Tulip: Gayrimenkul yatırım bankacılığı gibi

Güncelleme Tarihi:

Tulip: Gayrimenkul yatırım bankacılığı gibi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2010 00:00

Gayrimenkul sektöründe 111 yıllık deneyime sahip Hollanda merkezli Van Herk Group ve Panagro’nın ortaklığıyla 2006’da Türkiye’de kurulan Tulip Gayrimenkul, Ispartakule’de yapımını sürdürdüğü Tulip Turkuaz’ın ardından Tulip Towers ve Tulip360 projelerine hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Bir çok konut projesinde, ‘banka kredisi yok’ denilmesini doğru bulmadıklarını ifade eden Tulip Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Mertoğlu, “Piyasada banka kredileriyle çalışan firma çok az. Müteahhit kredisiyle işler çevrilmeye çalışılıyor. Ortada tüketiciyi güvence altına alacak bir garanti yok” uyarısında bulundu. Mertoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gayrimenkul bir çeşit yatırım bankacılığıdır. Banka kredileri önemli, çünkü banka tüketiciye kefil oluyor. İnşaat sektörü katma değeri çok yüksek bir alan. Tüketici banka kredisi ile alınabilen projelere itibar etmeli. Çünkü, banka tüm riskleri değerlendirip, kefil oluyor.”
Şov-business değil
Türkiye’de 700’e yakın markalı konut projesi ve kriz öncesinde 20-30 şirketin yürüttüğü projeler olduğuna değinen Mertoğlu, “Şimdi bu 10-12 firmaya düştü. Nitelikli konutu kolay ve yaratıcı ödeme seçenekleriyle sunmak lazım. Firmaların öz sermayesi uygun olmalı. Firma sayısı azaldı, çünkü her proje kendi nakit akışıyla gitmeli. Pazarlanan konutların bedeliyle, başka proje finanse etmeyeceksin” dedi. Mertoğlu gayrimenkulun ciddi iş olduğunu “Bu show-business (şov işi) değil” sözleriyle vurguladı.  Tulip Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Burak Erten de,  “2010 yılında rezidans ve AVM’den oluşan Tulip Towers projesiyle Esenyurt’ta yapımına başlanan 2 bin 400 konutluk Tulip360 projesine ağırlık vereceğiz. Bahçeşehir Ispartakule’de inşa edilecek rezidans ve AVM projesi TulipTowers’ın Eylül ayında satışa çıkmasını planlıyoruz. Esenyurt’ta Tulip360 projesi için de 270 Milyon TL’lik yatırım gerçekleştireceğiz.”

Haberin Devamı

Türkiye 10 yıl sonra 400 milyar dolara ulaşır

TÜRKİYE inşaat sektörünün 2008 ve 2009 yıllarında küçüldüğünü hatırlatan Burak Erten şu tespitlerde bulundu: “2009 ikinci çeyrekte ekonominin yüzde 7.9 küçülmesine karşın inşaat sektörü üç katı oranında, yani yüzde 21.4 küçüldü. Türkiye’de kullandırılan toplam konut kredisi stoku 2009 yılı başında 36 milyar TL iken, 2010 yılı başında 43 milyar TL’ye yaklaştı. Türkiye’de gayrimenkulün önümüzdeki 10 yıl içinde 400 milyar dolara çıkması öngörülüyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!