Tüpraş 2 milyar dolar yatıracak, fuel oil AB uyumlu ‘beyaz’a dönecek

Güncelleme Tarihi:

Tüpraş 2 milyar dolar yatıracak, fuel oil AB uyumlu ‘beyaz’a dönecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2009 00:00

Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (Tüpraş), yüksek kükürtlü fuel oili işleyerek Euro V standardında motorin ve benzin gibi beyaz ürünlere dönüştürecek Fuel Oil Dönüşüm Projesinin gerçekleştirilmesi için İspanyol Technicas Reunidas firması ile görüşmelere başladı.

Tüpraş’tan yapılan açıklamada, dünyada ve Türkiye’de son yıllarda tüketimi hızla azalan yüksek kükürtlü fuel oili işleyerek Euro V standardında motorin ve benzin gibi beyaz ürünlere dönüştürecek Fuel Oil Dönüşüm Projesi (Residuum Upgrading Project) ile ilgili olarak yapılan değerlendirmeler sonucunda, projenin gerçekleştirilmesi için İspanyol Technicas Reunidas firmasının seçildiği ve anlaşma yapmak için görüşmelere başlandığı belirtildi.
5 yılda tamamlanacak
Şirkette “5 yılda tamamlanması öngörülen projenin, yıllık 400 milyon doların üzerinde faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr (FAVÖK) yaratacağı hesaplanmaktadır” değerlendirmesi yapılırken, en gelişmiş rafineri teknolojisi ile tasarlanan, tahmini yatırım tutarının 1.8-2.0 milyar dolar aralığında olduğu vurgulandı. Proje ile Tüpraş’ta üretilen değeri düşük, yaklaşık 4.2 milyon ton siyah ürün (fuel oil, asfalt ve atmosferik dip) AB standartlarında, yaklaşık 3.5 milyon ton benzin ve motorin gibi daha değerli ve çevreci beyaz ürünlere dönüştürüleceği ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!