Tüpraş'tan donmayan motorin

Güncelleme Tarihi:

Tüpraştan donmayan motorin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2009 15:29

TÜPRAŞ, küresel krizin etkisiyle petrol piyasasında da daralma olmasına rağmen ham petrolü motorine dönüştürecek yeni üniteler için 1.8 ile 2 milyar dolarlık yatırım kararı aldı.

Haberin Devamı

Tüpraş, ayrıca 20 Kasım'dan itibaren de ‘Kış yakıtı' olarak adlandırılan ve -25 derecede bile donmayan yeni ürün motorini de piyasaya sürdü. Bu motorin sayesinde kamyoncuların aşırı soğuk havada donma nedeniyle tıkanan filtreleri ısıtmak için aracın altında ateş yakmayacak.

Genel müdürü Yavuz Erkut, DHA muhabirinin sorularını yanıtlarken, 2008 yılı son çeyreğine kadar yılda günlük 1.5 milyon varil büyüyen petrol piyasasının hızlı daralma ile karşılaştığını, bunun 800 bin ile 1 milyon varile kadar düştüğünü belirtti. 2009 yılında özellikle Akdeniz piyasasında tüketimlerin düştüğünü talebin azaldığını anlatan Yavuz Erkut şunları söyledi:

“Her ne kadar petrol fiyatları 40 dolarlardan 70- 80 dolarlara çıksa da aslında bu çıkış ham petrol arzının kısılmasından kaynaklandı. Tüketim daha henüz eski seviyesine gelmedi. Bir takım pozitif sinyaller görmekle beraber tekrar kış sezonuna girmemizle, sezonsal mı yoksa krizin etkiyisle mi tam ayıklamak mümkün değil. Ama 2010'un Nisan ve Mayıs ayında biraz daha talebin gelişmesinin 2009'dan daha iyi olacağını bekliyoruz. Ama görüntü o ki piyasaların tam toparlanması uluslararası piyasalarda 2011’e doğru kayıyor.”

Haberin Devamı

Tüpraş Genel Müdürü Erkut, küresel krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında petrol sektörünün geldiğini, tüketim ve sanayi yavaşlayınca petrol ürünleri tüketiminin düştüğünü bildirdi. Erkut, “Zaten bugünlerdeki en yüksek etki özellikle ABD'deki ham petrol ürün stoklarından geliyor. Bütün dünya orayı takip ediyor. Tüm ürünlerdeki stoklar son 5 yılın üstünde. Özellikle de motorin stokları yüzde 40-50 dolayında yüksek miktarda” diye konuştu.

Erkut, kriz döneminde rafineri sektörü uluslararası piyasada çok sıkışmasına karşılık pozitif beklendiğini, yatırımların buna göre yönlendirildiğini söyledi. Erkut, Koç topluluğunun Tüpraş'ı devralmadan, 15 yılda kamunun yapmış olduğu yatırım 1.9 milyon dolar olduğunu hatırlatarak, şöyle dedi:

“O dönemde en çok yatırım yapan, en başarılı şirketlerin başında gelen Tüpraş'tı. Koç Topluluğu devraldıktan sonra yaklaşık 3,5 yılda 1.2 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleşti. Şimdi bizim üretmiş olduğumuz siyah ürünlerden beyaz ürüne dönüştürecek, özellikle Türkiye'nin ihtiyacı olan motorine dönüştürecek yeni yatırımın eşiğindeyiz. Bunun rakamı da 1.8- 2 milyor dolar. Tüm bunları yanyana koyduğumuzda 7- 8 yılda Koç topluluğu Tüpraş'a yaklaşık 4 milyar dolarlık yatırım yapmış olacak. Bu da gerek topluluğun, gerek Tüpraş'ın ülkemizdeki petrol piyasasına bakışını yansıtıyor diye düşünüyorum.”

Haberin Devamı

-25 DERECEDE DONMAYAN MOTORİN

Tüpraş'ın Avrupa Birliği standartlarında üretim yaptığını da hatırlatan Yavuz Erkut, 20 Kasım'da -25 derecede bile donmayan yeni ürün kış motorininin piyasaya sürüldüğünü açıkladı.

Daha önce üretilen motorinin -15 derecede filtreyi tıkadığını, yeni ürünün -25 derecede bile filtreyi tıkamadığını anlatan Genel Müdür Yavuz Erkut, yeni ürünün fiyatının da değişmediğini belirtti. Erkut, şöyle konuştu:

“Eksi 25 derecede motorinli araçlarda bir filtre sistemi vardır. O filtreyi donmadan dolayı tıkanmayacak şekilde üretilmiş bir ürün. Eskiden hatırlarsınız, kamyoncular araçların altında boruları alevle ısıtırlardı. Bu ürün, buna ihtiyaç olmadan kendiliğinden çalışmasını sağlayacak bir yakıt türü. Yani kışa özel ürettiğimiz, ilave maliyetini yüklendiğimiz ve satış fiyatını değiştirmediğimiz bir ürün. Bu ürün 20 Kasım itibarıyla Tüpraş rafinerilerinden ve tüm satış noktalarında piyasaya verildi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!