Tüpraş'ta hedef kapasite artırmak

Güncelleme Tarihi:

Tüpraşta hedef kapasite artırmak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2006 14:28

Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Vehbi Koç, hedeflerinin kapasite artırımları ile modernizasyon çalışmalarına ağırlık verip, TÜPRAŞ'ın başarı grafiğini yükseltmek ve dünyanın önemli oyuncularından biri haline getirmek olduğunu bildirdi.

TÜPRAŞ Genel Kurulu, kurumun Körfez ilçesindeki sosyal tesislerinde toplandı. Genel Kurula başkanlık yapan Mustafa Vehbi Koç'un hazırladığı yazılı açıklama, Genel Müdür Yavuz Erkut tarafından okundu.
Açıklamasında, Türkiye'nin 2005 yılında yüzde 7,6'lık büyüme hızıyla ön sıralarda yer aldığını ve hedeflerini tutturduğunu ifade eden Koç, istikrarlı büyüme ortamıyla hız kazanan doğrudan yabancı sermaye yatırımları, başarılı özelleştirmeler ve bir önceki yıla göre yüzde 14,7 oranında artan dış ticaret hacmiyle, Türkiye'nin geleceğine umutla baktıklarını belirtti.

Koç, açıklamasında şunları kaydetti: “Ülkemizin tek rafinaj kuruluşu olan TÜPRAŞ, 4 rafinerisi, petrokimya tesisi, deniz taşımacılığı şirketi, yıllık 27,6 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi, 20 milyar dolar brüt ve 11,1 milyar dolar net cirosuyla cumhuriyet Türkiyesi'nin meydana getirdiği en büyük sanayi kuruluşudur.
TÜPRAŞ'ın faaliyet gösterdiği rafinaj sektöründe sahip olduğu deneyim ve yaratacağımız sinerjiyle uygulayacağımız yeni stratejiler sayesinde, şirketimizi gelmiş olduğu noktadan daha ileri seviyeye taşıyacağımıza inanıyoruz. Hedefimiz, kapasite artırımları ile modernizasyon çalışmalarına ağırlık vererek, TÜPRAŞ'ın başarı grafiğini yükseltmek ve sadece Türkiye'nin değil dünyanın önemli oyuncularından biri yapmaktır.”

YATIRIMLAR

Stratejik hedeflere ulaşmak amacıyla başlatılan yatırımları, süratle tamamlanacağını bildiren Koç, açıklamasında şunları kaydetti: “İzmit ve Kırıkkale Reformer ve Dizel Kükürt Giderme Üniteleri, İzmit Rafinerisi Benzin Kükürt ve Benzen Giderimi Üniteleri ile İzmir Rafinerisi Benzin Kükürt Giderme Ünitesi yatırımlarının tamamlanması için gerekli olan 455 milyon Amerikan Doları tutarındaki yatırım harcamasının 309 milyon dolarlık kısmı, 2006 yılında gerçekleştirilecektir. Bu harcama tutarına çevre mevzuatına uyum için harcanması planlanan 25 milyon dolar dahil değildir.”

TÜPRAŞ'ın mevcut temettü verimi bakımından İMKB'de işlem gören sanayi kuruluşları arasında ilk sıralarda yer aldığına işaret eden Koç, şöyle devam etti:  “TÜPRAŞ, yerli ve yabancı pay sahiplerine kar payı ödemesine ilişkin genel politikasını, net bir şekilde çizmiştir. Kar payı dağıtım stratejileri belirlenirken, şirketin faaliyet performansı, finansal durumu, nakit pozisyonu ve Türkiye'de uygulanmakta olan ilgili Sermaye Piyasası Kurulu mevzuatı hükümleri göz önüne alınmıştır. Geçmiş yıllarda olduğu gibi 2006 yılında da şirketimizin güçlü finansal yapısını yansıtan düzenli ve yüksek kar payı dağıtım politikası sürdürülecektir”

Ham petrol ve diğer hammadde fiyatlarındaki artış ile enflasyon arasındaki ilişkinin, önceki yıllara oranla daha zayıf hale geldiğini belirten Koç, rafinaj sektörünün karlı konumunu gelecekte de sürdüreceğini kaydetti.
Genel Kurul'da, 2005 yılı faaliyet ve hesapları hakkında Yönetim Kurulu, Denetçi Raporu ile Bağımsız Denetleme Kuruluşu raporları okundu ve 2005 yılı bilanço gelir tabloları genel kurulca onaylandı.
2005 yılında TÜPRAŞ rafinerilerinde 23,4 milyon tonu ithal, 2,1 milyon tonu yerli olmak üzere toplam 25,5 milyon ton ham petrolün işlendiği bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!