TÜGİK, bu yıl 26 bin kişiyi daha istihdam edecek

Güncelleme Tarihi:

TÜGİK, bu yıl 26 bin kişiyi daha istihdam edecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2010 15:29

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TOBB'a söylediği, “Her biriniz bir işçi alsa 1 milyon 300 bin işçi eder” önerisine karşılık, TÜGİK üyelerinin ilave istihdamla 26 bin kişiyi daha işe alacaklarını açıkladı.

Erkan Güral, Hilton Otelde düzenlediği basın toplantısında, “TÜGİK İstihdamı Artırma Projesi” ve bu proje çerçevesinde sağlacakları ilave istihdam imkanlarına ilişkin bilgi verdi.

TÜGİK'in 3 Eylül 2004 tarihinde kurulduğunu belirten Güral, konfederasyonun çatısı altında 7 federasyon ve bu federasyonlara bağlı 68 Genç İş Adamı Derneği (GİAD) yer aldığını, Kuzey Kıbrıs Genç İş Adamları Derneğinin de üyeleri olduğunu anlattı.

Güral, “GİAD'larımıza bağlı 6 bin 600 üyemizle, 65 milyar doları aşan konsolide ciromuzla sağladığımız 250 bin kişilik istihdamla TÜGİK ailesi gerçek anlamda bir ekonomik güçtür” dedi.

TÜGİK olarak toplumsal sorumluluk çerçevesinde “TÜGİK İstihdamı Artırma Projesi”ni hayata geçirmek için çalışma yaptıklarını belirten Güral, “İstihdamın tarımdan sanayi ve hizmet sektörüne kayması sürecini hızlı bir şekilde yaşayan Türkiye maruz kaldığı ekonomik krizlerin de etkisiyle zaman zaman işsizliğin yol açtığı tehditlere açık hale gelebilmektedir. Bizler Türkiye'nin istihdam ve işsizlik sorununu çözmeden, ekonomi ve demokrasi alanlarındaki hedeflerine doğru yürüyüşünü sürdüremeyeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

“ÖZEL SEKTÖR SORUMLULUK ALMALI”

Güral, “Türkiye'de işsizlik çözülemez, hep böyle devam eder” ve “İşsizliği çözmek, istihdam yaratmak devletin işidir” düşüncesine katılmadıklarını, Türkiye'nin istihdam verilerinin, istihdam rakamlarının bunun tam tersini söylediğini anlatarak, şöyle konuştu:

“2009 yılı sonu itibariyle kamuda istihdam edilenlerin toplam istihdam içindeki payı sadece yüzde 14'tür. Halen Türkiye'deki toplam istihdamın yani 22 milyon civarındaki toplam çalışanın yaklaşık 3 milyonu kamu kurumlarında, belediyelerde ve diğer kamu teşebbüslerinde çalışmaktadır. Geri kalan yüzde 86'lık kısım, yani 19 milyon kişinin istihdamını ise özel sektör ve kendi adına çalışanlar gerçekleştirmektedir. Bu rakamlar genel ekonomi içinde özel sektörün, girişimcinin ve yatırımın temel aktör olduğunu göstermesi bakımından son derece anlamlıdır. Dolayısıyla ekonomik sorunlardan öncelikle ve en üst düzeyde etkilenen özel sektör bunların çözümünde de öncelikle ve en üst düzeyde inisiyatif ve sorumluluk almak durumundadır.”

YIL SONUNA KADAR 26 BİN İLAVE İSTİHDAM

“TÜGİK İstihdamı Artırma Projesi” çerçevesinde federasyon başkanları, işadamı dernekleri başkan ve yöneticileri ve üyeleriyle birlikte bir çalışma, projeksiyon gerçekleştirdiklerini kaydeden Güral, bu yıl sonuna yani 31 Aralık 2010 tarihine kadar TÜGİK üyelerinin mevcut istihdamlarına ilave olarak, “kaç kişiyi daha, şartlarını zorlayarak istihdam edebileceklerini” araştırdıklarını anlattı.

TÜGİK ailesinin her ferdinin projeye samimiyetle yaklaştığını ve imkanlarını gözden geçirdiğini belirten Güral, çalışma sonucunda geldikleri noktanın beklentilerinin üzerinde olduğunu söyledi.
Güral, “TÜGİK üyesi genç iş adamları bu yıl sonun
a kadar 26 bin kişiyi daha ilave istihdamla işe alacaklarını belirtmişlerdir. 26 bin rakamı son derece önemli bir rakamdır. Türkiye şartlarında orta ölçekli bir ilçenin nüfusu kadar ilave istihdam yaratılacağı anlamını taşımaktadır” diye konuştu.

Söz konusu istihdam rakamını ekonomideki olumlu gelişmelere paralel olarak daha yükseğe çıkarmayı amaçladıklarını dile getiren Güral, “TÜGİK İstihdamı Artırma Projesi her türlü siyasi mülahazanın üzerinde bir projedir. Bizler politikacı değiliz. İş adamıyız, girişimciyiz. Girişimciler olarak Türkiye ekonomisinin en önemli unsurlarıyız. Bu yüzden üretmekten, çalışmaktan ve istihdamı artırmaktan kaçma lüksüne sahip değiliz. TÜGİK üyeleri olarak istihdamın artırılması adına elimizden geleni fazlasıyla yapmaya hazırız” diye konuştu.

HER ÜYE 4 İLAVE

Güral, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin “Bir iş adamı örgütünden artı 1 ilave istihdama bile 'hayır' yanıtı gelirken, siz ise 'ortalama her üyeye artı 4 ilave istihdam' diyorsunuz” sözleri üzerine Güral, 6 bin 600 üyeleri bulunduğunu anımsatarak, şunları söyledi:
“Bire 4 gibi bir rakam bir yarış çerçevesinde çıkardığımız bir sonuç değil.

Hepimiz iş adamıyız, hepimiz ülkemiz için çalışıyoruz. Konu ülkemiz olduğunda farklı bakış açılarına sahip olmamız söz konusu değil. Hepimizin tek amacı var. Bir kişiye daha fazla istihdam sağlayabilmek.”

“Başbakanın önerisinin bu projenizde, çalışmalarınızda etkisi var mı?” şeklindeki soruyu ise Güral, “Var. 'Hayır' demek samimi bir cevap olmaz. Hepimizin ortak amacı ülkemize hizmet. Olaya bakış açımız bu olduğu için işsizlik sorununun ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Çalışmalarımızı bu çerçevede yapıyoruz. Birbirimizin iyi örneklerini almaya çalışıyoruz” yanıtını verdi.

Güral, moralleri, motivasyonları yerinde olduğu sürece bu rakamların zor rakamlar olmadığını, hedeflenen rakamların ötesine gidebileceklerini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!