TÜİK: En yüksek yeterlilik incirde

Güncelleme Tarihi:

TÜİK: En yüksek yeterlilik incirde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2016 11:02

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), en yüksek yeterlilik derecesinin yüzde yüzde 720,6 ile incirde gerçekleştiğini açıkladı.

Haberin Devamı

TÜİK, ‘Bitkisel Ürün Denge Tabloları; Meyveler, Sert Kabuklular ve İçecek Bitkileri 2014-2015’ verilerini açıkladı. Buna göre, sert kabuklu meyvelerde, 2014-2015 piyasa döneminde en yüksek yeterlilik derecesi yüzde 523 ile fındıkta gerçekleşti. Sert kabuklular grubunda yer alan ve kendine yeterli olan diğer ürünler ise yüzde 120 ile kestane ve yüzde 106,7 ile antep fıstığı oldu.

Turunçgiller grubunda yer alan meyvelerin tamamında kendine yeterliliğin olduğu görülmektedir. Greyfurdun yeterlilik derecesi yüzde 297,3 olurken, limon yüzde 261,9, mandalina yüzde 235,1 ve portakal yüzde 118,2 olarak gerçekleşti.

Diğer meyveler grubunda yer alan, kendine yeterliliğin oldukça yüksek olduğu ürünlerden incirin yeterlilik derecesi yüzde 720,6, kayısının yüzde 525,8, narın yüzde 158,7, üzümün yüze 145,8, elmanın yüzde 130,7 ve muzun yüzde 53,1 olarak gerçekleşti.

Toplam çay arzının büyük bir kısmı kendi üretimimizden karşılanmakta olup, çayın yeterlilik derecesi yüzde 99,8 oldu.

SEBZEDE EN YÜKSEK YETERLİLİK TAZE SOĞANDA

TÜİK, ‘Bitkisel Ürün Denge Tabloları; Sebzeler, 2014-2015’ verilerini açıkladı. Buna göre, toplam sebze ürünlerinde, 2014-2015 piyasa döneminde yurt içi üretimin, yurt içi talebi karşılama derecesi yüzde 106,7 olarak gerçekleşti. Toplam sebze arzının büyük bir kısmı yurt içinde tüketilirken sadece yüzde 6,6’lık bölümü ihraç edildi.

Kök ve yumru sebzeler grubundan taze soğan yüzde 126,2 ile en yüksek yeterlilik derecesine sahip iken bunu yüzde 107,7 ile havuç ve yüzde 104,5 ile kuru soğan izledi.

Meyvesi için yetiştirilen sebzeler grubunda, toplam sebze üretiminde en büyük paya sahip domatesin yeterlilik derecesi yüzde 110,8 olarak gerçekleşti. Bunu yüzde 109,1 ile hıyar, yüzde 108,4 ile biber takip etti.

Baklagil sebzeleri grubunda, yeterlilik derecesi baklada yüzde 102 ve bezelyede yüzde 101,2 iken en düşük yeterlilik derecesi yüzde 100,3 ile taze fasulyede gerçekleşti.

BAKMADAN GEÇME!