Tunçmatik, Japon Kyocera ile ’güneş’te büyüyecek

Güncelleme Tarihi:

Tunçmatik, Japon Kyocera ile ’güneş’te büyüyecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2008 00:00

Türkiye'de ilk olarak siyah-beyaz televizyon döneminde ürettiği TV regülatörleri ile tanınan ve "regülatör kralı" olarak anılan Tuncay Özer, ardından jeneratör üretimine girdi, Tunçmatik markası ile büyüdü.

Tuncay Özer, kendisi gibi elektronik mühendisi olan oğlu Mehmet’in geliştirdiği stratejiyle bilgisayarlar için "kesintisiz güç kaynakları" (UPS) üretmeye fokuslandı. Babasının ardından şirkette bayrağı devralan Tunçmatik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, "kesintisiz güç elektroniği"nde ürettikleri çözümlerin ardından, Japon grubu Kyocera ile işbirliğine giderek "güneş enerjisi sistemleri"nde büyüme kararı aldı.

Kyocera ile yola çıktı

Tunçmatik, yeni markası Powergie ile güneş enerjisine odaklanırken, "anahtar teslimi" projelerde Kyocera gibi bir dünya devini arkasına alıyor. Japon Kyocera, dünyada güneş panelleri ve fotovoltaikler konusunda teknolojisi, üretim kapasitesi olarak ilk 3 şirketten biri. Özer, "Kendimize ortak seçerken, konusunda böyle uzman bir kurum ile birlikte olmayı tercih ettik. Kyocera’nın Türkiye’deki iş ortağı olacağız" diye konuştu. Özer, 40 yıldır enerji alanında faaliyet gösterdiklerine dikkat çekerek şöyle devam etti:

Yunanistan 15-20 kat büyüdü

"Pazar dünyada ortalama yüzde 50 büyüyor. Önümüzde Almanya örneği var: Almanya’da geçen yıl, Türkiye’deki Keban Barajı kadar enerji üretecek ölçekte, 130 bin küçük güneş enerjisi sistemi kurdu. Almanya’da bugün 430 bin noktada bu sistem kurulu, 8 milyar dolar yatırım yapıldı. Almanya, 2-3 yılda güneşe yaptığı yatırımla iri bir nükleer tesis kapasitesini yakalıyor. Güneş enerjisini keşfetme zamanı. Enerjide bıçak sırtındayız; çünkü, kurulu kapasitenin yüzde 99.5’ini kullanır hale geldik. Türkiye bu yarışa girmeli. Komşumuz Yunanistan güneş enerjisinde yılda 15-20 kat büyüdü. Yatırımların önü açılırsa bu çıkmaz sokaktan kurtuluruz."

EPDK lisans vermiyor

TUNÇMATİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, "Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi potansiyeline sahibiz fakat lisans başvuruları geri çevriliyor. Türkiye’den çok daha az güneş alan Almanya’da yapılan kadar yatırımla Almanya’nın 3 katı güneş enerjisi üretebiliriz. Fakat yasamız bile olmadığı için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) lisans başvurularını geri çevriliyor. 100 milyon dolar yatırım yapmak isteseniz başvuru alınmıyor" diyor. Mehmet Özer, "Alman devleti Keban Barajı kadar kapasiteyi hiç yatırım yapmadan 1 yılda elde etti. Türkiye ise enerjisinin yüzde 70’ini termik santrallerle üretiyor, çevreye zarar verip, küresel ısınmayı tetikliyor" diye konuşuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!