Tüpraş iadesinde fiili ve hukuki imkansızlık olabilir

Güncelleme Tarihi:

Tüpraş iadesinde fiili ve hukuki imkansızlık olabilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2006 00:17

DANIŞTAY İdari Dava Daireleri Kurulu’nun, Tüpraş’ın yüzde 51’lik hissesinin blok satışına ilişkin ihale komisyonu kararının yürütmesini durdurması kararını değerlendiren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, "Elbette, idarenin her türlü işlem ve eylemi yargıya açıktır ve aynı zamanda idare, yargı kararlarını yerine getirir. Ama zaman zaman ortaya çıkan kararlar, satış öncesine dönüşüm fiilen ve hukuken imkansız olduğu noktada ortaya çıkar. Böyle durumlarda ise fiili yargı kararının sonucu farklı olur" dedi. Şener, partisinin Sivas’ın Şarkışla İlçe Teşkilatı kongresine katılmak üzere geldiği ilçede açıklamalarda bulundu.

ÖİB DEĞERLENDİRİR: Burada, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun, Tüpraş’ın yüzde 51’lik hissesinin blok satışına ilişkin ihale komisyonu kararının yürütmesini durdurması kararını değerlendiren Şener, bundan sonraki sürecin hukuki süreç olduğunu belirterek, "Dolayısıyla burada hukukçular var. Şimdi Tüpraş’a ilişkin Danıştay’ın verdiği karar var. Bunun nasıl değerlendirileceği konusu ayrı bir alandır. Bununla ilgili gerekli değerlendirmeleri Özelleştirme İdaresi yapmaktadır" dedi. Şener, şöyle devam etti:

FİİLİ İMKANSIZLIK: "Farklı hukuki tartışmalar var. Zaman zaman bu tür konular farklı şekilde ele alınabiliyor. Ama kesin şöyle olacak diye vaktin erken olduğunu düşünüyorum. Elbette idarenin her türlü işlem ve eylemi yargıya açıktır. Ve aynı zamanda idare, yargı kararlarını yerine getirir. Ama zaman zaman ortaya çıkan kararlar, satış öncesine dönüşüm fiilen ve hukuken imkansız olduğu noktada ortaya çıkar. Böyle durumlarda ise fiili yargı kararının sonucu farklı olur. Bunu biz TMSF’de yaşadık."

DSP: Tüccar siyasetçi anlayışı iflas etti

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Galataport ihalesinin iptali ve Tüpraş’ın özelleştirilmesi ihalesiyle ilgili olarak Danıştay’ın "yürütmenin durdurulması" kararı vermesini değerlendirirken, "Tüccar siyasetçi anlayışı iflas etti" dedi. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer yaptığı açıklamada, Galataport ve Tüpraş ile ilgili gelişmelerin, AKP hükümetinin en iddialı olduğu bir konuda daha sürdürdüğü politikaların yanlış olduğunun ortaya çıktığını kaydetti. Sezer, "Gözü kara özelleştirmeciliğin sonu budur. Bu sonuç aynı zamanda ’tüccar siyasetçi’ anlayışının da iflasıdır. Hükümet, pek çok konuyu olduğu gibi özelleştirme konusunu da eline yüzüne bulaştırmıştır.’ Özelleştirmeden sorumlu bakan hiç olmazsa istifa etme erdemini göstermelidir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!