Tüm zamanların en büyük uçağı

Güncelleme Tarihi:

Tüm zamanların en büyük uçağı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Airbus ile Boeing arasındaki rekabette yeni bir sayfa açılıyor.

A380 için 50 sipariş alan Airbus, üretime geçme kararı verdi. Boeing 747'yi geçerek dünyanın en büyük uçağı unvanını alacak süper jumbo, 555 koltuk kapasitesinde. Ayrıca sinema ve cimnastik salonu gibi sosyal mekanlar yaratılması amacıyla çok geniş alanlara sahip bulunuyor.

AVRUPA havacılık endüstrisi, tüm zamanların en büyük uçağı A380'nin üretimi için start vererek Amerikan Boeing şirketi ile giriştiği rekabetinde bir adım öne geçti. Airbus Yönetim Kurulu, önceki gün Fransa'nın Toulouse kentindeki merkezinde yaptığı toplantıda, 10.7 milyar dolarlık süper jumbo projesini başlatmak için düğmeye basma kararı aldı. Adı son ana kadar gizli tutulan ve A3XX diye anılan A380, 555 koltuk kapasitesiyle, bugüne kadar dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Boeing 747'yi geçecek.

Airbus yetkililerinin dev transatlantiklerle kıyasladığı, çift katlı A380'de çok geniş mekanlar bulunuyor. Dileyen havayolu şirketi, bu alanlara cimnastik salonu, gazino ve sinema gibi yaptırabilecek.

Airbus'un yüzde 80'lik hissesine sahip olan European Aeronautic Defense and Space Company'nin (EADS) eşbaşkanlarından Jean-Luc Lagardere, A380 için 50 kesin sipariş aldıklarını, 42 siparişin de opsiyonlu durumda bulunduğunu bildirdi.

Haksız rekabet var

A380 ile Boeing 747 arasındaki rekabet, ABD Başkanı Bill Clinton ile Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın geçen pazartesi günü Beyaz Saray'da yaptıkları görüşmede de gündeme geldi. Clinton, Airbus uçaklarının Avrupa hükümetleri tarafından sübvanse edilen kredilerle üretilmesinin haksız rekabete yol açtığını söyledi. Ancak Airbus'ın CEO'su Noel Forgeard, sübvansiyon aldıkları iddiasını reddetti ve devletten aldıkları kredileri eksiksiz geri ödediklerini söyledi.

Kimler sipariş verdi

Avustralya havayolu şirketi Qantas, 12 uçakla en büyük siparişi veren firma oldu. Qantas, 40 yıldır Boeing müşterisiydi.

Virgin Atlantic Airways, 6 sipariş verdi, ama hepsi opsiyonlu.

Singapore Airlines

Air France

Emirates

International LeaseFinance Corp.

Alman Lufthansa ve İngiliz British Airways sipariş için görüşmeler yürütüyor.

Riskli üretim

Airbus firması, A380 adını verdiği dev yolcu uçağı ile çok yüksek bir ticari risk aldı. Dünyada bu kadar büyük yolcu uçağı için yeterli pazar olup olmadığı tartışmaları hálá sürüyor. Aynı anda bir havayolu şirketinin bir noktadan diğerine, aynı saatte 500'den fazla yolcu bulup bulamayacağı konusunda ciddi endişeler var. Airbus ise pazardaki tek rakibi Boeing'in 747-400 uçağı karşısına dev bir uçakla çıkarak rüştünü ispat için bu büyük riski göze almış görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!