TÜGİAD: En büyük sorun işsizlik

Güncelleme Tarihi:

TÜGİAD: En büyük sorun işsizlik
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2005 16:08

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) üyeleri, ekonominin en önemli sorunu olarak işsizliği görüyor. TÜGİAD üyeleri AB üyeliği için bazı kaygılar duyarken TL'yi aşırı değerli buluyor.

Haberin Devamı

TÜGİAD anketinin sonuçları bir rapor halinde açıklandı. TÜGİAD üyeleri arasında düzenlenen anket sonuçları baz alınarak hazırlanan ”2005 Yılı Beklentileri ve Bu Beklentiler Doğrultusunda Değerlendirmeler Raporu”na göre, TÜGİAD üyeleri, 2005 yılı için genel olarak olumlu beklentiler içindeler.

Ankete katılan genç girişimcilerin yüzde 18'lik bölümü, Türk ekonomisinin en önemli sorunu olarak işsizliği gösterirken, diğer önemli sorunlar da sırasıyla kayıt dışı ekonomi, bütçe ve kamu kesimi borçlanma gereğinin yüksekliği, yolsuzluk ve rüşvet ile yüksek faizler olarak sıralandı.

Ankette ortaya çıkan çarpıcı sonuçlardan biri ise TÜGİAD üyelerinin AB üyeliği için bazı kaygılarının ortaya çıkması oldu. Anketten çıkan bir başka sonuç da, genç girişimcilerin, Türkiye-ABD arasındaki ilişkilerin özellikle Irak savaşından sonra girdiği soğuma ve belirsizlik eğiliminin süreceği yolunda görüş bildirmeleri oldu.

Haberin Devamı

TÜGİAD üyeleri, Türkiye'nin son yıllarda siyasi ve ekonomik alanda sağlamaya çalıştığı istikrarın önündeki en önemli tehdidin dış kaynaklı olabileceği endişesini de taşıyor.

"TL AŞIRI DEĞERLİ"

“IMF ile yeni bir stand-by gerekli” görüşünü taşıyan üyelerin oranı yüzde 86.3 olarak belirlenirken, “TL aşırı değerli mi?” sorusuna verilen yanıtların yüzde 68.1'ini “aşırı değerli” yanıtı oluşturdu.

Ankette, “Yabancı yatırımlar niye az?” sorusuna verilen yanıtlar arasında, “Vergi ve kesintiler çok yüksek” yanıtı yüzde 18.3, ”Mevzuatın çok sık değişmesi” yüzde 15.9, “Kredi sıkıntısı, yüksek faiz” yüzde 11.0, “Teşvik politikasındaki yanlışlık” yüzde 11.0, ”Bürokrasinin çok fazla olması” yüzde 9.8'lik oranı oluşturdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!