcılarız, buraya da tırnaklarımızla geldik. Hükümet ve muhalefetten uzlaşı bekliyoruz, çünkü siyaset bir uzlaşı sanatıdır. Dünyaya açılan pencere turizmdir. Ben de çevre anlamında tepkileri haklı görüyorum. Ama artık Türkiye’nin turizm potansiyelini ve dışarıdaki imajını sarsacak görüntülerin bitmesini istiyorum. Bu ülke bunu haketmedi. Yaşanan iptalleri gidermeye çalışıyoruz.”

Etkinliklere erteleme

‘GEZİ Parkı’nın yarattığı toplumsal tepkinin iş dünyasında da yankısı oldu. Eylemlerin ilk günlerinde ‘Gezi Parkı’na açılacak alışveriş merkezinde mağaza açmayız’ tepkileri gelirken dün de bu kez toplantı ve etkinlik iptalleri yaşandı.

Güvenlik sorunu gerekçe

Protesto eylemlerinin 5’inci gününde gelen iptaller için, ‘Protesto eylemleri nedeniyle oluşan ulaşım, güvenlik sorunları ve organizasyonun yapılacağı mekanların olayların merkezine yakın noktalarda bulunması dolayısı ile güvenlik güçlerinin çeşitli kısıtlamaları’ gerekçe olarak gösterildi. Bu gerekçelerin yanı sıra, gelişen olaylardan büyük üzüntü duyduğunu belirterek, etkinliklerini iptal ettiğini duyuranlar da vardı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), “Toplumsal hassasiyetin çok üst düzeyde olduğu böyle bir dönemde, 41. İstanbul Müzik Festivali Açılış etkinliklerini yapmayı dogru bulmuyor ve açılış konserini de baska bir tarihe erteliyoruz. ” açıklamasını yaptı. Bu hafta 80. yılını kutlamayı planlayan THY de, kutlamaları ileri bir tarihe ertelediğini açıkladı. Ankara Shopping Fest de 14 Haziran- 7 Temmuz tarihlerine ertelendi.

Turizm için huzur önemlidir

Haberin Devamı

Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkan Yardımcısı Sefa Altınay da son günlerde yaşanan olaylar nedeniyle pek çok seyahat acentası yöneticisinin yurtdışına durumu açıklayan yazılar yazmak zorunda kaldığını bildirdi.

Bazı yabancı basın kuruluşlarının olayları aktarma şeklinin turisti ürkütecek düzeyde oluduğunu ifade eden Altınay, şunları kaydetti: “Turizm ancak huzurun hüküm sürdüğü bölgelerde gerçekleştirilebilecek bir ekonomidir. Son günlerde vermiş olduğumuz resim ise bunun tam aksi ve ürkütücüdür. Gezi Parkı direnişi ve özgürce yaşama hakkına sahip çıkma ile başlayan süreçteki protestoları fırsat gören ve saldırgan eylemlere dönüştüren kesimlere karşı halkımızın olaylara daha sakin ve sağduyulu yaklaşması gerekmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!