Tüpraş Genel Müdürü Erkut: Yatırımlar devam edecek

Güncelleme Tarihi:

Tüpraş Genel Müdürü Erkut: Yatırımlar devam edecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2006 13:21

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, Tüpraş’ta yatırımlara devam edildiğini, sadece bu yıl için yapılan ve yapılmakta olan yatırım miktarının 390 milyon dolar civarında olduğunu söyledi. Erkut, kurşunsuz motorin üretimi için de çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Tüpraş İzmit Rafinerisi’nde, mevcut elektrik üretimini yüzde 88 oranında artıran yaklaşık 32 milyon dolar değerindeki yeni kojenarasyon (birleşik ısı-güç sistemeleri) ünitesi bugün devreye alındı.

İzmit Rafinerisi’nde Tecnicas Reunidas, Alarko ve Akfen konsorsiyumu tarafından montajı devam eden yeni Reformer Ve Dizel Kükürt Giderme Ünitesi’nin elektrik enerjisini sağlamak amacıyla yaptırılan 32 milyon dolar değerindeki 40 megavatlık kojenerasyon ünitesi, hem yeni ünitenin, hem rafinerinin mevcut ünitelerinin güvenli ve verimli enerji kaynağı olacak.

Yeni kurulan kojenerasyon ünitesi sayesinde, Tüpraş İzmit Rafinerisi’nin elektrik üretimi de 45 megavattan 85 megavata yükselerek yüzde 88.8 oranında artmış oldu.

PETROL FİYATLARI

Törende gazetecilerin sorularını cevaplandıran Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, petrol fiyatlarındaki artışın tüm dünyayı etkilediğini, dolayısıyla Tüpraş’ın da etkilendiğini belirtti. Tüpraş’ın yıllık programının ortalama 65 dolarlık brent fiyatına göre yapıldığını da belirten Erkut, “Şu anda 76 dolar dolayında. Umarız hem bölgemizde hem de dünyada siyasi gerilimler azalır. Piyasalar da kendi düzenine girer. Beklentimiz de zaten tekrar 60-65 dolar arasına düşmesi. Bugünlerde de büyük bir gevşeme var. 76 dolarlardan 70 dolara indi. Bölgede barış bozulursa tüm ekonomileri negatif etkileyeceği kesin” dedi.

Haberin Devamı

YATIRIMLAR DEVAM EDECEK

Özelleştirmenin ardından yatırımların devam ettiğini de söyleyen Yavuz Erkut, yaklaşık 15 yıllık master plana göre yatırım yapıldığını belirterek şunları söyledi:

“Bu kapsamda motorinde kükürt giderme ile benzin ünitelerinin ihtiyacını sağlayacak elektrik üretim tesisini devreye aldık. Master plan çerçevesinde yapılan yatırımlar çerçevesinde yeni yatırımlarımız da var. Bu seneki toplam bütçemiz 390 milyon dolar civarında. Bunun 320 milyon dolarlık bölümü devam eden master plan, 70 milyon dolar da yeni yatırımlar.”

KURŞUNSUZ MOTORİNE DOĞRU

Yavuz Erkut, kurşunsuz motorin üretimi için de çalışmaların devam ettiğini, hedefin 10 ppm’lik Avrupa spesifikasyonlarına uygun olarak motorindeki kükürt oranının 1 Ocak 2009 tarihi itibarıyla tüm Türpraş rafinerelerinde ulaşılması olduğunu anlattı. Erkut bu konuda da şunları söyledi:

Haberin Devamı

“İzmir rafinerimizdeki ünitemiz devrede. Şu anda zaten 10 ppm üretecek kapasitede. İzmit Rafinerisinin üniteleri de 31 Aralık ve muhtemelen 2007’nin Ocak ayının başlarında devreye girecek. Kırıkkale Rafinerisinde de 2008 ortalarını bulacak. Biz yatırımlarımıza devam ediyoruz. Tüpraş hem performansıyla, hem çalışanlarıyla özenilen bir petrol şirketi olmayı hedeflemiş durumda. Bu çerçevede de ilk 6 aylık döneme baktığımızda her ne kadar İzmit ve İzmir Rafinerimizde önemli bakım ve onarım yaşamış olsak da, hem satış ve üretimde, hem de piyasanın talebi doğrultusunda ikmallerde planımızın üstündeyiz. Ürünleri karşılama oranımız geçtiğimiz yıllara oranla daha yüksek. Ben bu başarılı grafiğin daha da artacağına inanıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!