Tüketicinin Erkan Abisi

Güncelleme Tarihi:

Tüketicinin Erkan Abisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Internet avcılarının oyunu bozuldu

Internet'te Türk şirketlerinin isim haklarını kendi üzerlerine tescil ettirip, daha sonra da şirketlerden 5 bin-10 bin dolar kira talep eden korsanların oyunu tutmadı. Tescil işlemlerini gerçekleştiren Internic, isimleri korsanların elinden alıp, gerçek hak sahiplerine vermeye başladı.

Internet'te web sitesi oluşturabilecek Türk şirketlerinin isim haklarını Amerika'da kendi üzerlerine tescil ettiren Internet avcılarının zengin olma hayalleri kursaklarında kaldı. Markalarının Internet tescilini isim avcılarına kaptıranlar şimdi, isimlerini geri alabiliyor. Böylece, şirketlerden 5 bin ile 10 bin dolar arasında kira bedeli talep eden Internet avcılarının oyunu da bozulmuş oluyor.

HUKUKU VAR

Arkadaşımız Zeliha Aslan, ‘‘Şirketinizi Internet avcılarına kaptırmayın’’ başlığıyla yayınladığımız haberle ilgili olarak İstanbul.Com İnteraktif Reklamcılık ve Elektronik Yayıncılık Pazarlama Şirketi'nin Genel Müdürü Metin Karaşahin'le görüştü. Karaşahin, Internet'in başıboş bir pazar olmadığına dikkat çekerek, ‘‘Internet'in ulusu yok ama bir hukuğu var. Bu nedenle tüketiciler, Internet'te tamamen savunmasız değil’’ dedi. Markasını Internet korsanlarına kaptıranlar için Internet dünyasının sona ermediğini de vurgulayan Karaşahin, markalarının tescilini kendilerinde olduğunu kanıtlayabilen herkesin korsanların elinden Internet tescilini de kolaylıkla alabileceğini iddia etti. Internet'te marka tescil mercii olan Internic'in, marka haklarını kanıtlayanların adını korsanların elinden alarak, gerçek hak sahiplerine verdiğini söyledi.

PAZARLIK YAPMAYIN

Tüketicileri korsanlarla pazarlığa girmemeleri konusunda da uyaran Karaşahin, ‘‘Markanın kendinize ait olduğunu belgeleyebiliyorsanız, kimse Internet'te sizin markanıza sahip olmanızı engelleyemez. Gerekli işlemleri yerine getirdikten sonra markanızı korsanların elinden alabilirsiniz. Üstelik korsanların talep ettiği binlerce doları ödemeden işlem masrafını karşılayarak Internet markanıza sahip olabilirsiniz. Ancak, ‘isim tacirleri' değil de, sizinkiyle aynı adı taşıyan bir başka şirket isim hakkını aldıysa bu durumda problem çözülemiyor. Internet'te benzer isimli firmalardan ancak ilk başvuran tescilli isim sahibi olabiliyor. Sonradan başvuranların şansı kalmıyor. Bunun için, hemen kullanmasalar da şirketlerin bir an önce kendi isimlerini Internet'te tescil ettirmelerinde yarar var.’’

Internet’te hangi ismi kim almış?

SüperOnline/Murat Akman: Beymen, İzocam, THY, Hürriyet, Milliyet, Raks, Cine5, Garanti, Eczacıbaşı, Efes Pilsen, Arçelik, Varan, Pınar, Şişe Cam, Kentbank, Emlak

Dr. Mehmet Kahevci: Akbank, Show TV, Profilo, Esbank, İhlas, Alarko, Cankurtaran, Doğan, Enka, Toprak, Transtürk, Tüpraş, Vakıf, Yaşar, Nergis, Çukurova, İktisat, Merko, Ulusoy, Feniş, Vestel, Ülker, Tekel, Mutlu, Uki, Ziraat.

Conwise Engineering Ltd. / Lam Chi-Man: İşbank, Türkbank, Dışbank, Demirbank.

Theta Media Production: Eximbank.

A and D İstanbul AŞ / Erdoğan Batur: Demirdöküm.

WCVK İnternational / Yikram Kulkarni: Garantibank.

Netiket/B. Mesut Türkoğlu: Turyap, Emlakbank, Vakıfbank.

Vedat Dilber: Doğuş, Osmanlı.

Doğan Levent Gözet: Sabancı.

Mustafa Kızılsoley: Sümerbank

Rıfat Görener: STFA

Kırılan eşyanın sorumlusu kim?

Havayolu şirketleri, hem kendilerine teslim edilen bagajlara gerekli özeni göstermeyip gelişi güzel taşıyorlar, hem de içindeki eşya kırılırsa sorumluluk kabul etmiyorlar. Sorumluluğu kabul etmeme gerekçesi olarak da müşterilere verilen bagaj makbuzlarının üzerindeki uyarı yazısını gösteriyorlar.

Müfide Turgut, Almanya'dan aldığı porselen takımını dönüşte uçakta kırılır diye yanına almak istemiş. Ancak İstanbul Hava Yolları yetkilisi bunu kabul etmemiş. Paketin üzerine kırılacak eşya etiketi yapıştırılıp bagaja verilmiş. Ne var ki, İstanbul'a gelindiğinde bagajdan valizi yırtılmış ve içerisindeki tüm takım kırık olarak çıkmış. Hemen gerekli işlemler yapılmış. İstanbul Hava Yolları'ndan valiz için sadece 10 dolar ödeneceğini söylenince Müfide Turgut bunu kabul etmeyip Tüketici Hakem Heyeti'ne müracaat etmiş. Heyet de ayıplı hizmet nedeniyle tüketiciye ait eşyaların aynen iadesi veya bedelinin ödenmesi gerektiğine karar vermiş. Fakat İstanbul Hava Yolları bu karara da uymamış.

Konuyla ilgili olarak İstanbul Hava Yolları'yla görüştük. İstanbul Hava Yolları yetkilileri, Turgut'un valizinin yanında taşımaya uygun olmadığını belirterek şunları söylediler: ‘‘Valizin ebadı uluslararası havacılık kurallarına göre limitin üzerindeydi. Diğer yolcularımızın uçuş emniyetini engellemesi söz konusu olduğundan normal bagaj işlemi yapılarak valiz uçağın kargo bölümüne yüklendi . Havayolu yolcularının binlerce bavulu içerisinde ne olduğunun bilinmesi mümkün değil. Düzgün ve sağlam paket yapmak yolcunun sorumluluğunda. Ayrıca bu konu yolcu bileti ve bagaj makbuzlarının üzerinde ‘kayıtlı bagaj içerisindeki kırılabilir, bozulabilir, değerli maddeler ve önemli evrakların taşınmış olmasından veya kaybolmasından sorumlu değildir' şeklinde açıkça beyan ediliyor’’

Şirketlerden tüketicilere

YURTİÇİ KARGO evrak, dosya, döküman ve 1 kg kadar ağırlıkta küçük paketlerin, ambalaj malzemelerinin yırtılması, delinmesi, ıslanması gibi olumsuz etkilere karşı daha güvenli taşınabilmeleri için uluslararası standartlarda dosya poşetleri oluşturdu

CARREFOUR'un ‘‘Elektronik Festivali‘‘ kampanyası çercevesinde yapılan çekilişte, Renault Twingo otomobil ve çeşitli armağanlar kazananlar belirlendi. Carrefour'dan 5 milyon liralık alışveriş yapan herkes çekilişe katılma şansına sahip oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencisi Başak Işın, Renault Twingo'nun sahibi oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!