Trafikte 250 milyon liralık ‘takip’teyiz

Güncelleme Tarihi:

Trafikte 250 milyon liralık ‘takip’teyiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2012 00:00

Türkiye’de son 5 yılda kullanımı yaygınlaşan ‘araç takip sistemleri’ 400 bin araca girdi. Bu da 250 milyon liralık bir pazar anlamına geliyor.

Haberin Devamı

SON yıllarda yaygınlaşan ‘araç takip sistemleri’ yaklaşık 400 bin araca girmiş durumda. Araçların amaç dışı kullanımının engellenmesi, araç içindeki ürünlerin gideceği yere daha sağlıklı ulaştırılması, benzin tasarrufu ve trafik cezalarının azaltılması için kullanılan bu cihazlarla ilgili pazar, son 5 yıl için yüzde 200’e yakın büyüdü. Türkiye’deki yaklaşık 8 milyon ticari aracın sadece 400 bininde kullanılan araç takip sistemleri 2011 yılı sonunda 220 milyon TL’lik bir pazar olmuştu. Bu yıl sonunda rakam 250 milyon liraya çıkıyor.

Tek merkezden kontrol

Araç takip sistemleri birkaç aracı bulunan küçük bir işletmeden, binlerce aracı olan büyük şirketlere kadar farklı yapı ve büyüklükteki çok sayıda kamu ve özel sektör kuruluşu tarafından tercih edilebiliyor. Araç takip sistemlerinin şirketlere sağladığı en önemli fayda; yakıttan, zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlaması. Takip tek merkezden yönetilebiliyor. Şirketler, araç takip sistemleri için kendilerine verilen bir şifre ile internete bağlanarak, sahadaki bütün araçlarını tek merkezden eş zamanlı yönetebiliyor. Eskiden cep telefonu ya da telsizle yönetilmeye çalışılan filolar, artık bir bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon ekranından kolayca yönetiliyor. Sistem sayesinde hız, kötü araç kullanımı ve benzeri kontroller de yapılıyor. Tanımlanan değerlerin dışına çıkılması halinde sistem otomatik olarak uyarı mesajı gönderiyor. Bu özellikler sayesinde kötü araç kullanımının ve kazaların da önüne geçiliyor.

Haberin Devamı

400 bin araçta

GPRS teknolojisindeki gelişmeler, GSM kapsama alanının genişlemesi, detaylı sayısal haritaların yapılması, donanım maliyetlerinin düşmesi ve akıllı yazılımlar sayesinde herkes tarafından ulaşılabilir ürünler ortaya çıktı. Araç takip sistemini en fazla kullanan sektörler, servis taşımacılığı, lojistik ve gıda sektörleri olurken, bu üç sektör pazarın yüzde 40’ını oluşturuyor. Talep artmış olsa da hala hem Türkiye’de hem de dünyada bu sistemleri kullanmayan, hatta haberi olmayan çok sayıda firma ve kişi bulunuyor. Şu anda Türkiye’deki 8 milyon ticari araçtan sadece 400 binin de bu sistemlerin kullanıldığı öngörüldüğünde, sektörün büyük potansiyel taşıdığı görülüyor. İstanbul’daki 17 bin okul servis aracının 8 bininde araç takip sistemi kullanılıyor. Öğrenci Servis araçları planlama ve kontrol sistemi sayesinde veliler artık okul yolundaki çocuklarını izleyebiliyor. Çocukların okula güvenli gidip gelmesini sağlamak isteyenn ebeveynler bu yönteme yöneliyor. Bu sistem sayesinde öğrencilerin doğru zamanda doğru yerlerden alındığının ve indirildiğinin kontrolü sağlanıyor. Araçların, veliler ve firma yöneticileri tarafından izlenebilmesi ile sürücü ihlalleri kontrol edilebiliyor ve hız ihlalleri önleniyor. Şoförün servisi nasıl kullandığına kadar birçok bilgi hızlı şekilde ilgilere uzanıyor. Kural ihlalleri durumunda da servis ve okul yönetimi anında bilgi sahibi olabiliyor. Artık pek çok önde gelen eğitim kurumu servis anlaşmaları yaparken firmalardan bu sistemlerin kullanımını talep ediyor.

Haberin Devamı

Aracın sıcaklığı bile biliniyor

ARAÇ takip sisteminin standart özellikleri dışında, farklı fonksiyonları da bulunuyor. Örneğin bir gıda firması, Adana’ya beyaz et teslim etmeye giden bir frigofirik aracının sıcaklık değerlerini İstanbul’dan takip ederek yönetebiliyor ya da bir hazır beton firması, hazır beton sevkiyatının gerçekleştirileceği merkez ve şantiyeler arasındaki sipariş ve teslimat trafiğini kontrol edebiliyor. Bugün gıdadan, otomotive, ulaşımdan, güvenliğe çok sayıda farklı sektör ve onlarca kamu kuruluşu bu uygulamaları kullanmaya devam ediyor. Hem şirketler ürün takibini daha sağlıklı yapabilirken hem de şirkete gelebilecek olan trafik cezalarından da
kurtulmuş oluyor.

Haberin Devamı

En çok lojistik ve gıdada kullanılıyor

· Araç takip sektörün yüzde 90’unu 4 şirket oluşturuyor.
· İstanbul’da 8 bin okul servis aracında araç takip cihazı kullanılıyor.
· Türkiye’de toplam 8 milyon ticari araç bulunuyor.
· Bunun sadece 400 binin de takip sistemi bulunurken.
· Takip sistemlerinin kullanımı her yıl yüzde 20 artıyor.
· Takip sistemleri en çok lojistik ve gıda sektörlerinde kullanılıyor.
· Cihazın araç başına maliyeti yıllık 550 TL oluyor.
· Sektörün büyüklüğü yaklaşık 220 milyon dolara ulaşıyor.

Yakıttan yüzde 30 tasarruf

ARAÇ takip sistemlerinin sağladığı en önemli faydalardan biri yakıttan tasarruf. Sistem sayesinde araçların iş dışı kullanımının önüne geçiliyor. Rölantide gereksiz yere çalışmalar, ani hızlanmalar, ani yavaşlamalar ve aşırı hız kontrol edilerek kötü araç kullanımını engelleniyor. Böylece, sistem kullanılmaya başlandıktan kısa bir süre sonra yüzde 30’lara varan oranlarda yakıt tasarrufu gerçekleşiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!