Piyasaların 'Trump' tepkisi: Dolar, euro rekor kırdı, borsalar sert geriledi

Güncelleme Tarihi:

Piyasaların Trump tepkisi: Dolar, euro rekor kırdı, borsalar sert geriledi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2016 05:42

Dolar/TL ABD'de seçimlerin tahminlerin aksine Trump'ın başkan seçilmesiyle piyasada tarihi zirve olan 3.30'u gördükten sonra güne 3.22 seviyesinden başladı. Euro/TL, 3,6250 seviyesini görerek rekorunu yeniledi. Borsa İstanbul, güne yüzde 2.37 düşüş ile başladı. Altının ons fiyatı, yüzde 5 değer kazanarak 1.340 dolar sınırına kadar yükseldi.

Haberin Devamı

Dolar/TL ABD başkanlık seçimlerinde tahminlerin aksine Donald Trump'ın başkanlığa doğru ilerlemesiyle illikit piyasada tarihi zirve olan 3.30'u gördükten sonra hacimlerin artmasıyla 3.20'nin altında seyrediyor.

Dün 3.1850 ile rekorunu yenileyen, ardından Türkiye piyasalarının kapanış saatlerinde 3.17 civarında işlem gören dolar/TL bu sabaha karşı Trump'ın seçimleri kazanma ihtimali ile illikit işlemlerde yeni zirve olan 3.30'u test etti. Piyasada hacimlerin toparlanmasıyla yönünü aşağı çeviren dolar/TL saat 17.39 itibari ile bankalararası piyasada 3.2115 seviyesinden işlem görüyor.

Öte yandan 10 yıllık gösterge tahvil getirisi ise yaklaşık 15 puanlık artışla yüzde 10.50'ye kadar yükseldi.

Piyasaların Trump tepkisi: Dolar, euro rekor kırdı, borsalar sert geriledi

 

Haberin Devamı

EURO REKOR KIRDI

Euro/TL'de illikit piyasalarda 3.6862 seviyesini görerek rekor kırdı. Kur, saat 17.39 itibari ile 3.5267 seviyesinden işlem gördü.

TRUMP GELDİ PİYASALAR ÇÖKTÜ

Işık Fx Başanalist’i Gizmen Nalbantlı “Trump’ın başkan olmasının yaratacağı politik belirsizlik güvenli varlık talebini ciddi şekilde artırdı. Altın, yen ve hazine tahvilleri değer kazanırken, endekslerde ciddi satış görülüyor. Meksika pesosu, son sekiz yılın en sert düşüşünü göstererek tarihinin en düşük seviyesine gerilerken, Türk Lirası tüm zamanların en düşük seviyesine indi. Güney Afrika randında da durum pek farklı değil” dedi. Nalbantlı şöyle devam etti:

“Trump’ın başka bir etkisi de petrol fiyatlarında oldu. Trump’ın hem kaya gazı üreticilerini destekleme sözü hem de Kanada ile yapılması beklenen petrol sevkiyat anlaşmasının etkisiyle, küresel arz endişelerini tetiklemek suretiyle petrol fiyatlarındaki düşüş devam edebilir.

Şuanda piyasada ciddi bir belirsizlik var. Kur tarafında gece saatlerinde 3.30 görüldü. Şuanda 3.20’nin hemen altındayız. Genel olarak orta vadede kurda yükselişin devamını bekliyorum. Düşüşlerde alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. 3.18-3.20 bölgesi önemli. Kısa vadeli trend desteğimiz ise 3.1280 seviyesinde. Bu seviyenin altında bir hareket beklemiyorum. Orta vadede yeniden 3.35 ve 3.50 seviyeleri hedef olmaya devam ediyor. Günün kazananı ise gram altın oldu. 140 TL seviyesine doğru yükseliş devam edebilir”

Haberin Devamı

PİYASALAR KORKUYU FİYATLIYOR

XTB Menkul Araştırma Müdürü Arzu Toktay, “Piyasalar üzerindeki korkuyu iki iş günü içinde atacak ve 10 Kasım’daki fiyatlamalar daha sağlıklı olacak. Amerikan halkı değişimi istediyse hem kongrede hem senatoda üstünlük sağlayan Cumhuriyetçilerin 2017 yılına hızlı bir icraat ile gireceğini düşünüyoruz. Öte yanda Amerika Dünya’da söz sahibi olmak istiyorsa, her şeyden önce ekonomik anlamda güçlü olmalı. Dolayısı ile hükümetin FED başta olmak üzere kurumlar arası ilişkilerinde ve faiz politikasında geçmişte yapılanları silip atacağı bir süreç beklemiyoruz” şeklinde belirtti. Toktay şöyle devam etti:

İçeriye dönersek, Trump duyarlı para birimleri arasında sayılan Türk Lirası değer kaybediyor. Seçim sonuçlarının açıklanmaya başlaması ile 3,2929 seviyesine yükselen Dolar/TL paritesi “güçlü yukarı yönlü” hareket içerisinde kısa bir aşağı yönlü düzeltme yapabilir. Bugün için parite 3,20’nin altında kalıcı olmayabilir ancak hafta sonuna doğru Dolar/TL seçim öncesi seviyelerde 3,15-3,17 arası denge seviyesi diyebiliriz. Euro/TL paritesi döviz piyasasında Euro’nun değer kazanmasına bağlı olarak daha hızlı bir yükseliş kaydetti ve sepet kur yüzde 3 üzerinde yükseldi. Piyasalarda korkunun yerini sükûnete bırakması ile Euro/TL’de denge seviyesini 3,54 civarında bekliyoruz. Neticede küresel piyasalar çalkalanırken Türk Lirası için daha güçlü bir gelecek temenni olmaktan öteye gidemiyor.

Haberin Devamı

MEKSİKA PESOSU DİBE VURDU

ABD'de Donald Trump'ın başkan seçilmesi en çok Meksika para birimini vurdu. Meksika pesosu yüzde 11'e yakın kayıpla 20'li seviyelere inerek dip yaptı. Peso böylece Trump'ın piyasalarda yarattığı depremden en çok etkilenen para birimi oldu.

Trump’ın Meksika’dan kaçak girişlerin önüne geçmek için sınıra duvar projesi kampanyaya böyle yansımıştı.

Donald Trump'ın başkan olması durumunda Meksika sınırına gerçek bir duvar öreceklerini açıklaması nedeniyle peso özellikle son bir ayda dalgalı bir seyir izledi.

Trump'ın Meksika'yı önemli bir ihracat merkezi haline getiren ticaret anlaşmasını gözden geçireceği vaadinde bulunmasıyla pesoda değer kayıpları hızlandı.

Haberin Devamı

BORSA İSTANBUL SERT GERİLEDİ

Borsa İstanbul 100 endeksi güne 2,37 düşüşle 74 bin 561 puandan başladı. Endeks ilerleyen saatlerde kayıplarını geri alarak günü 158 puanlık düşüşle 76 bin 208 puandan tamamladı. Hisse senetleri ortalama yüzde 0,21 oranında değer kaybetti.

AVRUPA BORSALARI ÇAKILDI

Avrupa borsaları güne, Cumhuriyetçi Partinin adayı Donald Trump'ın ABD’nin 45’inci başkanı seçilmesinin ardından yoğun satışlarla başladı Açılışın ardından gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 2,2 azalışla 327,52 puan, Londra'da FTSE-100 endeksi yüzde 1,6 değer kaybederek 6.700,11 puan oldu.

Frankfurt'ta DAX endeksi yüzde 2,9 düşüşle 10.182,57 puana, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 2,4 değer kaybederek 16.402,46 puana, Paris'te CAC 40 endeksi yüzde 3 azalarak 4.346,59 puana, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 3,9 azalışla 8.588,40 puana geriledi. 

Haberin Devamı

Analistler, ABD'nin yeni başkanı olan Donald Trump'ın seçim kampanyasındaki söylemlerinin ekonomi ve politikadaki belirsizlikleri artırdığını, bunun da piyasalarda panik havasına neden olduğunu kaydediyor. Trump'ın yapacağı açıklama ve icraatların bundan sonraki süreçte piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olacağını ifade eden analistler, ABD Merkez Bankasının (Fed) aralık ayında faizleri artıracağı yönündeki beklentilerin azaldığını, bunun da doların diğer gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kaybetmesine neden olduğunu dile getiriyor.

Ayrıca bugün Avro Bölgesinde Avrupa Komisyonu ekonomi tahminleri, İngiltere dış ticaret dengesi, ABD'de ise MBA Mortgage başvuruları, toptan eşya stok ve satışları takip edilecek.

ASYA BORSALARI SERT DÜŞTÜ

Japon yeni dolar karşısında güçlenirken, dolar/yen paritesi 101,197 ile 30 Eylül'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Japonya'da Nikkei endeksi ise 16.111 puanla 3 ayın en düşük seviyesine gerilemesi sonrasında günü yüzde 5,4'lük değer kaybıyla 16.251,54 puandan kapattı.

Güney Kore'de Kospi endeksi 2 bin puanın altına inerken, günü yüzde 2,5 düşüşle 1.954,06 puandan tamamladı.

Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 azalışla 3.139,24 puanda, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 2,9 düşüşle 26.786,27 puanda ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 3,3 gerilemeyle 22.164,76 puanda bulunuyor.

TRUMP'IN ZAFERİNE RAĞMEN RUS PİYASALARI DÜŞÜŞTE

Rusya yanlısı açıklamalarına rağmen petroldeki düşüş nedeniyle Trump'ın zaferi Rusya piyasalarında olumsuz etki yarattı.

ABD'de düzenlenen 58'inci başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti adayı Trump'ın başkan seçilmesiyle, Rusya’da borsalar ve Rus rublesi günü değer kayıplarıyla açtı.

Petrol fiyatlarının da yüzde 3,5’e varan kayıplarla ağustos ayı seviyeleri olan varil başına 44,5 dolarlık fiyatlara gerilemesiyle, Rus rublesi dolar karşısında 64,01 bandına gelirken, avro karşısında 30 Eylül’den beri en düşük seviye olan 71,65 bandına geriledi.

Rusya'nın dolar bazlı işlem yapan RTS endeksi güne yüzde 0,9’luk kayıpla 959,93 puana, Moskova Borsası (MICEX) endeksi de yüzde 1,31’lik kayıpla 1950,16 puana düşerek başladı.

Analistler, Rusya’da piyasaların ABD seçimlerinden çok petrol fiyatlarına odaklandığını, 30 Kasım’da düzenlenecek OPEC toplantısından da üretimi dondurmaya yönelik bir anlaşma çıkmaması halinde de rublenin dolar karşısında 67-69 bandına kadar gerileyebileceğini belirtiyor. 
Trump seçim kampanyasında, Rusya ile ilişkilerin olumlu yönde geliştirilmesi konusunda açıklamalarda bulunmuş, Rus medyasında da ağırlıklı olarak Trump'ı ön plana çıkaran haberler yayınlanmıştı. 

PİYASALARDA ENDİŞE YAŞANIYOR

Uluslararası ilişkiler, ticaret ve sosyal alanda sıradışı politikalar izleyeceğinin ipucunu veren ve rakibine kıyasla daha deneyimsiz olan Trump, getirmesi muhtemel belirsizlik nedeniyle piyasalarda endişe yaratıyor.

Piyasaların Trump tepkisi: Dolar, euro rekor kırdı, borsalar sert geriledi

ALTIN FIRLADI

Altın fiyatları da Cumhuriyetçi partinin adayı Donald Trump'ın seçim sonuçlarında önde gitmesiyle birlikte Haziran ayından bu yana en keskin artışı kaydetti. Güvenli liman arayışları ile altının onsu yüzde 5 değer kazanarak 1.340 dolar sınırına kadar yükseldi. Bu seviyenin görülmesi sonrasında düşüşe geçen altının ons fiyatı saat 17:41 itibariyle 1297 dolar seviyelerinden işlem gördü.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!